Hands-on med Samsung Galaxy Note II [IFA 2012]

Postat:
22:59 - 2012-08-31
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
37

IFA-mässan öppnade under dagen portarna och till årets stora nyheter hör produkter från bland andra Sony, Samsung samt i mindre utsträckning HTC. Vi finns på plats och inleder med en närmare titt på efterföljaren till fjolårets största smartphone.

Samsung Galaxy Note II har blivit begåvad med ett formspråk som onekligen är hämtat från den mindre kusinen Galaxy S III. Formerna är mjukare och bakstycket mer ovalt för en greppvänligare konstruktion. Ytan på både list och bakstycke är vidare blankpolerad, vilket ser snyggt ut, men fungerar också som en fingeravtrycksmagnet. Det finns två kulörer att välja på i form av ”Marble White” eller ”Titantium Grey”.

     

Hörlursutgången eller 3,5mm-jacket sitter på telefonens ovansida liksom en sekundär mikrofon som dels möjliggör stereoljud för videoinspelningar och som dels filtrerar bort bakgrundsljud vid telefonsamtal. Av/på- respektive låsknappen sitter på högersidan och volymknappen är placerad på den vänstra sidan av enheten. I fotändan sitter microUSB/MHL-porten och samtalsmikrofonen. I fronten finns utöver hem-, bakåt- och menyknappen en lysdiod, kamera på 2MP samt ljus- och rörelsesensor. I vanlig ordning sitter en högtalare och en kamera med tillhörande lysdiod på bakstycket. Samsung har inte utrustat telefonen med en kameraknapp.

Färgalternativet ”Titantium Grey”

Knapparna i fronten råder det delade åsikter om. Det hade troligtvis varit möjligt att göra telefonen något mindre med en knapplös design i stil med vad Google och Samsung gjorde tillsammans med Galaxy Nexus. Samsung är tydligen inte särskilt förtjusta i denna idé och väljer alltså att göra det motsatta.  Placeringen av av/på-knappen är naturligtvis en smakfråga, men både vi och en majoritet av er läsare verkar ense om att en placering på ovandelen är att föredra.

Galaxy Note II är utrustad med en 5,5″ stor  HD Super AMOLED-panel

Skärmen är inte riktigt så skarp som vi hade hoppats på vilket hade krävt en högre upplösning.  Till skillnad från panelen på Galaxy Note består varje pixel numera av tre stycken subpixlar; en röd, en grön och en blå (RGB). Dessa sitter dock arrangerade i ett lite annorlunda mönster än på flertalet LCD-paneler och vilken betydelse detta har för bilden eller om det kan kallas för en PenTile-matris eller ej råder det delade meningar om. Det är i varje fall en förbättring i relation till PenTile-matrisen på Galaxy Note.  Super AMOLED-panelen presterar bra som vanligt vad gäller kontrast och vi upplever ljusstyrkan som jämförbar med panelen på Galaxy S III.

Färgåtergivningen är snäppet vassare än på föregångaren, men trots att vi experimenterar med det fåtal färgprofiler som finns tillgängliga hittar vi ingen som känns helt naturlig.  Värt att tillägga är att vi under den begränsade period vi använt telefonen inte hittat några tecken på så kallad color banding. Vi noterar också att digitizern har multitouchstöd för upp till 10 stycken simultana tryckpunkter. Avslutningsvis vill vi också nämna att Samsung använt CORNING Gorilla Glass 2 för skärmglaset.

  

Yttermåtten får trots allt betraktas som nätta i relation till skärmstorleken. Endast på höjden är Note II med sina 151 mm något större än Note som i sin tur mäter ~147mm. Vad gäller vikten väger Galaxy Note II 180 gram medan Galaxy Note väger 178 gram – en skillnad på 2 gram. Här har Samsung gjort ett bra jobb med tanke på den större skärmytan och det ~20% kraftfullare batteriet på 3 100mAh.

ModellnamnSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram)Batteri (mAh)
Samsung Galaxy Note II5.58115191803100
Samsung Galaxy Note5.382.95146.859.651782500
Samsung Galaxy S III 4.870.6136.68.61332100
HTC One X4.769.9134.48.91301800
HTC Sensation XL4.770.7132.59.9162.51600
Samsung Galaxy Nexus4.6567.94135.58.941351750
Samsung Galaxy S II4.366.1125.38.491161650
Sony Xperia S4.364.2128.17.31441750
HTC Sensation4.365.4126.111.31481520
Motorola RAZR4.368.9130.77.11271780
Xperia V4.365129111201750
SE xperia arc4.2631258.71171500
Samsung Galaxy S Plus464.2122.49.91191650
Samsung Galaxy S464.2122.49.91181500
Google Nexus S463123.910.881291500
Xperia J46112491241750
Batteriets  kapacitet i kombination med Exynos 4 Quad (32nm) kommer sannolikt ge en riktigt bra batteritid i de fall telefonen belastas måttligt. Hur det fungerar i praktiken återstår förstås att se. Den högre klockfrekvensen (4×1,6GHz) vittnar i varje fall om att Samsung inte varit rädda för att offra lite av batteritiden till fördel för bättre prestanda.

De nya formerna gör telefonen mer greppvänlig än föregångaren

Väl i handen börjar vi med att konstatera det självklara. Galaxy Note II är liksom föregångaren inte avsedd för små händer. Konstruktionen och byggkvalitén känns i sin tur  bättre; vi upplever chassit som något styvare trots att det fortfarande handlar om plast och vid lite tuffare behandling intalar vi oss att telefonen ger upphov till färre missljud. Trots den till synes glatta ytan på bakstycket får vi ändå bra grepp.

S-Pen har vuxit på både höjden och djupet samt fått en mjukare spets

Inte bara telefonen har erhållit förbättringar utan en stor del av nyheterna kretsar kring den medföljande pennan – Samsung S-pen.  Höjden liksom diametern (8mm) har blivit större och pennspetsen är numera i ett mjukare gummimaterial till skillnad från hårdplast. Vidare har tryckkänsligheten ökat från tidigare 256 nivåer till 1024 stycken.

Precis som på Galaxy Note finns ett fack för pennan i fotändan av telefonen, men som numera känner av om pennan är där eller ej. Det innebär att program kan gå igång per automatik så snart pennan tas ut och telefonen meddelar också via notifikationsfältet om pennan sitter i facket eller ej.

Samsung Gestures gör pennan mer användbar än tidigare

Genom att hålla inne knappen på pennan kan vi med hjälp av olika manövrar utföra snabbkomandon. Exempelvis backa, ta fram menyn eller markera text oavsett i vilken applikation vi befinner oss. Vi kan också starta exempelvis webbläsaren eller en rad andra program genom tillägget för snabbgenvägar, som vi får fram genom att hålla inne knappen samtidigt som vi drar pennan rakt uppåt.

Håller vi inne knappen och placerar pennspetsen på en fast punkt på skärmen under cirka 2 sekunders tid tas en skärmdump. Det här fungerar med andra ord på samma vis som på Galaxy Note, men om vi i stället håller inne knappen och ritar en markering kring ett objekt på skärmen och därefter släpper, då sparas endast den del vi markerat.

Till en av de de mest uppmärksammade nyheterna med Note II hör Air View som innebär att telefonen känner av var pennspetsen befinner sig utan att den vidrör skärmytan. Resultatet är bra och följsamt om vi håller oss inom ett avstånd på maximalt ~1-2cm ovanför skärmen. Samsung har utökat både bildgalleriet, videospelaren och kalendern med Air View-stöd. Genom att sväva med pekaren ovanför ett album, en film eller en kalenderhändelse kan vi förhandsgranska albuminnehåll, videofilmer och kvickt få information om kalenderhändelser utan att vidröra skärmen.

