Google vill införa 18-månaders uppdateringsgaranti för nya Android-enheter

Postat:
12:16 - 2011-05-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
38

Google vill införa 18-månaders uppdateringsgaranti för nya Android-enheter

Som de allra flesta Android-anhängare säkert vet, kan det tyvärr ibland vara lite si och så med uppdateringsfrekvensen för mobiler som kör Googles plattform. Vissa tillverkare är bättre på att tillhandahålla uppdateringar än andra, men ofta tar det tid för företagen att uppgradera sina enheter till senaste Android-versionen – och ibland kommer dessa uppdateringar inte alls.

Att köpa en telefon ur toppsegmentet är ett av de bästa sätten att se till att ens enhet får hyfsat regelbundna uppdateringar, eftersom kostsammare och mer populära mobiler naturligtvis prioriteras av tillverkare. Telefoner med kraftigare hårdvara har därtill större potential att kunna hantera framtida Android-versioner. De som ger preferens åt snabba uppgraderingar gör ju som bekant även klokt i att skaffa en enhet utan skräddarsytt gränssnitt, som exempelvis Googles Nexus S.

Problemet med de sena eller uteblivna uppdateringarna ligger sällan hos själva Google, utan istället hos tillverkare och operatörer. Sökjätten är dock mån om att det ska komma fler uppdateringar i framtiden, och har därför inlett ett samarbete med tillverkare och operatörer för att påskynda och i bästa fall garantera uppgraderingsprocessen. Utöver en samling amerikanska operatörer, har Google fått med sig de största Android-tillverkarna: Samsung, HTC, Sony Ericsson, LG och Motorola, som alla gått med på att uppdatera sina enheter under 18 månader efter att de släppts.

Dock påpekade Google att detta bara gäller så länge hårdvaran klarar av Android-versionen i fråga, vilket förmodligen kommer användas som en ursäkt av tillverkare för att inte uppdatera budgetlurar. Google har även dragit upp riktlinjer för hur lång tid det får ta innan uppdateringarna rullas ut. Förhoppningsvis kommer detta initiativ innebära både fler och snabbare uppdateringar – eller är det svårt att lära gamla hundar sitta?

Genom Android and Me

Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus One på Prisjakt just nu: