Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google upprör – förbjuder Cyanogen att distribuera ROM-fil med Google-apps [Uppdaterad]

Postat:
02:14 - 2009-09-26
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

cyanogenlogo

Google har skickat ett brev till Cyanogen där de begär att han omedelbart skall dra tillbaka sin ROM-fil om han inte tar bort Googles applikationer från den. Till dessa applikationer hör Android Market, Google Maps, Gmail, YouTube med flera, det vill säga samtliga applikationer som Google utvecklat för Android vilka är baserade på sluten källkod. Anledningen till detta är att Cyanogen saknar licens för att distribuera Android med dessa apps installerade. Indirekt verkar man på Google med andra ord inte vara vidare intresserade av att se någon fortsatt utveckling av CyanogenMod.

Cyanogen är en utvecklare som står bakom den mycket populära ROM-filen ”CyanogenMod” och har gått så långt som att lansera en klient på Android Market som ser till att hålla ROM-filen ajour med hans senaste uppdateringar. Idag finns det enligt Cyanogen över 30 000 aktiva användare av bara uppdateringsklienten och antalet som installerat hans ROM-fil på sina telefoner överstiger förmodligen vida detta antal.

Uppdatering (26/9 01:30): Google har nu lagt ut en förklaring på utvecklarbloggen för Android här. Kortfattat har man agerat som man gjort för att försvara sin affärsmodell där tillverkare måste köpa en licens för att inkludera Googles applikationer i Android, en licens Cyanogen förstås inte innehar. Cyanogen meddelar även genom Twitter att han ämnar släppa en ”bare bone-version” av CyanogenMod 4.2, huruvida han själv kommer fortsätta med utvecklingen efter detta framgår inte.

Uppdatering (26/9 01:58): AndroidAndMe noterar att Android-utvecklaren Jean-Baptiste Queru söker ny arbetsgivare och spekulerar i huruvida detta har att göra med ovanstående eller ej. Jean-Baptiste brukar genom Twitter diskutera öppet kring Android och är mycket uppskattad för detta, speciellt som Google inte själva är snabba med att kommentera rykten eller diskutera framtida versioner av Android.

twittercitat

Vi på Swedroid spekulerar i att Google slutligen böjt sig för trycket från antingen operatörer eller telefontillverkare, det vill säga The Open Handset Alliance, som i stort styr utvecklingen av Android. Cyanogen skall enligt sin Twitter försöka att öppna en dialog med Google för att se om det går att resonera med dem. Hans argument är att han bara utvecklar ROM-filen för telefoner som kommer med ”The Google Experience” och därmed bör det där med licensen vara en icke-fråga.

Följ utvecklingen på Cyanogens Twitter här och genom hans hemsida här

Underteckna en protestlista här eller genom applikationen ”Save CyanogenMod Petition” här

Tack för tipset Wasabi och Andreas.

*Var tog kommentarerna till artikeln vägen? På grund av en nödvändig databasåterställning försvann tyvärr kommentarerna till artikeln, vi beklagar detta och hoppas att något så olyckligt inte skall behöva ske igen.

Mest kommenterat

 1. Vilket är ditt värsta mobilmissöde?
 2. Allt om OnePlus Nord 2 5G
 3. Designer förklarar varför Google övergav nedre adressfältet i Chrome
 4. OnePlus lanserar trådlösa hörlurarna Buds Pro med aktiv brusreducering
 5. Microsoft Surface Duo 2 släpps i höst med Snapdragon 888 enligt rykte
 6. OnePlus kommer göra batteri-optimeringen valfri

Mest läst

 1. OnePlus lanserar trådlösa hörlurarna Buds Pro med aktiv brusreducering
 2. Google berättar vilka smartklockor som får Wear OS 3
 3. Samsung släpper webbapp som återskapar deras mobilgränssnitt
 4. Allt om OnePlus Nord 2 5G
 5. Designer förklarar varför Google övergav nedre adressfältet i Chrome
 6. TeslaCoil släpper beta av Nova Launcher 7 i Play Store

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur mycket bryr du dig om smartklockor idag?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om