Google vill att Apple anammar RCS

Postat:
14:18 - 2021-07-21
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
28

Även om RCS främst kommit att förknippas med Google och Android är det tänkt att vara en allmän branschstandard hanterad av GSMA, för att ersätta SMS och MMS oavsett plattform. Enligt GSM Association finns det idag 473 miljoner aktiva RCS-användare globalt.

Antalet bör öka nu efter att RCS anammats i större utsträckning i USA. Alla de största operatörerna där har valt att använda Google Messages med inbyggd RCS-stöd som standardapp i Androidtelefonerna de säljer, senast Verizon.

Apple har dock satt sig på tvären och är en käpp i hjulet för att göra RCS till ett sätt för alla smartphone-användare att kunna kommunicera med varandra, med modern och säker funktionalitet. Androidchefen Hiroshi Lockheimer har tidigare bjudit in Apple att implementera RCS.

Textmeddelanden mellan Iphones går via Imessage och är krypterade, medan allt fler vanliga meddelanden mellan Androidtelefoner kommer vara krypterade tack vare RCS. För meddelanden mellan de två operativsystemen kommer dock osäkra SMS att användas, eftersom Apple inte stödjer den nya tekniken.

The fallback messaging experience on the other platform will not have encryption if it’s still SMS. I think that that is a pretty interesting dynamic and I would hope that as everyone focuses on security and privacy it becomes an important part of the discussion.

Lockheimer har börjat en blygsam övertalningskampanj genom att påpeka att ”den andra plattformen” inte kommer erbjuda kryptering när Imessage inte kan utnyttjas. Det är dock mycket osannolikt att Apple kommer implementera RCS.

Apple har valt att inte ens kommentera saken och företaget ser därtill Imessage som ett sätt att få kunder att fortsätta skaffa Iphones. Teknikjätten har inte mycket att vinna på att erbjuda liknande funktionalitet mellan samtliga smartphones, även om det skulle vara en fördel för kunderna.