Google utökar Androids säkerhetstjänster

Postat:
20:29 - 2014-04-10
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
53

I ett inlägg på officiella Androidbloggen har Google idag tillkännagivit att säkerheten för Android utökats. Google förklarar att deras approach till Androids säkerhet fungerar ungefär som alarm eller videoövervakning i hus – skydden finns där i bakgrunden men märks inte, och ger sig till känna först när de behövs.

Android använder sig av sandboxing, vilket innebär att applikationer är avskärmade, så deras förmåga att skada andra delar av systemet minimeras. Plattformen skyddas även av en automatisk funktion för att verifiera och skanna applikationer, som vanligtvis kallas ”Verifiera program” i säkerhetsinställningarna.

verifiera-appar

Den finessen förbättras ständigt från Googles håll. Play Store har sin egna inbyggda malwaresökare, men verifieringsfunktionen har hittills bara aktiverats när användare installerat appar manuellt i APK-format. I och med dagens förbättring kommer säkerhetsfinessen kontinuerligt undersöka våra enheter för att se till så att applikationer uppför sig som de ska, även efter att de installerats.

Enligt Google är elakartade appar väldigt ovanliga, så de flesta kommer enligt utsago aldrig att stöta på en varning från systemet. Samtidigt skriver Google att de räknar med att ett mindre antal användare kommer se varningar som följd av nya säkerhetsfunktionen. Google menar att appar verifierades fyra miljarder gånger förra året och av dessa var det endast 0,18 % som gav upphov till en varning. Hur säkert är Android i er mening jämfört med konkurrerande system som IOS och Windows Phone?