Google: Project Treble har gjort att uppdateringar skickas ut snabbare

Postat:
12:48 - 2019-10-24
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
21

Project Treble är namnet på Googles stora satsning att göra det lättare för tillverkare att uppdatera sina enheter till nya Androidversioner. Systemet fick en ny modulär arkitektur som är del av alla enheter som kör Android 8.0 eller senare från början.

I ett blogginlägg påvisar Google att Treble faktiskt fört med sig en påtaglig förbättring och att tillverkare får ut uppdateringar snabbare överlag. Google nämner att Treble är anledningen till att betaversioner av Android senaste åren har kunnat köras på fler enheter än företagets egna telefoner, hela 18 modeller i år utöver Pixlarna.

Som exempel på snabbare uppdateringar anger Google att i slutet av juli 2018, alldeles innan källkoden för Android 9 Pie släpptes, kördes det föregående systemet Android 8 Oreo på 8,9 % av enheterna i ekosystemet.

I slutet av augusti i år innan lanseringen av skarpa Android 10, kördes den föregående versionen Android 9 Pie på 22,6 % av enheterna. Det är en påtaglig förbättring, men samtidigt körde inte ens en fjärdedel av enheterna senaste Android, alldeles innan lanseringen av den nya versionen.

Förhoppningsvis kommer Treble fortsätta ha positiva effekter så att procentsatserna kan öka ytterligare – vi har exempelvis sett flera ovanligt snabba uppdateringar till Android 10 i höst. Som fotnot kan nämnas att Google skriver att tillverkare som Samsung, Asus, LG, Oppo och Sony har åtagit sig att uppdatera vissa enheter till Android 10 redan i år.