Hands on med Facebook-telefonen HTC ChaCha och läsplattan HTC Flyer

Postat:
20:48 - 2011-03-23
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
47

HTC höll en presskonferens i Stockholm tidigare idag för att visa upp sin nya telefon med Facebook-fokus, HTC ChaCha, samt företagets första läsplatta som fått namnet HTC Flyer. Swedroid var där och tog en titt på enheterna.

HTC ChaCha är en telefon som är designad med Facebook som grundtanke – vilket bekant är världens största sociala nätverk med 600 miljoner aktiva användare. Enheten har ett fyraraders hårdvaru-QWERTY i porträttläge, beläget under en kapacitiv pekskärm på 2.6 tum med HVGA-upplösning (480×320). Baktill sitter en 5MP-kamera, och ChaCha har även en VGA-kamera på framsidan. HTC har utrustat mobilen med en 600MHz-processor, 512MB RAM och 512MB internt lagringsminne. Telefonen erbjuder naturligtvis även standardfunktioner som GPS, accelerometer, Wi-Fi, och digital kompass. ChaCha kör Android 2.3 i kombination med senaste HTC Sense, och väger inte mer än 120g.


Detta är inte hårdvara som imponerar på pappret, men HTCs syfte med ChaCha är naturligtvis inte att tillhandahålla en Android vars specifikationer kan tävla med mobilerna i toppskiktet, utan däremot att erbjuda en smidig produkt för de inbitna Facebook-fansen. Som ett exempel på detta finner vi nere till höger på tangentbordet en dedikerad Facebook-knapp, som fyller olika funktioner beroende på sammanhanget.

Varje gång man har möjlighet att dela något via Facebook, börjar knappen att blinka. Genom att då trycka på tangenten, kan man exempelvis snabbt dela en länk, ladda upp ett foto, berätta vilken låt man för tillfället lyssnar på, eller checka in på en plats. Detta går alltså bokstavligen att göra med en enda knapptryckning – resten sköts automatiskt. Facebook är integrerat i gränssnittet, så när man exempelvis ringer någon visas den personens foto samt senaste statusuppdatering, och man informeras även om eventuella födelsedagar. Den här informationen visas också för inkommande samtal.

HTC ChaCha ligger bra i handen – den är något böjd nertill, och så pass liten till formatet att den enkelt glider ner i en bröst- eller byxficka. Det fanns inte tid att grundligt undersöka byggkvalitén, men ChaCha verkade hålla måttet – även om den naturligtvis inte ingav någon lyxkänsla, och vissa kommer förmodligen att uppleva mobilen som plastig. Skärmen gav hyfsad respons, men de som är vana vid större mobiler kommer förmodligen slås av hur litet allting är på ChaChas display.

QWERTY-tangentbordet var faktiskt behagligt att skriva med, även om det var i något minsta laget för folk med stora händer, men med träning går det säkert att komma upp i höga hastigheter. Själva Facebook-funktionerna gick tyvärr inte att utforska på testenheten.

Det är mycket tveksamt att HTCs Facebook-telefon kommer tilltala de som prioriterar hårdvara, men för Facebook-fantaster som vill ha en liten, behändig och billig Android-mobil kan den utgöra ett bra val. HTC ChaCha ska finnas i handeln i juni och då kosta runt 2800kr.

 

Flyer – första surfplattan från HTC

 

Taiwanesiska tillverkarens första surfplatta heter HTC Flyer, och den har redan väckt ambivalenta känslor hos många. Främst för att Flyer till skillnad från HTCs konkurrenters plattor kommer att lanseras med Gingerbread istället för Honeycomb, men även för att den inte är bestyckad med en dubbelkärnig processor. Även om processorn arbetar i hela 1.5GHz, hade vissa förväntat sig mer från HTC med tanke på att tablets från andra större tillverkare har dubbelkärniga CPUs. Tyvärr är dessutom Flyers batteri endast på 4000mAh, vilket erbjuder runt 4 timmars videouppspelning.

Flyers skärm är 7 tum stor med upplösningen WSVGA (1024×600), vilket är samma upplösning som på Samsung Galaxy Tab. RAM-minnet ligger på 1GB, och den interna lagringskapaciteten är 32GB. Det är mer eller mindre standard med dubbla kameror på Android-enheter numera, och Flyer har dels en 5MP-kamera baktill, samt en 1.3MP-kamera på framsidan för videosamtal. Under skärmen sitter kapacitiva touchknappar som flyttas beroende på skärmorienteringen. HTC Flyer väger 420g, vilket är 40g mer än en Galaxy Tab, men klart mindre än de flesta iPad-modeller. Dess dimensioner är 195.4mm på höjden, 122mm på bredden, och enheten är 13.2mm tjock – alltså är Flyer en något större tablet än Galaxy Tab.

En funktion som är tämligen unik för Flyer, är att HTC inkluderar en ”tryckkänslig kapacitiv stylus” (pekpenna), som till exempel kan vara perfekt för de som vill använda sin tablet till att rita med. Det går att få upp en speciell ritfunktion lite varstans i gränssnittet, genom att helt enkelt trycka på skärmen med pennan, och den kan också användas till att retuschera bilder. Just anteckningsmöjligheterna med pekpennan var något som HTC underströk och framställde som en av Flyers huvudattraktioner.

Man kan exempelvis trycka med pennan på en webbsida, och det skapas då en skärmdump som man kan rita eller skriva på bäst man vill, för att sedan spara eller skicka vidare genom Androids Dela-meny. Flyer kan även spela in ljud som lagras i anteckningarna och synkroniseras med det man skriver, och läsplattans anteckningar är Evernote-baserade. HTC Flyer kommer enligt utsago att levereras i ett läderfodral med tillhörande fack för pennan, och plattan har för övrigt ett ”barnläge” som gör den till en säker digital lekplats med lärospel, bildböcker, och måleri.

HTC har fört över sitt användargränssnitt Sense till surfplatteformatet, och det ser ungefär ut som man kan förvänta sig – fast allt är större. De som är vana vid att använda en Sense-telefon kommer således att känna sig som hemma: det finns widgetar i överflöd för de flesta syften, och allt har ungefär samma look som Sense för mobiler. Tyvärr är även Gmail-appen precis som den på våra telefoner, och Gmail-klienten är alltså inte anpassad till tablet-formatet som i Honeycomb. En markant skillnad är emellertid att HTC gjort hemskärmarna till en karusell; alltså finns det ingen första eller sista hemskärm, utan allt går runt i en cirkel när man växlar mellan skärmarna.

Enligt HTC har företaget väntat så här pass länge med att lansera sin första tablet för att de ville göra allt rätt redan från början. Om de har lyckats eller inte är för tidigt att säga, men det är svårt att vara helt utan invändningar – särskilt med tanke på den tuffa konkurrensen. När HTC Flyer släpps i maj kommer 3G-versionen att kosta runt 6900kr, medan WiFi-modellen är tänkt att gå på strax över 5000. Just höga priser har generellt varit en invändning mot den senaste vågen Android-plattor, även i USA. Om tillverkare vill att tablets ska gå åt som smör i solsken och bli lika vanliga som laptops, borde de nog överväga en något lägre prissättning.

HTC Flyer kan mycket väl vara en alldeles förträfflig Android-tablet, men kommer potentiella köpare att avskräckas av avsaknaden av dubbelkärnig CPU, ett rejält batteri, Honeycomb och prissättningen? Vad tror ni läsare om HTC Flyer och HTC ChaCha – kommer de att bli en succé? Är det någon av enheterna som lockar, och i så fall varför?


 

Lägsta pris på HTC Flyer på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC ChaCha på Prisjakt just nu: