Hands on med Sony Ericsson Xperia Arc och Neo samt Play

Postat:
00:58 - 2011-03-18
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
73

Sony Ericsson höll under onsdagsmorgonen en presskonferens i Köpenhamn där företagets närmast i tiden kommande telefonmodeller presenterades: Xperia Arc, Neo och Play. Swedroid fanns på plats och hade privilegiet att testa samtliga tre modeller med vad som uppgavs vara så gott som butiksfärdig mjukvara – i varje fall med avseende på Xperia Arc och Neo.

Vid det här laget känner förmodligen flertalet läsare redan till ovan nämnda telefonmodeller, varför vi utelämnar en redogörelse av specifikationerna och i stället fokuserar på övriga aspekter av vad som framkom under presskonferensen. Efter en kort introduktion av Kenneth Møller, ansvarig på Sony Ericsson för kontakten med telefonoperatörer i bla Skandinavien, tog Rikard Skogberg och Erik Yström, produktmarknadschef respektive PR-ansvarig för Norden, över rodret och påbörjade presentationen med att tala om det rådande marknadsläget.

Enligt Skogberg innehar Sony Ericsson en topposition på hemmamarknaden och är alltså den tillverkare som hitintills sålt flest antalet Android-telefoner i Sverige, vad berör Danmark och Norge pendlar bolaget mellan en första- och andraplats, där vi förmodar att den konkurrerande parten är Taiwan-baserade HTC. Globalt har Sony Ericsson sålt fler än tio miljoner Android-telefoner och innehar därmed fjorton procent (14%) av världsmarknaden vad berör Androidtelefoner.

Ambitionen är fortfarande att bli störst på Android och i ett färskt uttalande från Bert Nordberg, Sony Ericssons VD, framgår det att SE till en början siktar på en global marknadsandel om tjugofem procent (25%). Detta är ett mål som kommer att nås genom att bolaget tar sikte på USA-marknaden, där fyrtiofem procent (45%) av det globala antalet Android-användare idag befinner sig. Ett resultat av denna strategi kan mycket väl vara att Xperia Play till en första början dyker upp hos en USA-baserad operatör (Verizon), vilket onekligen vore ett trendbrott för Sony Ericssons del.

Skogberg och Yström talade också en del kring bolagets arbete med mjukvaran och nämnde vad vi hört sägas vid flera tidigare tillfällen; Sony Ericsson har infört stora förändringar i hur man arbetar med Android och detta innebär att man blivit mer flexibel och därmed hoppas leverera uppdateringar i en högre takt än vad som tidigare varit möjligt. Förändringarna innebär dock ingen garanti för uppdateringar till framtida Android-versioner och förklaringen bakom detta är den osäkerhet som råder kring vad kommande Android-versioner innebär och vad de kan tänkas ställa för hårdvarukrav. Tyvärr nämndes inget kring huruvida Sony Ericsson fortfarande innehar en ledande position vad berör mängden kod som mobiltelefontillverkare bidrar med till AOSP.

Inte sagt att telefonerna leveras med någon vanilla-version av Android, utan Sony Ericsson har vidareutvecklat UX-gränssnittet samt arbetat mycket med designspråket: Human Curvature and Precision by Tension. Det är enligt Skogberg två viktiga komponenter för att synliggöra bolagets telefoner bland den mängd av pekskärmslurar som idag finns på marknaden och där den ena tycks vara den andra lik.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=XgVFON2YVhw&hd=1

I videon ovan snurrar vi i all hast igenom både hemskärmen med tillhörande widgets och applikationsmenyn i jakt på både fördröjningar och eftersläpningar. Vi försöker även bilda oss en uppfattning kring om skärmen skiljer sig något åt mellan Neo och Arc; vilka bägge två var inställda på maximal ljusstyrka vid inspelningstillfället. Utöver detta testar vi också hur snabbt Neo klarar av att ta bilder på löpande band i högsta möjliga upplösning (8MP). Resultatet torde inte skilja sig åt från vad Arc presterar eftersom enheterna endast verkar skilja sig åt på följande punkter: Skärmen, storleken, miljömärkningen och designen.

Unikt för Neo är Greenheart-märkningen som innebär att telefonen uppfyller en rad miljökriterier; bland annat är färgen vattenburen och chassit konstruerat i återvunnen plast. Vi vill även påstå att formgivningen är tämligen unik och telefonen har praktiskt taget inte en enda kant som inte är avrundad.

Det rekommendera återförsäljarpriset på Arc väntas hamna kring femtusen kronor och enheten bör finnas ute i butik lagom till månadsslutet eller mycket kort därefter. Vad berör Neo sägs priset hamna på en tusenlapp mindre och butikspremiären väntas äga rum mellan tre till fyra veckor efter det att Arc dykt upp bland butikshyllorna.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=SXpMvto0FAw&hd=1

Xperia Play var den telefon som gav upphov till störst entusiasm bland publiken på presskonferensen och för ovanlighetens skull noterade vi att en del journalister från spelvärlden var där, exempelvis Game Reactor, vilka såg ut att uppskatta telefonen.

Vi är för all del inga spelexperter, men tog likväl telefonen på en spelrunda och resultat ser ni i videon ovan. Själva spelkontrollen uppfattar vi som mycket lik den på PSP Go sett till känslan, tyvärr hade vi bara tid att prova på de rörelsekänsliga styrdonen under en kort stund och kan endast säga att det kändes ovant. Förmodligen krävs det en viss inlärningsperiod innan ett visst mått av bekvämlighet infinner sig.

Det finns ett par olika applikationer beroende på vilken typ av spel man vill spela. I standardkonfigurationen startar en applikation vid namn ”Xperia Play” så snart en användare fäller ut styrdonet och i denna applikation syns endast titlar optimerade för telefonen i fråga, det vill säga spel med stöd för styrdonet och som dessutom möter vissa kvalitetskrav. Utöver att visa installerade Xperia Play-spel går det också att upptäcka och köpa nya Xperia Play-optimerade titlar.

Vidare finns det en applikation avsedd för uteslutande PlayStation One-titlar som kallas för ”PlayStation Pocket” och som fungerar på samma vis liksom ”Xperia Play”. Övriga spel som hämtas hem genom Android Market fungerar precis som vanligt och det gäller även spel med stöd för styrdonet; vilket uppges vara mycket enkelt för utvecklare att implementera. Värt att nämna är att Playstation One-titlarna emuleras och kommer att bli betydligt fler till antalet framöver, det rör sig med andra ord inte om några porterade titlar. Utan att bli tillfrågad tog Skogberg för övrigt upp frågan om Playstation 2-titlar och uteslöt inte att det kan komma att dyka upp framöver, men vi tar nästan för givet att detta inte är något som kommer fungera med första generationen Xperia Play.

Vid butkspremiären kommer ett antal speltitlar att följa med och dessa är följande: Star Battalion, Bruce Lee: Dragon Warrior, Fifa 10 med multiplayerstöd och Sims 3. Det kommer också att följa en PS-one-titel i form av Crash Bandicoot (klassikern från 1996) samt en uppdaterad version av Tetris. Tetris-spelet kommer dock inte synas i Xperia Play-applikationen eftersom det inte har stöd för Xperia Play-styrdonet och fungerar alltså endast med pekskärmen.

Xperia Play har vidare en sämre kameradel än Xperia Neo och Xperia Arc varför endast standard-kamera-applikationen i Android 2.3/Gingerbread finns installerad. Tyvärr har Xperia Play inte heller någon HDMI-utgång, vilket både Arc och Neo kan skryta med. Å andra sidan är Play ensam om att vara utrustad med ett par stereohögtalare, det vill säga utöver det utfällbara styrdonet förstås.

Vi passade också på att fråga Skogberg om Playstation-certifieringen endast är reserverad Sony Ericsson-producerade telefoner och fick till svar att det inte nödvändigtivs var fallet, men att det är japanska Sony som i slutändan bestämmer på den punkten. Under Mobile World Congress ställde vi samma fråga till en Sony Ericsson-representant och fick då ett svar till buds där man menade att något sådant inte var särskilt sannolikt. Hur det kommer att bli i slutändan är i dagsläget inget annat än en gissningslek och vi kommer därför hålla korpgluggarna öppna i jakt på mer information.

I vanlig ordning är vi väldigt nyfikna på att ta del av er läsares uppfattning, dela gärna med er av era intryck i kommentarsfältet nedan.

Till alla er som mailat oss och frågat huruvida vi kommer att testa Xperia Arc kan ni förvissa er om att så kommer ske. Vi kan tyvärr inte uppge något datum för när testet kommer publiceras, men för en indikation kring när slutet börjar närma sig rekommenderar vi att ni följer vår YouTube-kanal.

[Sony Ericsson Xperia Arc]

[Sony Ericsson Xperia Neo]

[Sony Ericsson Xperia Play]

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:


Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia neo på Prisjakt just nu:


Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia play på Prisjakt just nu: