Hands on med Huawei Honor 9

Postat:
20:05 - 2017-06-27
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
18

Huawei bjöd in Swedroid att närvara i Berlin i Tyskland under tisdagen för den officiella Europa-presentationen av det kinesiska företagets kommande telefon Honor 9 som landar på svenska butikshyllor i augusti.

Vi fick efter presentationen möjligheten att på mässgolvet leka med telefonen i fråga för att bilda oss ett första intryck av telefonens yttre och inre.

Det yttre: utseende, material och byggkvalitetHonor 9 är till det yttre en mycket välbyggd telefon med en solid lättmetallram, heltäckande glas med lätt fasade sidor på fronten och ett mjukt rundat bakstycke av glas. Huawei poängterar att just bakstycket består av inte mindre än 15 tunna lager av glas, vilket ger telefonen unika reflektioner och ett unikt intryck.

Både skärmglas och bakstycke har fått en oleofobisk (fettavstötande) behandling vilket håller det värsta kladdet borta, men som alla telefoner med glasbakstycken är Honor 9 en fingeravtrycksmagnet, inte minst den svarta och den blå modellen men även den grå till viss del.

Telefonen ligger bra i handen och är ett klart steg framåt jämfört med företrädaren Honor 8, även om glasbakstycket förstås även ökar oron för sprickor och krosskador om man råkar tappa telefonen på ett hårt underlag. Nytt för Honor 9 är att Huawei har flyttat fingeravtrycksläsaren från bakstycket till fronten, nedanför skärmen.

Vi är personligen mer förtjusta i fingeravtrycksläsaren på baksidan då fingret naturligt faller på fingeravtrycksläsaren i en och samma rörelse då vi plockar upp telefonen från byxfickan, men vi vet att många läsare föredrar läsaren på fronten istället. Oavsett personlig preferens vad gäller fingeravtrycksläsarens placering konstaterar vi att alla knappar känns solida och ger ett bra motstånd och en tydlig klickkänsla.

Det inre: utrustning och prestanda

Honor 9 bygger kring en 5,15 tum stor (eller med dagens mått liten) LTPS IPS LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920 pixlar (1080p) och en pixeldensitet på 428 PPI. Skärmen upplevs ha bra färger och kontraster, och acceptabel ljusstyrka. Det är svårt att bilda sig en definitiv uppfattning i den ytterst starka belysningen i en mässhall, men våra första intryck är positiva.

Pekskärmens respons är kanske den mest påtagliga förbättringen och telefonen upplevs svara snabbare på våra pek och svep än exempelvis Honor 8 och Mate 9 Pro. Huawei uppger mycket riktigt också att de har förbättrat just pekskärmens input latency i Honor 9.

Huaweis dotterbolag Hisilicon står för hästkrafterna med det numera välbekanta åttakärniga systemchippet Kirin 960. Som hjälp har Kirin 960 fått 4 GB LPDDR4-RAM samt 64 GB lagringsminne. Grafikkretsen i Kirin 960 är som alltid Mali-G71 MP8. Vi finner exakt samma systemchipp inklusive grafikkrets i exempelvis Huawei Mate 9 Pro och i P10 samt P10 Plus.


Kameran är samma dubbelkamerakonfiguration som vi finner i både Mate 9 pro och Huawei P10, med en färgkamera på 12 megapixlar och en svartvit kamera på 20 megapixlar, en lins med ett bländarvärde på f/2,2 och en dubbel LED-blixt.

Till skillnad från Mate 9 Pro och P10 saknar Honor 9 en Leica-logga som gör gällande att enheten har utrustats med optik framtagen av kameratillverkaren Leica, men vi misstänker efter en hastig bildjämförelse mellan Honor 9 och P10 att Honor 9 har exakt samma optik som P10, men att de bara inte har betalat Leica för rätten att använda deras varumärke på Honor 9. Vår kommande recension får utvisa huruvida optiken tycks vara identisk eller inte.

Batteriet är på 3 200 mAh vilket är en väl tilltagen storlek för en telefon med en skärm i den här storleksklassen. Framtida batteritest får utvisa hur väl Honor 9 presterar i relation till konkurrensen. Yttermåtten är 147,3 x 70,9 x 7,5 millimeter och Honor 9 är därmed aningen större än syskonet Huawei P10 på alla ledder, även om det handlar om mycket små skillnader. Vikten är 155 gram.

Mjukvara


Mjukvaran bygger på Android 7.0 Nougat med Huaweis eget utvecklade gränssnitt EMUI 5.1, samt i skrivande stund maj månads säkerhetsuppdatering. Flytet i Honor 9 är precis som i P10 noterbart bättre än i fjolårets modell Mate 9 Pro som hade en del problem med ett lite ”laggigt” gränssnitt periodvis. Vi finner inga nyheter i EMUI 5.1 i Honor 9 jämfört med i syskonmodellen P10, utan konstaterar att dessa tu telefoner upplevs vara nästan helt och hållet identiska undantaget de yttre visuella skillnaderna.

Huawei hävdar att Honor 9 tack vare systemchippet Kirin 960 och det snabba EMUI-gränssnittet är snabbare än konkurrenten Samsung Galaxy S8, och presenterar ett videoklipp för att bevisa sitt påstående.

Summering

Efter vår korta tid på mässgolvet med Huawei Honor 9 är det svårt att dra några större slutsatser, men vi konstaterar att Honor 9 känns som en mycket välbyggd och kvalitativ telefon som ligger bra i handen och upplevs som ytterst rapp i gränssnittet. Glasbakstycket är snyggt och bekvämt men som alltid är glas samtidigt förenat med krossrisk vid fall, fingeravtryckskladd och ett halkigt grepp.

Kameran tycks vara helt och hållet identisk med kameran i syskonet P10, undantaget Leica-optiken. Eller snarare; undantaget en Leica-logga. Vi misstänker nämligen att Honor 9 har exakt samma optik som P10, men att de bara inte tillåts använda Leica-varumärket i marknadsföringen. Vår inför butikspremiären kommande recension får utvisa om så är fallet.

Vi ställer oss efter vår korta tid tillsammans positiva till Huawei Honor 9 och vi ser fram emot att sätta tänderna i den fullskaliga recensionen inför den svenska butikslanseringen.

Huawei Honor 9 har säljstart först den 15 augusti och den enda modellen aktuell för Sverige har utrustats med 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Färgalternativen för den svenska marknaden är tre till antalet: huvudfärgen Glacier Gray (grå) samt Midnight Black (svart) och Sapphire Blue (blå). Det rekommenderade cirkapriset uppges vara 4 990 kronor, men det faktiska butikspriset är i regel lite lägre än det rekommenderade priset så vi förväntar oss en prislapp några hundralappar lägre än så direkt vid lansering.