Googleingenjör förklarar Androids nya färger i statusfältet

Postat:
15:54 - 2013-11-18
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
47

En av de mest uppenbara nyheterna i Android 4.4 KitKat är vita ikoner i statusfältet vilka ersätter de turkosa inslagen. Androidingenjören Dan Sandler har nu berättat lite om varför Google valde att ändra färg på ikonerna. KitKat har stöd för transparens vilket innebär att appar kan göra så att statusfältet och fältet för eventuella virtuella knappar blir genomskinliga.

Enligt Sandler lämpar sig inte turkosa ikoner för transparens utan krockar lätt med bakgrunder och skapar kontrastproblem. En vit, neutral färg fungerar desto bättre. Tidigare indikerade original-Android huruvida du var ansluten till Internet genom att ändra färg på ikonerna. En grå Wi-Fi-ikon indikerade exempelvis att kontakt saknades.

android-4.4-statusfalt-3

I Android 4.4 går det inte längre att se anslutningsstatus utifrån ikonens färg. Istället indikeras det via snabbinställningarna där ikonerna ändrar färg ifall anslutning saknas. Enligt Sandler beror det på att de flesta användare inte visste vad de olika färgerna representerade.

Det blev enligt dem ett onödigt och potentiellt förvirrande gränssnittsinslag, vilket flyttades till snabbinställningarna som en kompromiss. En annan indikator som flyttats till snabbinställningarna är pilarna för nätverksaktiviteten. De sägs ha krävt överraskande mycket CPU- och GPU-resurser och togs bort för att ge ett renare intryck och spara batteri. Vad tycker ni om förändringarna?

android-4.4-statusfalt-2

Senaste artiklarna om KITKAT

→ Se fler artiklar om ämnet