Hands-on med Samsung Galaxy S4 Active

Postat:
19:58 - 2013-06-25
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
38

Under den presskonferens där Samsung bland annat presenterade hybriddatorn Ativ Q och systemkameran Galaxy NX gavs också möjligheten att testa de nyligen presenterade Galaxy S4 Active, Mini och Zoom för första gången. Vi tog oss en titt på de tre telefonerna, och Galaxy S4 Active är först ut.

Samsung Galaxy S4 Active är den koreanska tillverkarens svar på Sonys vattentäta Xperia-modeller, och är kanske den enda av dessa tre Galaxy S4-varianter som är en sådan mer än till namnet. Under det IP67-klassade chassit döljer sig nämligen specifikationer som är närmast identiska med den ursprungliga Galaxy S4, bortsett från att AMOLED-bildskärmen har bytts ut mot en LCD-baserad sådan med samma 1080p-upplösning.

galaxy-s4-active-007

I övrigt finner vi alltså samma Qualcomm Snapdragon 600-SoC med en fyrkärnig processor på 1,9GHz och grafikkretsen Adreno 320, 2GB RAM-minne samt 16GB lagringsutrymme. Det senare går att utöka med MicroSD-kort på upp till 64GB. Också sensorerna finns kvar från originalet, och Galaxy S4 Active är bestyckad med såväl barometer som gestsensor, utöver de sensorer vi vanligtvis finner i dagens smartphones.

galaxy-s4-active-002 galaxy-s4-active-004

Byggkvalitén hos Galaxy S4 Active är god, i klass med Galaxy S4, men har ändå en bit kvar till enheter som HTC One och den mer direkta konkurrenten Sony Xperia Z, som också den är IP-klassad (IP55 & IP57). Passformen hos delarna är bra – som sig bör på en vattentålig telefon – men vi hade önskat att Samsung valt en lite strävare ytbehandling på bakstycket eller sidorna. Dessa är en aning för hala i sina nuvarande utföranden, vilket är särskilt märkbart vid användning med handskar.

galaxy-s4-active-006

Möjligheten att använda pekskärmen med handskar är för övrigt en av fördelarna med Galaxy S4 Active gentemot standardmodellen, och är sannolikt användbart för de som har med sig mobiltelefonen i skidbacken eller som bär handskar i arbetet. Som synes ovan testade vi att använda telefonen med de målvaktshandskar som tillhandahölls av Samsung, och med liksom utan handskar fungerade pekskärmen fint.

Den fem tum stora bildskärmen är mycket skarp tack vare upplösningen på 1920×1080 pixlar, och även färgåtergivningen är mycket bra. Till skillnad från AMOLED-skärmen i den vanliga versionen av Galaxy S4 så ligger de här ordnade i en vanlig RGB-matris, vilket sannolikt tilltalar vissa användare då detta ger en högre ”faktisk” upplösning än i skärmar med PenTile-matris, även om vi i vår recension av Galaxy S4 konstaterade att oskärpan som PenTile orsakade är ett minne blott tack, vare den höga upplösningen. Vi hade dessvärre ingen Galaxy S4 tillgänglig för jämförelse sida-vid-sida, men hoppas på att kunna få till en sådan längre fram.

galaxy-s4-active-003

De tre navigationsknapparnaMeny, Hem och Tillbaka – är av den fysiska sorten för att förenkla användning under mindre gynnsamma förhållanden, där kapacitiva eller virtuella knappar kan vara svåra att finna och använda. Samtliga knappar på telefonen fungerade felfritt under vår korta testomgång, vilket var att vänta från en telefon i toppskiktet anno 2013.

Mjukvaran utgörs liksom i övriga S4-varianter av Android 4.2.2 / Jelly Bean med Samsungs tillverkargränssnitt TouchWiz ovanpå. Flytet i gränssnittet är mycket tillfredsställande, och TouchWiz bjuder liksom tidigare på en hel uppsjö tilläggsfunktioner – för en grundlig genomgång av funktionerna i denna version av mjukvaran, se vår recension av Galaxy S4.

galaxy-s4-active-009
galaxy-s4-active-005 galaxy-s4-active-008

Hörlursjacket i Active är vattenskyddat, men till skillnad från det i Sony Xperia Z så saknar det lucka utan är istället vattentätt i sig självt. Detta medför att användare får snabbare och enklare tillgång till uttaget, och slipper ha en lucka hängande från telefonen. MicroUSB-porten är dock täckt av en lucka, och såväl minneskortet som SIM-kortet döljs under det löstagbara bakstycket. Telefonens batteri är också löstagbart, och således kan användaren byta ut detta på ett enkelt vis.

Samsung Galaxy S4 Active verkar vara en kompetent konkurrent till Sonys flaggskepp när det gäller de friluftsinriktade användarnas gunst, och vi ser fram emot att få ta en närmare titt på enheten längre fram. Telefonen finns tillgänglig i Sverige från och med vecka 27, med ett rekommenderat butikspris från 5 300 SEK.