Google sägs arbeta på spelkonsol, smartklocka och ny Nexus Q [Uppdaterad]

Postat:
10:04 - 2013-06-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
18

Att Google kommer släppa en egen smartklocka i år har vi hört flera gånger via rykten, bland annat i våras och även strax innan sommaren. Enligt en ny rapport från Wall Street Journal arbetar Google på just en smartklocka, en Androidbaserad spelkonsol och dessutom på en uppdaterad version av Nexus Q.

Alla enheterna sägs utvecklas inom Google med ambitionen att förstärka ekosystemet kring Android. Åtminstone en av produkterna påstås komma redan i höst. Det har gjorts flera försök att använda Android som en plattform för spelkonsoler. Vi minns exempelvis den portabla Sony Ericsson Xperia Play, och på senare tid finner vi större satsningar som Ouya, Nvidia Shield och GameStick.

Om Google faktiskt kommer släppa en egen spelkonsol vore det en klar överraskning, men ifall ryktet stämmer blir det sannolikt ett betydligt billigare alternativ än konsoljättarna Xbox One och PlayStation 4. Konsolen är enligt källan ett svar på att Apple sägs lägga till spelstöd för sin TV-lösning. Publikationen nämner även en uppdaterad Nexus Q – den märkliga mediaströmmaren Google släppte för exakt ett år sedan. Enheten floppade, slutade säljas och är numera i stort sett dödförklarad.

Rapporten nämner även den kommande versionen av Android, som ska vara bättre anpassad för de budgetsmartphones som börjar vinna mark i u-länder. Sökjätten sägs arbeta på att ta fram egna billiga smartphones för att tackla system som Mozillas Firefox OS. Android körs redan på en lång rad olika typer av elektronik och Google arbetar enligt källan på att göra plattformen lika framgångsrik för andra enhetstyper som för mobiler.

En HP-tillverkad laptop med nästa stora version av Android (förmodligen kallad Key Lime Pie) nämns i sammanhanget.  Android körs redan på mobiler, surfplattor, kameror, smartklockor, TV-apparater, spelkonsoler, mediaspelare, tvättmaskiner och kylskåp – finns det någon typ av konsumentelektronik som inte kommer använda Googles plattform i framtiden? Företaget har valt att inte kommentera uppgifterna.