Hands on med Samsung Galaxy Tab 10.1 [MWC]

Postat:
08:32 - 2011-02-21
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
47

Lejonparten av de mobiltelefontillverkare som närvarade vid årets Mobile World Congreess hade också tablet-enheter att visa upp. I Samsungs bås hittade vi en 10,1″ stor tablet med Android 3.0/Honeycomb och som bygger på Nvidias Tegra 2-plattform med dubbla processorkärnor i 1GHz; där speciellt grafikdelen imponerar. Trots storleken om 10,1″ väger Galaxy Tab 10.1 inte särskilt mycket med sina 599 gram, speciellt inte jämfört med LG:s Tegra 2-baserade tablet på 8,9″ vars vikt är 654 gram, eller Apples 9,7″ stora iPad som väger 730 gram (3G-versionen).

Chassit är till största del i metall och bakstycket har en gummiaktig ytbehandling som innebär viss resistans mot fingeravtryck samt ökad friktion. I mångt och mycket påminner ytbehandlingen om den som vi finner på en mängd HTC-enheter; exempelvis Nexus One och Desire.  Vidare sitter även en 8MP kamera med AF på bakstycken och i mitten har Samsung placerat sin logotyp i en metallcirkel. Av bakstycket framgår också texten ”With Google” som indikerar att telefonen kommer med samtliga Googles standardapplikationer för Android (galleri, musikspelare etc).

I fronten sitter en kamera på 2MP för videokonversationer, däremot hittar vi inga knappar – varken taktila eller kapacitiva- annat än de som ritas upp på skärmen. Ramen är lagom tjock för att man, trots lite större händer, skall kunna hålla i enheten utan att av misstag komma den rörelsekänsliga delen av skärmen.

Vi hittar även två högtalare, en på vardera sida, med totalt fyra högtalarelement på surfplattan. Det stora flertalet av oss hade nog valt att kalla dennalösning för stereo, trots de fyra högtalarelementen, men Samsungs PR-avdelning har istället valt att döpa det till ”Dual surround-sound speakers”.

Sett till måtten har Samsung gjort ett hyggligt jobb och Galaxy Tab 10.1 mäter 246,2 x 170×4  x 10,9mm,  där kanske främst tjockleken om 10,9mm står ut. Samsungs 7″ stora tablet är 11,9mm tjock och för de som föredrar ipad som referens mäter den 13,44mm.

Tyvärr lyckas vi inte lokalisera varken USB-anslutning eller HDMI-utgång, utan det enda vi hittar är Samsungs propertiära anslutningsport av samma typ som den vilken sitter på Galaxy Tab (inte att misstas för en PDMI-kontakt), samt en 3,5mm-stereoljudutgång för bla hörlurar/headset. Den som vill ansluta enheten till TV:n kommer förmodligen behöva köpa till en dockningsstation eller en speciell adapter med andra ord och något sådant syntes inte till i Samsungs bås.

Nvidia Tegra 2 med dubbla processorkänor i all ära, men hur presterar då enheten? I Quadrant Pro så mäter vi upp 2101 poäng totalt, fördelat enligt följande:

  • Tot: 2101
  • CPU: 6295
  • Mem: 2402
  • I/O: 1055
  • 2D: 83
  • 3D: 672

Noteras bör att resultaten i Quadrant har en tendens att variera kraftigt, ibland så mycket som +/- 20%, varför vi i normala fall alltid räknar ut ett genomsnitt av 5-10 körningar. På grund av tidspress så har vi den här gången dessvärre inte kunnat köra mer än en gång – så tag det här resultatet med en nypa salt.

Av Android System Info framgår det att mängden RAM som finns tillgängligt efter att grafikdelen och komponenter som radiodelen tagit sitt är respektabla 768MB, och precis som specifikationerna vill göra gällande kör enheten en Tegra 2-plattform med dubbla processorkärnor i 1GHz. Android-versionen är Honeycomb/3.0.

I Sunspider mäter vi i sin tur upp ett resultat på  2 171ms vilket är snudd på dubbelt så bra av vad Galaxy S2 presterar. Det är dock svårt att jämföra olika Android-versioner emellan då webbläsaren tenderar att bli förbättrad för varje version som lanseras. En jämförelse med Galaxy S2 som kör Android 2.3.1 kontra Tegra 2-optimerade Honeycomb är  därför inte särskilt rättvis i detta hänseende.

I multitouchtestet fungerar det utmärkt med fem samtidiga rörelsepunkter och trots att vi försöker förvirra digitizern (skärmens rörelsekänsliga skikt) genom en extraordinär fingerdans håller den stenkoll på de olika punkterna. Vi upplever däremot inte känsligheten som den bästa när vi skriver på tangentbordet och vid ett antal tillfällen får vi trycka en extra gång för att en knapptryckning skall uppfattas. Om detta är något som kommer förändras tills dess att enheten dyker upp i butik kring maj/juni, det återstår förstås att se. Priset är ännu inte satt, men en vild gissning från vår sida är en prislapp på omkring 8 000kr inkl. moms.

Det är svårt att lämna något slutgiltigt omdöme på en grunka som vi testat under blott en halvtimmes tid, men överlag känns både materialval och byggkvalitét bra. Vad berör den upplevda prestandan måste vi säga att vi är litet besvikna, vissa stunder är det mjukt och följsamt och andra stunder kan det hacka till en hel del när vi bläddrar runt bland hemskärmarna. Detta är dock inte unikt för Galaxy Tab 10.1 specifikt utan gäller samtliga Honeycomb-utrustade tablet-enheter vi testat under mässans gång och vi har därför en bra anledning att återkomma till denna punkt i en artikel framöver. Skärmen tycker vi är riktigt bra vad berör färgåtergivning och betraktningsvinkel, men vi hade gärna sett lite starkare ljusstyrka.  I mjukvaruväg har Samsung inte gjort något särskilt och enheten kommer enligt representanter vi talat med att i stort sett levereras med en vanilla-version av Android, något som torde underlätta inför framtida uppdateringar.

[Samsung Galaxy Tab 10.1]