Google söker patent för gestbaserad kontroll av Project Glass

Postat:
14:51 - 2012-05-18
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
16


Project Glass är namnet på Googles kommande androidbaserade HUD-glasögon. De använder sig av en teknik som på engelska kallas ”augmented reality” och glasögonen visar information ovanpå det man ser runtomkring sig.

Det är med andra ord en liten mobildator man bär på huvudet i form av glasögon och Project Glass kommer bland annat ha inbyggd GPS, kamera och telefon. Frågan är bara hur man bäst styr ett sådant system?

Redan idag går det att i viss mån kontrollera ett datorgränssnitt med hjälp av hjärnan, men den tekniken är fortfarande i ett mycket tidigt prototypstadium. Röststyrning undviker många helst då de tycker det är pinsamt att prata för sig själv på offentliga platser. En accelerometerbaserad kontroll, det vill säga att man tippar på huvudet, skulle å andra sidan lätt kunna framstå som tics.

Nu verkar det som att Google eventuellt kommer satsa på en gestbaserad styrning av gränssnittet, då de nyligen sökt patent för ett sådant system. Genom att placera en infraröd identifierare på användarens hand ska glasögonen kunna registrera allehanda gester och på så vis kan man navigera i glasögonens interface.

Denna IR-komponent ska exempelvis kunna sättas direkt på en ring eller till och med på en nagel. Genom att röra en hand i olika riktningar och på olika vis ska man kunna kontrollera glasögonens gränssnitt, lite i stil med hur gränssnitten styrs i science fiction-filmen Minority Report.

Det ska bli spännande att se hur pass nära den slutgiltiga produkten kommer hamna vad som går att se i demovideon nedan.

Genom Wired