Google tillkännager stora nyheter för sökmotorn, vill återuppfinna internetsökningar

Postat:
13:12 - 2022-09-29
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
17

Googles första tjänst som gav företaget dess namn och vars popularitet gjorde ”googla” synonymt med internetsökningar kommer bli ännu mer kraftfull. Företaget diskuterar tillskotten och sin nya filosofi i tre separata blogginlägg.

Enligt Google har de gått ”långt bortom sökrutan” i sitt försök att återuppfinna internetsökningar. Idén är att erbjuda en upplevelse som är mer i linje med våra sinnen och är lika flerdimensionell som vi är som människor.

We envision a world in which you’ll be able to find exactly what you’re looking for by combining images, sounds, text and speech, just like people do naturally. You’ll be able to ask questions, with fewer words — or even none at all — and we’ll still understand exactly what you mean. And you’ll be able to explore information organized in a way that makes sense to you.

Sökningar ska bli mer intuitiva och naturliga. Vi ska kunna ställa frågor med färre ord, eller med inga ord alls, och sökmotorn ska ändå förstå vad vi är ute efter. Google skriver att de vandrar längs en lång väg för att helt förverkliga denna vision

Allt detta låter tjusigt, men vad innebär det i praktiken? Google ger några exempel. Första är bildbaserade sökningar. Funktionen som låter oss söka genom både text och bild samtidigt kommer till 70 nya språk under de kommande månaderna och är tillgänglig på engelska globalt. Google jämför finessen med att visa en bild för en vän och ställa en fråga om den.

Denna ”multisökning” kommer även kunna begränsas till den fysiska omgivningen i framtiden, exempelvis genom att söka på en bild på en måltid och hitta restauranger i närheten som har rätten på menyn. Enligt Google genomförs åtta miljarder Lens-sökningar i månaden.

Lens kommer bli bättre på att översätta text i bilder. Tack vare en ny maskininlärningsteknik kallad Generative Adversarial Networks (GANs) kan översatt text läggas realistiskt på samma ställe som den ursprungliga texten, som exempelvis ovanpå en bild i en tidskrift.

Fler nyheter i korthet

  • Google kommer belysa relaterade diskussioner och forumtrådar på ett nytt vis, i en separat ruta.
  • Google-apparna för mobiler får genvägar och knappar till nya sätt att söka och översätta text.
  • Sökmotorn kommer visa relevant information omedelbart samtidigt som en fråga ställs, i en liten ruta under sökfältet.
  • Förslag på nyckelord och ämnen kommer visas under sökrutan medan en fråga ställs, vilket ska göra det lättare att hitta rätt svar.
  • Dessa ämnen kan tas bort eller läggas till för att gå djupare in i ett ämne, eller ändra riktning.
  • Mer visuella sökresultat som gör det enklare att utforska platser och få en idé om hur det ser ut där, exempelvis genom bilder och videor. Materialet visas i en slags ”story stream”.
  • Översättningar av nyhetsrubriker direkt i sökresultaten, så att det blir lättare att del av nyheter på andra språk.

Nyheterna i bilder