Antalet användningsområden är förhållandevis få för tillfället, men Samsung har lanserat en uppdaterad SDK för S-Pen och förhoppningsvis kommer fler applikationer få stöd för Air View-funktionaliteten framöver.

Ovan syns inmatingsfältet för S-pen som automatiskt dyker upp när pennan används

I en rad applikationer är funktionen för textigenkänning antingen förbättrad eller helt ny. Trycker vi med pennan i ett inmatningsfält får vi fram en ruta för textigenkänning som fungerar förvånansvärt bra, speciellt med tanke på vår handstil som i det närmaste kan beskrivas som katastrofal.

Pop-up-play gör det möjligt att placera ett urval av applikationer ovanpå andra programfönster. Det här är för all del inget nytt utan något Samsung experimenterat med sedan lanseringen av de allra första Tegra-baserade Galaxy Tab-enheterna. Funktionaliteten har dock blivit mer avancerad på senare tid och innefattar med Jelly Bean-baserade Galaxy Note II videospelare, webbläsare och anteckningsapplikationen S-note.

Samsung Galaxy Note II 8MP                              Samsung Galaxy S III 8MP 

 

 

Samsung Galaxy Note II minigalleri – bakre kameran (8MP)

  

Samsung Galaxy Note II minigalleri – främre kameran (2MP)

  

Samsung Galaxy Note II videoinspelning 1080p (Bakre kameran) 

Samsung Galaxy Note II videoinspelning 720p (Främre kameran) 

Kameramjukvaran är i stort sett identisk med vad vi finner i Galaxy S III

Galaxy Note är som vi tidigare nämnt utrustad med två stycken kameror. En i fronten med 2MP upplösning och en på bakstycket med 8MP upplösning. Av bilderna ovan att döma vore vi inte förvånade om kamerasensorerna är identiska med de som sitter i Galaxy S III. Prestandan är jämbördig med upp till sex bilder per sekund och vi erbjuds också möjligheten att ta stillbilder vid videoinspelning under förutsättning att bildstabiliseringen är avstängd.

Gränssnittet har ett bra flyt och vi stöter sällan på några längre fördröjningar medan vi skiftar mellan applikationer eller rör oss på hemskärmen, programmenyn eller bland inställningarna. Använder vi pennan händer det dock att vi får vänta någon sekund extra innan något händer från det att vi utfärdat ett kommando. Android 4.1 / Jelly Bean har haft användarupplevelsen i fokus och i kombination med en snabb systemprocessor samt en rejäl mängd arbetsminne finns goda möjligheter för ett riktigt bra slutresultat.

Galaxy Note II bygger på Exynos 4 Quad och är utrustad med 2GB arbetsminne

Under huven hittar vi 2GB arbetsminne och 16, 32 eller 64GB inbyggt flashminne beroende på modell. Galaxy Note II bygger på Samsungs egenutvecklade Exynos 4 Quad-plattform med fyra stycken processorkärnor som vardera tickar på med en klockfrekvens om maximalt 1,6GHz. Grafikdelen är likaså densamma – ARM Mali-MP400 – liksom antalet kärnor (4 stycken).

Vi är speciellt förtjusta i den rejält tilltagna mängden arbetsminne. Det finns få saker som retar oss som mycket som när vi behöver vänta på att hemskärmen skall laddas in i minnet, och trots upprepade försök har Galaxy Note II inte uppvisat något sådant beteende under den korta tid vi testat enheten. Märk väl att systemkomponenter så som grafik- och radiodel kräver en viss del av utrymmet varför Android System Info, som syns i bilden ovan, endast rapporterar 1 792MB som tillgängligt.

Telefonen har varit ovanligt sval under hårdare belastning trots att både WiFi och Bluetooth varit aktiverat vid testtillfället, laddaren inkopplad och ljusstyrkan inställd på det maximala värdet. Är tiden med telefoner som under belastning närmar sig temperaturer på +50°C äntligen förbi?

