Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google visar upp Android 12L – optimerat för stora skärmar

Postat:
07:33 - 2021-10-28
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
Under kvällen till onsdagen presenterade Google en förhandsversion av en kommande Android-uppdatering som innehåller en rad gränssnittsförbättringar för enheter med stora skärmar.
Förändringarna gör att utvecklare bättre och enklare kan dra nytta av skärmytan i bland annat foldables, surfplattor och inte minst Chrome OS-enheter.

Gränssnitt

I bilden ovan syns ett flertal av av förändringarna Google gjort för att dra bättre nytta av skärmytan på enheterna med stora skärmar. Exempelvis får låsskärmen utrymme för att visa fullständiga notiser samtidigt som det neddragbara notisfältet kan visa snabbgenvägarna tillsammans med notiserna.

Även applådan och menyn för inställningar har förbättrats genom att dra nytta av två kolumner. Menyn för att stänga av, starta om och ta en skärmbild har också fått en ny layout med betydligt större knappar som använder hela skärmutrymmet. En annan nyhet är multitasking-vyn som visar den senast körda appen i fullstorlek medan tidigare körde appar visas invid med en fjärdedels storlek.

Multitasking

Google har även förbättrat multitaskingstödet i 12L genom att introducera en taskbar som gör det enklare att placera appar invid varandra. Det blir även möjligt att köra appar som sedan tidigare saknar stöd för att köras i fönster med Android 12L.

Tillgänglighet

Precis som för tidigare mer omfattande uppdateringar av Android har Google valt att inleda med en förhandsversion riktad mot utvecklare. Förhandsversionen är för närvarande endast tillgänglig i form av en systemavbild som är kompatibel med emulatorn i Googles SDK.

Enligt Google kommer en förhandsversion för Pixel-enheterna också att publiceras via Googles betaprogram i december månad. Anledningen till att det dröjer för Pixel-enheter beror på att uppdateringen främst kretsar kring foldables och surfplattor. Lenovos surfplatta P12 Pro kommer att bli en av de första enheterna som kommer att få en förhandsversion av 12L.

En skarp version av 12L kommer att lanseras under nästa år i samband med nästa våg av enheter med stora skärmar.
 

Mest kommenterat

 1. Hur strömmar du främst video på TV?
 2. Svagt första år för Amazon på svenska marknaden
 3. Från Galaxy S2 till S21 – så här mycket har hänt på tio år
 4. 15 smartphonegimmicks genom åren
 5. Oppo Reno 7 Pro har aviseringslampa kring kameramodulen
 6. Rykte: Apple kommer släppa påkostat headset för AR och VR nästa höst

Mest läst

 1. Har OnePlus förlorat del av sin identitet?
 2. MIUI har nu över 500 miljoner användare
 3. Fyndtips (v47): Black Week har startat
 4. Swedroids fyndtipsfredag: Black Friday (v47)
 5. Rykte: Motorola blir först ut med Samsungs 200MP-kamera, därefter Xiaomi
 6. Från Galaxy S2 till S21 – så här mycket har hänt på tio år

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur strömmar du främst video på TV?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om