Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Hands-on med Samsung Galaxy Note 7

Postat:
19:20 - 2016-08-02
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Samsungs Note-serie har gjort comeback i Europa i och med premiären av det nya flaggskeppet Galaxy Note 7. Telefonen efterträder Note 5 som aldrig riktigt lanserades i vare sig Norden eller Europa, varför den för vår del snarare kan beskrivas som en efterträdare till Galaxy Note 4. Vi har haft tillfälle att testa telefonen och presenterar nedan våra första intryck av den nya medlemmen i Note-familjen.
Samsung_Galaxy_Note_7_hands-on_7

Galaxy Note 7 är utrustad med en 5,7″ stor AMOLED-skärm med WQHD-upplösning. Storleken på skärmen har förblivit densamma sedan Galaxy Note 3 presenterades i september 2013 medan upplösning och panel förstås har uppgraderats.

Skärmen är enligt Samsung tämligen ljusstark och kan enligt uppgift prestera upp till 800 nits. Efter att ha testat detta i praktiken kan vi konstatera att det förmodligen handlar omkring 400-500 nits i standardläget, medan den i automatiskt läge och under stark belysning förmodligen kan nå upp till samma nivåer som Galaxy S7 Edge (700-800 nits). Panelen erbjuder vid en sidojämförelse med S7 Edge i stort sett samma ypperliga kontrast och färgåtergivning. Det är aningen enklare att urskilja enstaka pixlar i och med den större panelen, men endast om vi granskar den från ett mycket nära avstånd.

AMOLED kommer till sin rätt vid uppspelning av HDR-material och Note 7 tillhör en av de första telefonerna på marknaden med stöd för HDR-video. Tyvärr fanns vid tillfället för vår test inget HDR-material att testa med, men enligt Samsung erbjuder bland annat både Netflix och Amazon Prime HDR-video, och fler videoströmningstjänster väntas följa efter inom kort.

Designen påminner om den för både S6 Edge samt S7 Edge med en display som är kurvad på bägge sidor (double-edge display). Framifrån är den också relativt lik S7 Edge vid en första anblick med undantag för sensorerna som tillkommit för ögonscannern, men framförallt syns nästan ingen ram till höger eller vänster om skärmen, vilket inte kan sägas om S7 Edge. Granskar vi telefonen från sidan kan vi konstatera att den smälter ihop på ett imponerande vis i kombination med den kurvade bak- och framsidan.

Passformen upplever vi som mycket god då glaset om bak- och framsida är välintegrerat med med metallramen varför vi inte störs av skarvarna. Telefonens taktila knappar som liksom ramen består av metall svarar bra och vi noterar heller inte något glapp eller skaller då vi skakar på telefonen.

Ergonomin är i förhållande till telefonens skärmstorlek god, men precis som Galaxy S7 Edge och S7 är telefonen hal. Den minimala ramen om skärmens sidor upplevde vi inte som något problem under testtillfället – vi kom aldrig åt skärmen av misstag på ett sådant vis att den reagerade på det. Det glansiga bakstycket fungerar dock som en fingeravtrycksmagnet. Hur stort problemet blir är beroende på färg och mot mörka färger blir fingeravtryck mycket tydligare.

Samsung_Galaxy_Note_7_hands-on_9

Monohögtalaren som sitter placerad i fotänden av telefonen verkar vid en första testlyssning inte göra vare sig bättre eller sämre ifrån sig än högtalaren i Galaxy S7 Edge. Samsung tycks ha prioriterat storlek framför funktion på den punkten. Precis som bilden ovan visar är Galaxy Note 7 utrustad med USB typ C till skillnad från S7-serien.

Samsung_Galaxy_Note_7_hands-on_36

Telefonen är IP68-certifierad vilket innebär att den håller tätt ned till 1 meters djup under maximalt 30 minuter. Är skärmen täckt av vatten går det utmärkt att använda den med pennan – vattnet har ingen effekt på pennans känslighet.

Storleksjämförelse

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Huawei Mate 8680.6157.17.91854000
Huawei Nexus 6P5.777.8159.37.31783450
Samsung Galaxy Note 75.773.9153.57.91693500
Samsung Galaxy Note 55.776.1153.27.61713000
Samsung Galaxy Note 45.778.6153.58.51763220
iPhone 6s plus5.577.9158.27.31922915
Sony Xperia Z5 Premium5.575.8154.47.81803430
OnePlus 25.574.9151.89.91753300
OnePlus 35.574.7152.77.41583000
Samsung Galaxy S7 Edge5.572.6150.97.71573600
Samsung Galaxy S75.169.6142.47.91523000
I jämförelse med Galaxy Note 5 är Note 7 tämligen kompakt. Den är både mindre på bredden och djupet samt väger mindre trots ett batteri med större kapacitet. Däremot har Note 7 vuxit med ett par millimeter på höjden i förhållande till föregångaren.

S-pen

Samsung_Galaxy_Note_7_hands-on_16

Paradnumret i Samsungs Note-serie är den medföljande styluspennan som traditionellt sett haft ett eget fack inbyggt i telefonen. Note 7 är inget undantag och i vanlig ordning har Samsung förbättrat funktionaliteten på en rad vis.

Pennan sitter fast med en fjäderanordning och hoppar ut efter ett lättare tryck. Det går vidare inte att stoppa in pennan på fel håll som i Galaxy Note 5, där den dessutom var svår att få ut igen och dessutom kunde skada sensorn som känner av om pennan är insatt eller ej, om användaren inte tänkte sig för. Den nya pennan mäter 200 mm på höjden, väger 3 gram och är 20 mm bred.

Att rita eller anteckna med pennan fungerar mycket väl. Samsung har gradvis förbättrat upplevelsen sedan den första Note-enheten introducerades och har i Note 7 utökat tryckkänsligheten till 4096 nivåer, vilket gör den fyra gånger känsligare än exempelvis Microsofts Surface 4.

I Galaxy Note 5 introducerade Samsung möjligheten att placera anteckningar på låsskärmen och med Note 7 utökas detta med möjligheten att visa anteckningarna som en del av den ständigt aktiva skärmen (always on display).

Samsung_Galaxy_Note_7_hands-on_26

En nytillkommen S-penfunktion gör det möjligt att markera ett område på skärmen och sedan spara detta som en animerad GIF. Vi testade bland annat att spara en del ur en YouTube-video som en animerad GIF och sedan ladda upp denna på webbsajt, vilket fungerade utmärkt. Tyvärr är inställningsmöjligheterna begränsade till ”hög kvalitet” eller ”standardkvalitet” utan någon nämnvärd information om vare sig upplösning eller bildfrekvens.

Kameran

Samsung_Galaxy_Note_7_hands-on_27

Kameran har samma specifikationer som den som den i Galaxy S7-serien med en upplösning på 12MP (f/1.7) och OIS+PDAF. Gränssnittet har dock liksom övriga delar av mjukvaran fått sig en ansiktslyftning.

Samsung_Galaxy_Note_7_hands-on_15

Kameran sticker ut med några få millimeter och har samma optik som i S7/S7 Edge (f/1.7). Linsskyddet består vidare av glas och skyddas av en liten upphöjning så att det inte vidrör underlaget om enheten vilar på ett plant underlag med skärmen vänd uppåt.

Samsung_Galaxy_Note_7_hands-on_20

Till höger om den främre kameran sitter en IR-diod som assisterar ögonscannern. Avläsningen fungerar oberoende om det är mörkt eller ljust men är känslig för mycket stark belysning. Samsung skriver att avläsningen kan fungera mindre bra med glasögon, men under testtillfället utgjorde glasögon inget problem.

Funktionen är däremot lite otymplig eftersom användaren tvingas hålla telefonen någorlunda rakt framifrån för att det skall fungera. Avläsningen sker dock snabbt, allt som oftast inom en sekund, och fungerar precis som fingeravtrycksläsaren med samtliga tjänster som kräver verifiering för användning utöver låsskärmen (Android Pay etc.).

Samsungs mjukvara tar i vanlig ordning en beskedlig mängd av utrymmet i anspråk; omkring 16 GB av de 64 GB som medföljer i den enklaste modellen går åt, medan resterande utrymme finns tillgängligt för användaren. Mjukvaran som följer med bygger på Android 6.0.1 och vid testtillfället hade telefonen juli månads säkerhetspatch installerad.
 

Mest kommenterat

 1. OnePlus har börjat förinstallera bakgrundstjänster från Facebook
 2. Apple förbjuder spelströmningstjänster från Google och Microsoft, kommer inte till IOS
 3. Använder du Androids nya gestnavigering?
 4. Huawei får snart slut på chipp på grund av USA:s svartlistning
 5. Första intrycken: Samsung Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra
 6. Samsung lanserar Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra

Mest läst

 1. Amazon bekräftar att lanseringen av Amazon.se påbörjats
 2. Apple förbjuder spelströmningstjänster från Google och Microsoft, kommer inte till IOS
 3. OnePlus har börjat förinstallera bakgrundstjänster från Facebook
 4. Här är smartklockan Samsung Galaxy Watch 3
 5. Samsung utlovar tre generationers uppdateringar till nya Androidversioner
 6. Första intrycken: Samsung Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du gestnavigeringen i Android 10?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om