Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google sänder live från Game Developer Conference: ”Upptäck ett nytt sätt att spela på”

Postat:
16:44 - 2019-03-19
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
I kväll svensk tid med start 18:00 kommer Google hålla en keynote från pågående Game Developer Conference i San Francisco, Kalifornien. Det är ännu oklart vad Google kommer att presentera, men mycket pekar på en skarp lansering av den spelströmningstjänst – Project Stream – sökjätten testat i samarbete med franska Ubisoft.
De som deltog i den slutna testfasen av Project Stream, som pågick under oktober månad, gavs möjlighet att strömma det senaste spelet ur Assassin’s Creed-serien. Omdömena kring tjänsten har varit blandade med klagomål på bland annat artefakter typiska för hög videokomprimering samt dåliga svarstider, men en överväldigande del av de användare som publicerat omdömen kring tjänsten på Reddit tycks vara imponerande av prestandan i jämförelse med motsvarande tjänster.

Google är inte först med att experimentera med att strömma spel, utan redan 2010 erbjöd företaget OnLive en motsvarande tjänst. Till följd av höga krav på bandbredd parallellt med för tillfället begränsade möjligheter att komprimera videon tillräckligt utan stora kvalitetsförluster och en begränsad spelkatalog slog tjänsten aldrig igenom, men företagets patent köptes av Sony Entertainment under 2015, och alldeles nyligen lanserade Sony spelströmningstjänsten Playstation Now.

Nvidia har under lång tid likaså experimenterat med spelströmning, och har i nära tid lanserat en öppen beta för ändamålet med namnet GeForce Now.

Precis som vid tiden för OnLive är det fortfarande komplicerat att hitta ett lämpligt videoformat, speciellt som Google vill undvika HEVC/h.265 eftersom det kräver en dyr licens. Närmare till hands ligger Googles/AOMedia AV1-videoformat som lanserades skarpt i mars 2018, och som är öppet samt royaltyfritt. Ett problem med AV1 är dock att stödet för hårdvaruavkodning ännu är en bristvara.

Eftersom Google besitter en stor kunskapsbank kring nätverk och nätverkstrafik samt har en stor andel globalt fördelade datacenter kan de ha en viss fördel vad beträffar att erbjuda låga svarstider till en stor publik i jämförelse med exempelvis Nvidia eller Sony, vars huvudsakliga verksamhet kretsar kring andra områden.

Mest kommenterat

 1. Vad har du för hemskärmslayout idag?
 2. Spotify tog bort sin widget i senaste uppdateringen
 3. Samsung Galaxy Note 10+ 5G kammar hem förstaplatsen på DxoMarks topplista
 4. HTC:s senaste telefon är inte ens en HTC
 5. Samsung Galaxy Note 10 kommer aldrig stödja Gear VR
 6. Samsung Galaxy Note 10 Plus+ har världens bästa mobilskärm enligt DisplayMate

Mest läst

 1. Löst rykte: Samsung kommer släppa smartphone med grafenbatteri inom två år
 2. HTC:s senaste telefon är inte ens en HTC
 3. Misfit presenterar smartklockan Vapor X
 4. Spotify tog bort sin widget i senaste uppdateringen
 5. Samsung Galaxy Note 10+ 5G kammar hem förstaplatsen på DxoMarks topplista
 6. Vad har du för hemskärmslayout idag?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Kommer du skaffa Samsung Galaxy Note 10 eller Note 10+?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey