Här är Fairphone 4 med femårig garanti

Postat:
15:15 - 2021-09-30
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
13

Nederländska Fairphone är tillbaka med en ny smartphone som har miljö- och rättvisefokus. Nya telefonen är modernare än deras tidigare och den första med stöd för 5G.

Tillverkaren stoltserar med en femårig garanti. I pressmeddelandet nämns även att reservdelar kan tillhandahållas för den modulära designen, samt att enheten kommer få uppdateringar till 2025.

Fairphone hoppas dock kunna uppdatera telefonen ända till 2027 och ge den både Android 14 och 15, även om det inte är garanterat. Konstruktionen är byggd på ett sådant vis att den ska vara enkel att öppna och laga. Komponenter som batteri, kamera och skärm kan beställas från Fairphone och därefter bytas ut på egen hand bara med hjälp av skruvmejsel.

En annan unik del av telefonen är att tillverkaren lovat att återvinna e-avfall motsvarande varje såld Fairphone 4, i ett försök att kompensera. Bakstycket består av återvunnen plast, med material från konfliktfria zoner. Fairphone använder även Fairtrade-guld i tillverkningen, något de ska vara ensamma om.

Enheten har fått en 6,3-tums IPS LCD-skärm med 1080 x 2340 pixlar, bildförhållandet 19,5:9 och skyddsglaset Gorilla Glass 5. Chippet består av Qualcomm Snapdragon 750G (8nm), tillsammans med 6GB/8GB RAM och 128GB/256GB lagring. Det finns plats för minneskort.

Batteriet har en kapacitet på 3905mAh och kan snabbladdas över 30W. Laddare ingår ej, vilket är del av miljötänket. Specifikationerna inkluderar USB-C, NFC, Bluetooth 5.1, samt IP54-klassning och MIL810G. På bakstycket sitter dubbla 48MP-kameror: en primärkamera med bländaren f1,6 och OIS, samt en supervidvinkelkamera. Frontkameran har 25MP.

Fairphone 4 kan förbeställas från och med idag från tillverkarens hemsida, eller från Elgiganten och ETC. Priset för modellen med 8GB RAM och 128GB lagring är 6290 kronor, medan modellen med 8GB/256GB går på 6990 kronor.

Vi har en helt annan inställning till tillverkning av smartphones än resten av marknaden. Vi vill utmana det traditionella sättet att producera smartphones, inklusive att tunnare alltid är bättre. Den här gången har målet varit att ta fram en bra, hållbar smartphone som är framtidssäker, lätt att reparera själv, designad för att hålla och därmed vara mer cirkulär.

Vi vill att Fairphone 4 ska vara en enhet som människor kommer att behålla länge och inte vara en del av slit-och-släng-kulturen. – Eva Gouwens, Fairphone