Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google sänder live från Game Developer Conference: ”Upptäck ett nytt sätt att spela på”

Postat:
16:44 - 2019-03-19
Skribent:
Bernard
Kommentarer:
I kväll svensk tid med start 18:00 kommer Google hålla en keynote från pågående Game Developer Conference i San Francisco, Kalifornien. Det är ännu oklart vad Google kommer att presentera, men mycket pekar på en skarp lansering av den spelströmningstjänst – Project Stream – sökjätten testat i samarbete med franska Ubisoft.
De som deltog i den slutna testfasen av Project Stream, som pågick under oktober månad, gavs möjlighet att strömma det senaste spelet ur Assassin’s Creed-serien. Omdömena kring tjänsten har varit blandade med klagomål på bland annat artefakter typiska för hög videokomprimering samt dåliga svarstider, men en överväldigande del av de användare som publicerat omdömen kring tjänsten på Reddit tycks vara imponerande av prestandan i jämförelse med motsvarande tjänster.

Google är inte först med att experimentera med att strömma spel, utan redan 2010 erbjöd företaget OnLive en motsvarande tjänst. Till följd av höga krav på bandbredd parallellt med för tillfället begränsade möjligheter att komprimera videon tillräckligt utan stora kvalitetsförluster och en begränsad spelkatalog slog tjänsten aldrig igenom, men företagets patent köptes av Sony Entertainment under 2015, och alldeles nyligen lanserade Sony spelströmningstjänsten Playstation Now.

Nvidia har under lång tid likaså experimenterat med spelströmning, och har i nära tid lanserat en öppen beta för ändamålet med namnet GeForce Now.

Precis som vid tiden för OnLive är det fortfarande komplicerat att hitta ett lämpligt videoformat, speciellt som Google vill undvika HEVC/h.265 eftersom det kräver en dyr licens. Närmare till hands ligger Googles/AOMedia AV1-videoformat som lanserades skarpt i mars 2018, och som är öppet samt royaltyfritt. Ett problem med AV1 är dock att stödet för hårdvaruavkodning ännu är en bristvara.

Eftersom Google besitter en stor kunskapsbank kring nätverk och nätverkstrafik samt har en stor andel globalt fördelade datacenter kan de ha en viss fördel vad beträffar att erbjuda låga svarstider till en stor publik i jämförelse med exempelvis Nvidia eller Sony, vars huvudsakliga verksamhet kretsar kring andra områden.

Mest kommenterat

 1. LG har misslyckats både med uppdateringar och nordiska lanseringar
 2. Vad tror du om smartphones med flexibla skärmar – gimmick eller framtiden?
 3. VLC återvänder till Huawei-telefoner
 4. Recensionsexemplar av Galaxy Fold havererar, Samsung uttalar sig
 5. Google Play får funktion för att hantera budget
 6. Är det här Google Pixel 3a och Pixel 3a XL i skal?

Mest läst

 1. Huawei uppdaterar fler telefoner till EMUI 9, släpper beta av EMUI 9.1
 2. Sony ligger bakom kamerakvartetten i Huawei P30 Pro
 3. Rykte: OnePlus 7 Pro erbjuder stereohögtalare, 90Hz-skärm, större batteri
 4. Samsung presenterar Galaxy A80, en bjässe med en ovanlig kameralösning
 5. VLC återvänder till Huawei-telefoner
 6. Vilket byggmaterial föredrar du för smartphones?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad tror du om smartphones med flexibla skärmar och vikbara konstruktioner?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey