Google har lagt ned så många produkter att förtroendet för nya tjänster skadats

Postat:
13:44 - 2022-09-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
33

Google har blivit ökänt för att skapa nya produkter och tjänster som efterhand läggs ned. Företagets filosofi tycks ofta ha varit att slänga spaghetti på väggen och se vad som fastnar.

Till Googles försvar kan sägas att Google vågat experimentera, ta risker och prova på nya saker oftare än andra. Ibland går det hem, ibland inte. Google var till exempel tidigt ute med  VR för mobiler och smartglasögon. Företaget försökte rentav skapa en helt modulär mobil och skickade upp ballonger i stratosfären.

Google har dessutom kanske släppt fler konsumentinriktade tjänster än någon annan. Därför faller det sig naturligt att även fler tjänster läggs ned. Eftersom tjänsterna riktar sig till privatpersoner världen över blir det väldigt tydligt när tjänsterna försvinner.

Samtidigt har flera storsatsningar fallit pladask efter bara några år och Google tycks inte alltid ha haft en långsiktig strategi. Röran med alla meddelandetjänster som kommit och gått är ett framstående exempel. Och alla nedläggningar har skadat förtroendet för att nya tjänster från Google kommer finnas kvar, särskilt bland teknikentusiaster.

En vanlig gliring när Google introducerar en nyhet är att den kommer försvinna. Kanske misslyckades Stadia delvis för att vare sig utvecklare eller spelare trodde tjänsten skulle finnas kvar efter fem år. Varför köpa en massa spel till en tjänst som mycket väl kan försvinna?

Under gårdagskvällen meddelades att Stadia läggs ned. Google kommer återbetala alla spel och all Stadia-hårdvara som införskaffats från Googles egna butik, vilket företaget ska ha beröm för. Om spelare hade blivit blåsta på pengar hade förtroendet skadats ytterligare, men det är illa nog som det är och misstron har blivit till ett verkligt problem för Google.

Ingen är rädd för att Google-grundpelare likt Gmail, Drive, YouTube, Maps, sökmotorn eller Photos kommer läggas ned. Men tvivlet bland användare kan bli ett hinder för Google i framtiden när nya tjänster introduceras – då det visat sig att tvivlet är berättigat.