Google Wallet – nytt NFC-baserat betalningssystem från sökjätten

Postat:
11:24 - 2011-05-27
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
53

Google Wallet - nytt NFC-baserat betalningssystem från sökjättenAtt Google utrustade den Samsung-tillverkade Nexus S med NFC-chip visade sig ha flera anledningar: dels kommer NFC att integreras i nästa stora Android-version, Ice Cream Sandwich, och nu har sökjätten presenterat en tjänst i USA som är tänkt att ersätta plånboken med mobilen. Den tjänsten består i nuläget av en applikation som heter Google Wallet, som ska låta användare utföra betalningar genom närfältskommunikation (NFC).

Google har inlett förberedande tester och kommer snart att släppa applikationen, som är ett led i företagets försök att förbättra handeln för både konsumenter och återförsäljare. Tjänsten är tänkt att göra det lättare och smidigare för oss att betala, och enklare för butiker att erbjuda kuponger och förmånliga erbjudanden till trogna kunder.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=gZGoXvzW4WU

Sökjätten förklarar att de hoppas att Google Wallet ska bli en länk mellan vanlig handel och onlinehandel, och eftersom Google Wallet är en app istället för exempelvis ett kontokort, blir ju möjligheterna många fler. Användare ska exempelvis kunna lagra olika kontokort i själva appen, samt erbjudanden, presentkort, kuponger och så vidare – utan att de tar upp någon fysisk plats.

När man använder NFC och Google Wallet för att betala, ska även eventuella erbjudanden och bonuspoäng tillämpas automatiskt, så man inte behöver visa upp en papperslapp eller ett plastkort.  Google hoppas att det i framtiden inte ens ska behövas biljetter, ID-kort eller nycklar – för allt detta har potential att lagras inom Google Wallet.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=5s9wYEkRAgs

Genom sin NFC-baserade betalningstjänst vill Google skapa ett öppet ekosystem för kommers, och företaget planerar att utveckla ett API (”application programming interface”) som låter samarbetspartners integrera och använda sig utav Wallet.

När, eller ens om, Google Wallet kommer till Sverige återstår naturligtvis att se, men att NFC är på rejäl frammarsch torde det inte råda några tvivel om. De som vill veta mer om Google Wallet kan med fördel spana in den officiella hemsidan.

Tack till alla som tipsat! Genom Official Google Blog

Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu: