Google tvingat att genomföra omvälvande förändringar av Android i Indien

Postat:
09:26 - 2023-01-26
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
17

Google har tvingats genomföra omvälvande förändringar av Android och Play Store i Indien. För att rätta sig efter föreskrifterna från landets Competition Commission (CCI) kommer Google göra Android ännu mer öppet lokalt.

Enligt Googles inlägg kommer dock vissa av CCI:s beslut att ”respektfullt överklagas”. Google skriver att det är en komplex procedur att genomföra dessa grundläggande förändringar av ekosystemet och att det kräver betydande arbete från Google, från Googles partners, samt från både tillverkare och utvecklare.

En av de största nyheterna är att indiska tillverkare tillåts skapa icke-kompatibla grenar av Android, samtidigt som de använder ett licensierat Android med Play Store och Google-tjänster. Tillverkare har tidigare behövt välja antingen eller. Google har hävdat att motivet bakom regeln är kompatibilitet; att de som skaffar en Androidtelefon ska kunna veta vad de får och att enheten kan köra alla appar.

Google behöver även tillåta att manuellt installerade appar kan uppdatera sig själva, något som annars är blockerat av säkerhetsskäl. Indiens idé bakom förändringen är att göra det enklare för konkurrerande appbutiker att uppdatera sig automatiskt.

Övriga förändringar inkluderar val av standardsökmotor under första uppstarten, alternativa betalningsmetoder i Play Store för både appar och spel, samt möjligheten att licensiera och förinstallera enskilda Google-appar på telefoner istället för en hel svit.