Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Googles VR-satsning fortsätter: Cardboard uppdateras, YouTube får VR-stöd

Postat:
15:47 - 2015-05-29
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
I samband med gårdagens I/O-keynote presenterade Google ett par nyheter vad gäller bolagets VR-satsning ”Cardboard”. VR-hjälmen i kartong som lanserades under 2014 tillsammans med en utvecklingsmiljö och applikationen Cardboard syftar dels till att göra VR tillgängligt för en bredare publik och dels för att få med fler utvecklare på VR-tåget. Till dags dato har Google skickat ut över en miljon stycken kartonger.
cardboard_new

Den nya Cardboard-hjälmen har blivit lite större och stödjer numera telefoner på upp till sex tum, vilket bland annat inkluderar Nexus 6, och är enklare att sätta ihop via en simpel trestegsprocess. Slutligen har Google plockat bort magneten som tidigare fungerade som styrdon och ersatt den med ett styrdon av skumplast (skumplasten är ledande och vidrör telefonens skärm).

Applikationen för Cardboard finns numera också att tillgå i Apples appbutik ITunes vilket gör det möjligt för iPhone-användare att ta del av Googles VR-satsning.

jump_cardboard_360_view

Google presenterade tillsammans med nya Cardboard en satsning för att underlätta inspelning av VR-video i form av ”Jump”. Kameratillvekraren GoPro har i samarbete med Google tagit fram en förhållandevis kompakt rigg bestående av 16 stycken 4K-kameror som gör det möjligt att spela in video med en 360-gradersvy.

jump_assembler

 

För att slå ihop de 16 videoströmmar som riggen ovan fångar har Google utvecklat verktyget ”Jump Assembler”. En rad smarta algoritmer sätter ihop videoströmmarna till en VR-film med 360-gradersvy på ett sådant vis att artefakter som vanlig kan uppstå i processen minimeras och ger en – enligt Google – VR-upplevele som ligger nära den äkta varan. Bearbetningen av videon äger rum i Googles moln eftersom processen kräver stora mängder beräkningskraft.

youtube_jump

VR-filmerna kommer att tillgängliggöras via YouTube som uppges uppges få fullt stöd för VR-video i höst. I dag finns åtminstone ett exempel på en VR-film i YouTube; filmen som producerats av Marvel tillsammans med Samsung visar en scen ur filmserien ”Avengers” och finns att se här.

expeditions

Google vill också ta VR till klassrummet genom pilotsatsningen ”Expeditions”. Skolor som vill delta i pilotprojektet kan göra en intresseanmälan här.

Google Cardboard går att beställa via Googles hemsida här.

Mest kommenterat

 1. Vilken Androidversion har din telefon?
 2. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 3. Här är Sony Xperia 5 III med variabel brännvidd
 4. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka
 5. Sony kan satsa stort på mobilspel
 6. Rapport: Xiaomi och Oppo arbetar på egna chipp

Mest läst

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka
 3. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 4. Android Fast Pair får ny layout, stödjer över 100 Bluetooth-enheter
 5. Samsung presenterar sin ”mest kraftfulla Galaxy” om två veckor
 6. Fler inofficiella uppgifter om Google-chippet i Pixel 6

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Androidversion har din telefon?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om