Googles grundare säljer ut stora delar av sina aktier, tappar majoritetskontroll över Google?

Postat:
10:55 - 2010-01-25
Skribent:
Manny B
Kommentarer:
14

Googles grundare Larry Page och Sergey Brin har enligt AP beslutat sig för att under de kommande fem åren sälja av aktier till ett värde av 5.5 miljarder amerikanska dollar, motsvarande 40 miljarder svenska kronor, vilket kommer resultera att duon ej längre har ensam majoritet i styrelsen.

Page och Brin håller tillsammans för närvarande 59% av aktierna i företaget, men kommer efter försäljningen att halka ner på 49%, vilket innebär att de inte längre har ensam majoritet i Googles styrelse.

Skall man oroa sig över detta? Det är trots allt Larry Page och Sergey Brin som via sina ideologier och visioner som har byggt upp Google kring gratisprodukter, och mottot ”Don’t be evil” har under många år varit deras ledmotiv – även om det kan diskuteras hur väl de har följt det på senare år, inte minst vad gäller integritetsfrågor.

När de nu (om fem år) förlorar kontrollen över företaget så kommer de övriga styrelsemedlemmarna, bolagsmännen och aktieägarna sitta med 51% och därmed ha möjlighten att driva igenom beslut som i rent vinstsyfte går tvärt emot vad de två grundarna kanske hade önskat. Kommer Google sakta men säkert förvandlas till ett mer traditionellt multinationellt företag där visioner och ideologier hamnar i baksätet till förmån till maximal ekonomisk avkastning för de stora aktieägarna?

En ljusglimt är möjligen det faktumet att Eric Schmidt, som är en god personlig vän med såväl Page som Brin, sitter på drygt 10% av aktieposterna vilket betyder att trion Page, Brin och Schmidt fortfarande har möjligheten att kontrollera företaget.

Vad tror ni, skall vi oroa oss för att alla dessa tjänster, eller delar av dem, inom några år kommer bli betaltjänster? Många av oss, inte minst undertecknad och min kollega Bernard, är redan så pass fast i spindelnätet att det kan bli mycket svårt att ta sig loss om Google väljer att börja ta betalt för sina tjänster. Kanske har detta varit Googles plan sedan länge? Om fem år vet vi. Kanske.