Google sägs genomföra stora förändringar för Android

Postat:
15:21 - 2014-05-10
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
85

Android har genomgått många omfattande förändringar sedan starten. Några milstolpar som fört med sig ny design är Android 2.3 Gingerbread, Android 4.0 Ice Cream Sandwich och senast Android 4.4 KitKat.

I grunden har dock plattformen alltid haft samma layout, med en nedfällbar aviseringsmeny högst upp och en traditionell hemskärmsapp med applikationslåda, samt ikoner och widgetar på ett virtuellt skrivbord. Ett nytt rykte menar att sökjätten planerar att förändra navet för i sett alla mobiloperativsystem: hemskärmen.

android-ny-design-1

Först och främst sägs navigationsknapparna längst ner ändras. Dagens hemknapp kommer enligt ryktet ersättas av en Google-logotyp. Nya knappen startar Androids sökfunktion och eventuella lokala sökfinesser i tredjepartsappar. Med andra ord, ungefär som den gamla klassiska sökknappen.

Multikörningsknappen sägs starta den nya menyn för applikationsväxling som vi hörde talas om tidigare i år. Var är då hemknappen och hemskärmen? De inofficiella uppgifterna menar att Google kommer slopa dagens layout med applåda och ikoner och widgetar i ett rutmönster på en hemskärm. Istället kommer användare främst nå sina appar genom multikörningsmenyn.

android-ny-design-3

Appväxlingsmenyns vertikala lista med miniatyrer sägs bytas ut mot ”kort” som ligger under varandra, ungefär som flikar visas i Chrome. Multikörningsmenyn ska även gå att nå genom att svepa över menyknappen (den med tre punkter). Genom att svepa åt vänster i menyn visas alla användarens appar, som kommer gå att sortera i stil med IOS. Längst ner i menyn visas ikoner för fyra favoritappar.

Aviseringsmenyn sägs också genomgå en förändring. Upplägget är detsamma men aviseringar med hög prioritet visas överst. Meddelandena i menyn påstås även visas som kort i stil med Google Now, ungefär som det inofficiella koncept som presenterades tidigare. Var widgetar passar in i detta upplägg är oklart. Kommer de slopas?

Google Now, som idag är placerat längs till vänster i sökjättens launcher, sägs istället ligga under multikörningsmenyn. Användare kommer kunna nå den genom ett enkelt svep uppåt. Om ryktet stämmer är det möjligt att tillverkare kommer ha kvar gamla hemskärmsupplägget och att nyheterna främst gäller enheter som kör original-Android.

Vad tycker ni om förändringarna om detta vilda rykte visar sig stämma?