Grafiska nyheter i Android 2.3/Gingerbread

Postat:
07:43 - 2010-12-07
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
70

Något som förstås har omtalats mycket är de grafiska ändringarna som det redan tidigt ryktades skulle komma med Android 2.3/Gingerbread. Länge var det inte mycket mer än lösa rykten, men här och var började det dyka upp suddiga ”spionbilder” och skakiga videoklipp som bekräftade de tidiga ryktena.

De senaste veckorna har det tack vare såväl videoklipp som bilder varit ganska klart att Android i och med version 2.3 skulle få ett betydligt mörkare gränssnitt, men även att de grafiska ändringarna inte är speciellt omfattande och att många element inte har ändrats något alls.

Det mest påtagliga är förstås den nya, helsvarta, statusbaren och dess omarbetade ikoner som står i kraftig kontrast till den näst intill vita statusbaren med serietidningsikoner i Android 1.0 till och med 2.2. Det finns emellertid fler skillnader, och några av dessa tänkte vi titta närmare på i den här artikeln.

Ovan ser vi först och främst Dialern, eller nummerplattan, vilken har fått ett omarbetat och betydligt mörkare gränssnitt. Att gränssnittet rent allmänt är mörkare gynnar inte minst telefoner med AMOLED-skärmar, vilket vi gissningsvis kommer se betydligt mer av under kommande år. Kanske har Google en baktanke med detta?

I mittenbilden här ovan finner vi de omarbetade menyobjekten – bockrutor och pilar för flervalsmenyerna. Skillnaden är inte enorm, men återigen ser vi att det har gått åt det mörkare hållet – borta är de Windows XP-gråa knapparna som vi har vant oss vid. I bilden ovan till höger ser vi slutligen ett dialogfönster för menyval – notera den svarta namnlisten längst upp, de omarbetade radioknapparna och den knappen som har blivit betydligt fyrkantigare än i tidigare androidversioner.

Ovan till vänster ser vi det nya tangentbordet i Gingerbread, vilket av det lilla vi har kunnat se är betydligt bättre än det gamla. Gissningsvis bygger det här tangentbordet på BlindType, det lilla tvåmansföretaget som Google köpte upp i slutet av september. Då vi bara har haft möjlighet att testa det här i emulatorn så har vi inte kunnat utvärdera det ordentligt, men vi gillar vad vi ser. Svensk tangentbordslayout och svensk ordlista medföljer som standard i Android 2.3 – såväl som dussintals andra språk.

Ytterligare en grafisk tweak, om än minimal, finner vi i ”Hantera program”-vyn under Inställningar -> Program. Notera det underliga grafiska elementet längst ner i bild, vilket förtäljer hur mycket utrymme som används respektive är ledigt. Vi kan inte påstå att vi tycker att det är en speciellt grafiskt snygg lösning, men visst, den är informativ.

Sist men inte minst ser vi ett exempel på så kallad grafisk feedback. När man skrollar en listmeny fort och når dess slut så ser man förutom en liten ”bounce” även att menyn i nederkant under någon tiondels sekund glöder orange. Vi vet inte riktigt vad vi skall tycka om detta, men visst får den Android att sticka ut i en tid då alla mobila operativsystem har menyer med ”bounce”.

Vi inser att det förstås finns betydligt mer som har ändrats, men detta är åtminstone ett smakprov på en del av ändringarna som vi har att se fram emot. Känner ni till fler ändringar så får ni mer än gärna dela med er av dessa i kommentarerna!
 

Lägsta pris på Google Nexus One på Prisjakt just nu:


 

Mest kommenterat

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 3. Grundskolan skall bli mobilfri enligt det nya Tidöavtalet
 4. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 5. OpenSignal publicerar ny rapport – Telia anses erbjuda bäst täckning
 6. Google meddelar att Podcasts läggs ner i april nästa år

Mest läst

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 3. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 4. Läcka kring Galaxy S24-serien: bilder och specifikationer
 5. Så här bra är ”magiska editorn” i Google Pixel 8
 6. BankID-appen får stöd för widget på låsskärmen

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Var handlar du helst din teknik?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Sweclockers RSS