BenchmarkSamsung Galaxy Note IISamsung Galaxy S III
RAM (OS)1792MB 778MB
Inbyggd lagring (NAND) 11GB 11,6GB
Upplösning720 x 1280720 x 1280
Plattform (SoC) Exynos 4412 (32nm)Exynos 4412 (32nm)
OSJelly Bean (4.1) Jelly Bean (4.1 - beta XXDLH7)
CPU4x1,6GHz4x1,4GHz
GPUARM Mali MP400ARM Mali MP400
Geekbench21021 p 1546 p
Benchmark Pi383 ms372 ms
Linpack65 MFLOPS56 MFLOPS
Vellamo2 159 p2089 p
Sunspider1387 ms1408 ms
Browsermark 144 879 p132 245 p
Basemark ES 2.0 Taji43 FPS37 FPS
Nenamark 2 56 FPS 58 FPS
Electopia WVGA58 FPS60 FPS
Electopia 720p 40 FPS35 FPS
Monjori28 FPS25 FPS

Bland de syntetiska testmomenten är resultaten i vissa fall lägre än för Galaxy S III med Ice Cream Sandwich installerat. Ovan har vi jämfört Note II samt Galaxy S III med samma OS-version – bägge betaversioner. Hur det kommer att se ut när en skarp version av Jelly Bean anländer återstår att se. Telefonen vi testat kör version 4.1.1 av Jelly Bean med firmware JRO03C.N7100XXIFA6.

I Geekbench som mäter både minnesbandbredd och systemprocessorns beräkningskraft hamnar Galaxy Note II en bra bit efter Galaxy S III. I Benchmark Pi är resultatet desto jämnare medan Note II presterar bättre i Linpack med en relativt god marginal.

I de webbaserade testmomenten Sunspider, Browsermark och Vellamo är resultaten snarlika. Detsamma kan däremot inte sägas om 3D-prestandan där Galaxy Note II verkar ha fördel i de tyngre testerna. Förklaringen ligger troligtvis i att Samsung inte nöjt sig med att putsa på klockfrekvensen för endast systemprocessorn utan gjort detsamma för grafikdelen.

NameSequential read (MB/s)Sequential write (MB/s)Random read (MB/s)Random write (MB/s)IOPS/s read (4K)IOPS/s write (4K)
Samsung Galaxy Note II (4.1)49.869.613.650.543495166
Samsung Galaxy S III (4.0)40.848.939.470.72424180
Sony Xperia P (2.3) 29.2610.988.350.612139158
HTC One S (4.0)47.7612.799.770.572504147
HTC One X (4.0:)28.0512.148.020.592055153
Sony Xperia S (2.3)35.746.637.030.18180048
Samsung Galaxy Note (4.0)33.967.198.530.25218566
Samsung Galaxy S II (4.0) 45.65.17
4.54
0.24
1164
64
HTC Sensation XL (4.0) 38.739.219.130.27233770.39
Samsung Galaxy Nexus26.715.085.280.21135154
ASUS Padfone (4.0) 23.215.526.170.2158152

Androdbench mäter skriv- och läsprestandan för det inbyggda flashminnet. I det här testet presterar Galaxy Note II bäst av samtliga telefoner vi hittills testat. Det fina resultatet kan dock förklaras av optimeringar i Jelly Bean. Vi inte haft möjlighet att köra samma test på Galaxy S III eftersom applikationen kraschar med sagda OS inlagt.

Samsung Galxay Note II kommer enligt Samsung finnas tillgänglig i Sverige under oktober månad till ett rekommenderat återförsäljarpris om SEK 6 800. Vilka operatörer som avser ta in den återstår att se.

[Samsung Galaxy Note II]

Processor: 1,6GHz quad-core
Plattform: Exynos 4 Quad
RAM: 2GB
Skärm: 5,5" / HD / 267PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 8MP