Google summerar utvecklarnyheterna i nya Androidversionen

Postat:
12:30 - 2014-06-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
28

Nu när dammet börjar lägga sig efter Google I/O-stormen igår kan det vara läge att ta ännu en titt på nyheterna i Android L – den här gången genom sökjättens egna changelog avsedd för utvecklare. Google skriver att de valt att tillhandahålla en förhandsversion av plattformen för första gången, eftersom ”Android utvecklas på ett betydande vis”.

Företaget menar att Android inte bara står inför en stor omdaning för mobiler och surfplattor utan även för andra typer av enheter. I centrum står Matias Duartes ”Materialdesign” för en ”flerskärmsvärld”.

Här är de nyheter i Android L som Google tycker är viktiga att berätta för utvecklare. Konsumentlistan när skarpa versionen kommer i höst ser sannolikt annorlunda ut, då den istället lär fokusera på yttre nyheter för användare.

Materialdesign

android-l-ny-design-6android-l-ny-design-7

Google har tagit fram ett nytt designspråk för Android L som är tänkt att sträcka sig över företagets alla tjänster, plattformar och formfaktorer. Det är en ny estetik som enligt Google är anpassad för dagens moderna tekniksamhälle, där flera olika skärmar ofta används i form av mobiler, surfplattor, laptops, TV-apparater och datorer.

Förbättrade aviseringar

android-l-snabbinstallningar

Genom en ny typ av aviseringar på låsskärmen ska användare kunna se och interagera med meddelanden utan att behöva låsa upp enheten först. På så vi är det tänkt att vi ska få en bra överblick över vad som hänt direkt och spara tid.

Utvecklare kommer ha kontroll över vilken typ av information som får visas på låsskärmen. Aviseringarna har även en ny layout i nedfällbara aviseringsmenyn. Något Google kallar ”heads-up notifications” kan visa innehåll i ett litet flytande fönster ovanpå gränssnittet, oavsett vilken app som används för tillfället.

Ny multikörningsmeny

android-l-multikorning

Multikörningsmenyn i Android L visar inte bara en rak lista över senast öppnade apparna som idag, utan kan även innehålla dokument och instanser. Utvecklare kan organisera sina appar utifrån sektioner och presentera dessa som en slags separata dokument i multikörningsmenyn.

Istället för att bara gå tillbaka till en viss app, kan du hoppa tillbaka till ett specifikt ställe inom appar. Det innebär bland annat att Chrome kan visa sina flikar i multikörningsmenyn, men tycks även innebära att det är möjligt att gå tillbaka till specifika dokument i Drive, etcetera.

Project Volta

android-batteritid

Android L innehåller Project Volta som är Googles satsning på att ge oss längre batteritid. Project Volta innehåller nya verktyg och API-anrop för utvecklare så de kan optimera batteriförbrukningen för sina appar.

Nya Androidversionen erbjuder även ett särskilt batterispararläge – något tillverkare hittills ofta erbjudit separat.

Periferiskt läge för Bluetooth LE

Androidenheter kan i och med L-versionen fungera i ett särskilt periferiskt läge för Bluetooth Low Energy. Appar kan utnyttja detta till att skicka sin närvaro till andra enheter i närheten.

Exakt vilka fördelar det innebär är en smula luddigt i nuläget, men som exempel skriver Google att utvecklare kan bygga appar som agerar stegräknare och hälsomätare och sedan skicka de uppgifterna till en annan BLE-enhet.

ART och 64-bitarsstöd

android-l-art

Som många hoppats på blir ART standard i Android L. Google införlivade ART-kompilering redan i KitKat i höstas, men funktionen ligger gömd bland utvecklarinställningarna. Android L kommer ersätta nuvarande Dalvik med ART, som använder Ahead-of-Time-kompilering.

Kontentan blir snabbare appar med bättre flyt. Android L har fullt 64-bitarsstöd. Java-utvecklare behöver inte modifiera sina appar för att dra fördel av tekniken, medan de som skriver annan programkod behöver utnyttja ett särskilt NDK.

I Android L får utvecklare bland annat även tillgång till mer avancerade API-anrop för kameran och fler funktioner för att programmera spel, med stöd för OpenGL ES 3.1.