Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google sänder live från Game Developer Conference: ”Upptäck ett nytt sätt att spela på”

Postat:
16:44 - 2019-03-19
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
I kväll svensk tid med start 18:00 kommer Google hålla en keynote från pågående Game Developer Conference i San Francisco, Kalifornien. Det är ännu oklart vad Google kommer att presentera, men mycket pekar på en skarp lansering av den spelströmningstjänst – Project Stream – sökjätten testat i samarbete med franska Ubisoft.
De som deltog i den slutna testfasen av Project Stream, som pågick under oktober månad, gavs möjlighet att strömma det senaste spelet ur Assassin’s Creed-serien. Omdömena kring tjänsten har varit blandade med klagomål på bland annat artefakter typiska för hög videokomprimering samt dåliga svarstider, men en överväldigande del av de användare som publicerat omdömen kring tjänsten på Reddit tycks vara imponerande av prestandan i jämförelse med motsvarande tjänster.

Google är inte först med att experimentera med att strömma spel, utan redan 2010 erbjöd företaget OnLive en motsvarande tjänst. Till följd av höga krav på bandbredd parallellt med för tillfället begränsade möjligheter att komprimera videon tillräckligt utan stora kvalitetsförluster och en begränsad spelkatalog slog tjänsten aldrig igenom, men företagets patent köptes av Sony Entertainment under 2015, och alldeles nyligen lanserade Sony spelströmningstjänsten Playstation Now.

Nvidia har under lång tid likaså experimenterat med spelströmning, och har i nära tid lanserat en öppen beta för ändamålet med namnet GeForce Now.

Precis som vid tiden för OnLive är det fortfarande komplicerat att hitta ett lämpligt videoformat, speciellt som Google vill undvika HEVC/h.265 eftersom det kräver en dyr licens. Närmare till hands ligger Googles/AOMedia AV1-videoformat som lanserades skarpt i mars 2018, och som är öppet samt royaltyfritt. Ett problem med AV1 är dock att stödet för hårdvaruavkodning ännu är en bristvara.

Eftersom Google besitter en stor kunskapsbank kring nätverk och nätverkstrafik samt har en stor andel globalt fördelade datacenter kan de ha en viss fördel vad beträffar att erbjuda låga svarstider till en stor publik i jämförelse med exempelvis Nvidia eller Sony, vars huvudsakliga verksamhet kretsar kring andra områden.

Mest kommenterat

 1. Google belönar utvalda användare med Nest Mini
 2. Samsung har sålt en miljon Galaxy Fold
 3. Samsung börjar sälja Star Wars-upplaga av Galaxy Note 10+ i Sverige
 4. Rykte: Sydkoreanska Galaxy S11 erbjuder Snapdragon, men Europa får alltjämt Exynos
 5. Har du haft nytta av funktioner för digitalt välmående?
 6. Samsung introducerar Galaxy A51 med diskret kamera-ö

Mest läst

 1. Google belönar utvalda användare med Nest Mini
 2. Rykte: Sydkoreanska Galaxy S11 erbjuder Snapdragon, men Europa får alltjämt Exynos
 3. Rykte: Bilder på Samsung Galaxy S10 Lite och Note 10 Lite
 4. Rykte: OnePlus kommer för första gången släppa en Lite-modell
 5. De populäraste Google-sökningarna under 2019
 6. Pixel-telefoner kommer regelbundet få nya funktioner

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har du haft nytta av funktioner för digitalt välmående?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey