Hands-on med Samsung Galaxy Note 8.0 [MWC 2013]

Postat:
23:01 - 2013-02-24
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
14

samsung-note-8-hands-on-front-spen

Som så ofta är fallet med de större mässorna har vissa tillverkare tjuvstartat en aning och håller presentationer dagen innan. Under söndagseftermiddagen besökte Swedroid Samsungs pressevent på mässområdet, där tillverkaren visade upp den nyligen presenterade surfplattan Galaxy Note 8.0.

Efter en kortare presentation fick de närvarande pressmedlemmarna tillfälle att känna lite på enheten, och vi skall nedan försöka sammanfatta våra första intryck av surfplattan.

samsung-note-8-hands-on-front2 samsung-note-8-hands-on-back samsung-note-8-hands-on-right-back samsung-note-8-hands-on-left-back

Som väntat ligger Samsung Galaxy Note 8.0 mellan Galaxy Note II och Note 10.1 storleksmässigt, och har man stora händer är det inga problem att greppa surfplattan med en hand, för att ha en hand helt fri till interaktion med skärmen. Samsung hävdar att de med Note 8.0 utgick från storleken hos ett anteckningsblock och att den nya enheten är bättre lämpad än 10-tummaren för att följa med överallt – vilket framhävs ytterligare av att den utrustats med en samtalshögtalare för användning som telefon.

Förutom storleksfaktorn är det inte mycket som är nytt i Galaxy Note 8.0 från de tidigare enheterna i serien; processorn är en fyrkärnig Exynos Quad på 1,6GHz, RAM-minnet ligger på 2GB och skärmen har samma upplösning (1280×800 pixlar) som den ursprungliga Note och Note 10.1; en upplösning som knappast imponerar i dagsläget. Liksom Note 10.1 har 8-tummaren dessutom en IR-sändare, för användning som fjärrkontroll till diverse hembioenheter, och den är utrustad med 16 eller 32GB lagringsutrymme (utökningsbart med Micro-SD).

Precis som Galaxy Note II har Note 8.0 fysiska knappar; vi hade hellre sett att Samsung slopade dessa för inbyggda, virtuella knappar i gränssnittet, eftersom detta hade ökat flexibiliteten och varit mer framtidssäkert inför eventuella förändringar från Googles sida. Multitaskingmenyn nås som tidigare via ett långtryck på hemknappen och ett långtryck på bakåtknappen öppnar i sin tur Multi-View-menyn, som låter användaren visa två applikationer samtidigt på skärmen.

Androidversionen är 4.1.2/Jelly Bean och ovanpå detta ligger Samsungs tillverkargränssnitt TouchWiz, som inte heller det tycks ha förändrats mycket – med undantag för ett skärmläge som tillverkaren kallar Reading Mode (Läsningsläge) och som skall optimera skärmens kontrast för längre lässtunder. Vi undersökte Reading Mode som hastigast och fann att det som påstått ändrade (ökade) kontrasten, men vi hann dessvärre inte testa länge nog för att se om det hade någon effekt vid långvarig läsning.

Gränssnittet flyter på fint och vi ser inga tendenser till lagg eller andra problem, vilket var att vänta med en numera så välbeprövad mjukvaruversion och kompetent hårdvara. Vi hade dock gärna sett att Samsung tog tillfället i akt och åstadkom ett mer konsekvent utseende på sina egna applikationer, som nu varierar en del, med läderimitation i vissa applikationer men inte i andra.

samsung-note-8-hands-on-back-spen

Materialen är desamma som vi är vana vid från tidigare enheter från den koreanska tillverkaren, och även om Note 8.0 känns tämligen stabil och vridstyv så imponerar inte den glansiga och fingeravtrycksbenägna plasten. Pennan sitter här längst ut i vänster hörn (sett bakifrån), och vi hade önskat att den var en aning enklare att finna och dra ut; under vår stund med Note 8.0 fann vi det svårt att få ut pennan ur enheten utan att använda naglarna.

S Pen i sig fungerar som väntat mycket bra, och vi märker ingen skillnad från Galaxy Note II. Alla rörelser registreras och när vi ger oss på en teckning ser det lika bedrövligt ut som på papper – ett gott betyg. Linjerna är jämna och rena, och vi hade gärna använt Galaxy Note 8.0 som anteckningsblock under en längre stund.

galaxy-note-8-hands-on-s-pen-button

En välkommen förändring är att S Pen numera kan användas på de kapacitiva Meny- och Tillbakaknapparna, en funktionalitet som tidigare önskats av många och som gör det enklare att navigera i gränssnittet. Även om Meny och Tillbaka sedan tidigare går att åstadkomma med hjälp av penngester så välkomnar vi förändringen av knapparnas funktionalitet.

BenchmarkSamsung Galaxy Note 8.0Samsung Galaxy Note II
RAM (OS)1831 MB1792 MB
Inbyggd lagring (NAND) 10.1 GB11 GB
Upplösning800 x 1280 px720 x 1280 px
Plattform (SoC) Exynos 4 Quad (32nm)Exynos 4412 (32nm)
OSJelly Bean (4.1.2)Jelly Bean (4.1.2)
CPU4x1.6GHz 4x1.6GHz
GPUARM Mali MP400ARM Mali MP400
Geekbench21968 p1993 p
Benchmark Pi315 ms383 ms
Vellamo Metal630 p632 p
Basemark ES 2.0 Taji41 FPS43 FPS
Electopia 720p 40 FPS40 FPS

När vi jämför surfplattan med lillebror Galaxy Note II ser vi som väntat inga större skillnader i våra prestandatester, förutom det faktum att den nyare enheten har en knapp gigabyte mindre lagringsutrymme tillgängligt, av inte helt självklara anledningar; Note 8.0 kommer visserligen med ett par nya applikationer – anteckningsappen Awesome Note och en specialversion av Flipboard med tillagd S Pen-funktionalitet – men dessa tar omöjligt upp såpass mycket lagringsutrymme. Tillägget av Awesome Note är dessutom lite konfunderande, eftersom Samsung redan har en egen anteckningsapplikation i S Note. 

samsung-note-8-hands-on-front

Allt som allt är Samsung Galaxy Note 8.0 en tämligen kompetent pjäs, med goda prestanda och ett gränssnitt vi känner igen sedan tidigare. Vi hade gärna sett att skärmen var mer högupplöst – full HD (1920×1080 pixlar) hade gjort den betydligt mer konkurrenskraftig, särskilt med tanke på att många mobiltillverkare erbjuder en telefon med såpass hög upplösning.

Med ett rekommenderat pris på 4000 (Wi-Fi) respektive 5500 kronor (3G) är den dessutom betydligt dyrare än exempelvis Nexus 7 eller HP:s nya Slate 7, och hade då kunnat dra nytta av en högre upplösning för att bättre rättfärdiga prislappen. S Pen drar givetvis sitt strå till stacken i detta avseende, men kan inte ensam motivera det höga priset.

Samtidigt låg plattan bra i handen och vi upplevde aldrig frustration eller besvikelse när vi använde den. Faktum är att få känslor rördes upp av den ganska anonyma Note 8.0, som på många sätt hade kunnat passera tämligen obemärkt.

Vi kan definitivt rekommendera Samsung Galaxy Note 8.0 till den som söker ett storleksmässigt mellanting mellan Note II och Note 10.1 med en stylus, men för de flesta andra gör priset att vi har svårt att göra detsamma.

I och med detta är Mobile World Congress igång för Swedroids del, och vi ser fram emot att få rapportera från Barcelona med fler nyheter under mässans gång.

Senaste artiklarna om MWC 2013

→ Se fler artiklar om ämnet