Hands-on med Sony Xperia Tablet Z [MWC 2013]

Postat:
13:50 - 2013-02-26
Skribent:
Viktor Å
Kommentarer:

sony-xperia-tablet-z-front

Under första dagen av Mobile World Congress har vi från Swedroid ägnat en del tid åt att orientera oss på evenemangsområdet, men vi har också hunnit med att samtala med representanter från ett par tillverkare och ta en lite närmare titt på ett par Androidtelefoner och surfplattor.

Bland de mer intressanta, nya enheterna finns Sony Xperia Tablet Z; en vattentålig 10-tumstablet med en displayupplösning på 1920×1200 pixlar. SoC:n är Qualcomms Snapdragon S4 Pro (APQ8064), och surfplattan lanseras med antingen 16 eller 32GB lagringsutrymme och 2GB RAM-minne. För den som inte tycker att lagringsutrymmet räcker till finns möjligheten att utöka detta med ett MicroSD-kort på upp till 32GB.

Sony Xperia Tablet Z är dessutom tillverkarens första surfplatta som erbjuds med 4G (LTE), ett glädjande tillägg eftersom man oftare laddar tyngre, fullstora hemsidor på en surfplatta än på en telefon – även om denna inte lika ofta följer med utanför hemmet.

Vi noterar alltså att Sony har valt bort stödet för fullstora SD-kort, som fanns i föregångaren Xperia Tablet S. Om detta är bra eller dåligt beror förstås på vilken typ av minneskort man har sedan tidigare, men vi tyckte om det faktum att Tablet S hade plats för ett SD-kort och därmed blev en bra följeslagare när man har med sig en digitalkamera.

sony-xperia-tablet-z-lowe-right sony-xperia-tablet-z-left
sony-xperia-tablet-z-top-ir sony-xperia-tablet-z-bottom2 sony-xperia-tablet-z-bottom

Om SD-kortplatsen fick stryka på foten för den tunna profilens skull kan vi å andra sidan inte påstå att vi misstycker, och Xperia Tablet Z är en trevlig produkt att både se på och hålla i. Enheten är endast 6,9mm tjock och väger ringa 495 gram, och särskilt den låga vikten gör den enkel att hantera med en hand. Chassit har en premiumkänsla över sig och den tunna profilen till trots tycker vi att den känns både stabil och vridstyv.

Vi misstänkte att Sony inte skulle uppskatta om vi hällde vatten över deras utställningsexemplar, så vi kunde inte själva testa motståndskraften mot väta, men tillverkaren hade satt upp montrar där en mekanisk arm sänkte ned en av surfplattorna i vatten med jämna mellanrum. Dessa enheter klarade det utmärkt, och vi utgår från att dessa var vanliga – om än noga utvalda – produktionsexemplar.

sony-xperia-tablet-z-display

Bildskärmen på Tablet Z är mäkta imponerande; även om den har en lägre upplösning (1920×1200 pixlar) än bildskärmen på den Nexus 10 (2560×1600) som vi har med oss till mässan, så tycker vi inte att någon skillnad syns på det avstånd vi vanligtvis brukar tablets på. Färgåtergivningen upplever vi som starkare på Sonyplattan, med hög färgmättnad och till synes djup svärta.

Denna  egenskap ser imponerande ut på mässgolvet men är inte nödvändigtvis bättre vid normalt hemmabruk, där vi ansåg att färgåtergivningen i Nexus 10 var nästintill perfekt. Men för den som anser att Googles platta har för dålig färgmättnad, eller som är van vid AMOLED-skärmarnas kraftiga färger, är Sonys alternativ troligtvis bättre.

Högtalarna gav ifrån sig ett högt ljud av godkänd kvalité, såvitt vi kunde uppfatta i den högljudda omgivningen i montern. För att motverka att användarens händer täcker stereohögtalarna har dessa två portar var, totalt en på vardera kortsida och två längs surfplattans nedre långsida. Alla portarna sitter nära hörnen, så risken blir ganska stor att händerna trots allt täcker alla fyra, men på det här viset täcks förhoppningsvis inte alla helt och hållet.

Sony Xperia Tablet Z har vid den svenska lanseringen Android 4.1 / Jelly Bean med Sonys UX-gränssnitt ovanpå, och en uppdatering till version 4.2 har utlovats.  Tillverkargränssnittet bjuder inte på några överraskningar och ser mer eller mindre exakt ut som tidigare, men tack vare att det är lättviktigt och inte saktar ned eller försämrar användarupplevelsen så tycker vi på Swedroid bra om det.

Gränssnittet flyter i största allmänhet på mycket bra, och Sony gör ett bra jobb med att hålla ett uniformt utseende på sina applikationer. Vi hoppas givetvis på en snabb uppdatering till Android 4.2; i och med att UX-gränssnittet inte gör enorma avsteg från vanilla Android så borde detta vara förhållandevis enkelt att genomföra, men dessvärre har detta inte alltid varit fallet med tidigare enheter från Sony.

Summa summarum är Sony Xperia Tablet Z en mycket bra surfplatta som, med sin högpresterande skärm, vattentålighet och 4G kan bli mycket populär i Sverige, och som vi hoppas ha möjlighet att testa ytterligare framöver.

Populariteten kommer förstås till viss del bero på priset; vi har ännu inga uppgifter om den svenska prisnivån, men i Storbritannien respektive USA kommer kunder få betala från £399/$499 för en Wi-Fi-variant och £499/$599 för en med 4G. Detta tyder på ett svenskt pris på cirka 5000 respektive 6000 kronor, då priset här ofta hamnar på tio gånger priset i dollar.

Till detta priset kan vi så här långt rekommendera Xperia Tablet Z som ett alternativ till den lite billigare Nexus 10, för den som inte prioriterar skärmupplösning högst av allt utan gärna vill ha vädertålighet eller något mer än Wi-Fi-uppkoppling.

Senaste artiklarna om MWC 2013

→ Besök Androidarkivet

Mest kommenterat

 1. Vad gör du av dina gamla mobiler?
 2. Netflix bekräftar att det kommer en prenumeration med reklam
 3. Fler pressbilder på svarta Nothing Phone 1
 4. LG var för innovativt för sitt eget bästa – en tillbakablick
 5. Nothing Phone 1 kan få ett instegspris på runt 400 dollar
 6. Starbucks och Samsung presenterar specialskal för S22-serien

Mest läst

 1. LG var för innovativt för sitt eget bästa – en tillbakablick
 2. Vad gör du av dina gamla mobiler?
 3. Samsung lanserar Xcover 6 Pro – en stryktålig mobil med 120Hz och löstagbart batteri
 4. Nothing Phone 1 kan få ett instegspris på runt 400 dollar
 5. Nokia presenterar G11 Plus med klassisk fingeravtrycksläsare och ”tre dagars batteritid”
 6. HTC visar livstecken, presenterar Desire 22 Pro

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad gör du i regel av dina gamla mobiler?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om