Här är Iphone X – Apples svar på Androids slimmade smartphones

Postat:
21:26 - 2017-09-12
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
308

Utöver Iphone 8 och Iphone 8 Plus har Apple som sagt lanserat en tredje telefon ikväll – en specialupplaga kallad Iphone X. Det är Apples första smartphone med OLED-skärm och till skillnad mot de två syskonen är konstruktionen väldigt slimmad, med tunna ramar kring panelen.

Ramarna är så gott som symmetriskt tunna kring hela skärmen och fronten saknar haka. Allra högst upp kapas dock skärmen av ett fält med en rad sensorer: infraröd kamera, närhetssensor, ljussensor, kamera, mikrofon, högtalare, ”flood illuminator” och ”dot projector”. Bilder och videor kommer att delvis skymmas av fältet högst upp.

Apples klassiska hemknapp har prioriterats bort och det innebär att även fingeravtrycksläsaren fått stryka med, då den inte har placerats vare sig under skärmen eller på bakstycket. Precis som rykten hävdat används istället en avancerad form av ansiktsigenkänning som autentisering: Face ID har ersatt Touch ID.

Det räcker med att titta på telefonen för att systemet ska låsas upp. Enligt Apple är risken en på miljonen att någon slumpmässig person ska kunna lura Face ID. En infraröd kamera kombineras med främre kameran och ljusprojicering så att tekniken även fungerar i mörker.

Den så kallade True Depth-kameran analyserar över 30 000 osynliga punkter, enligt Apple, för att skapa en precis djupkarta av användarens ansikte. Apple menar att Face ID är säkrare än fingeravtrycksläsaren. Lösningen fungerar med Apple Pay och med appar som redan använder sig av Touch ID.

Men vad har ersatt hemknappen? Ett svep uppåt från skärmens nedre kant tar nu användare till hemskärmen. Kontrollcentret öppnas istället genom ett svep ned från skärmens övre högra hörn. Bakstycket består av glas och ramarna av rostfritt stål. Konstruktionen är vattentålig och Apple har lyckats klämma in stereohögtalare på något vis.

OLED-panelen på 5,8 tum är den mest pixeltäta skärmen i en Iphone hittills, med sina 2436 x 1125 pixlar och 458PPI. Apple kallar skärmen för ”Super Retina” och om det endast är baserat på pixeldensiteten har Androidtelefoner haft det sedan hösten 2012. Även Iphone X erbjuder True Tone-teknik.

Iphone X har dubbla bakre 12MP-kameror (f/1,8 och f/2,4). En skillnad gentemot Iphone 8 Plus är att båda kamerorna har optisk bildstabilisering. Telefonen har samma chipp som sina syskon och erbjuder LTE-A och Bluetooth 5.0.

Iphone X kostar 999 dollar (64GB) i USA och börjar levereras tredje november. I Sverige går enheten på 11 495kr (64GB) medan modellen med 256GB lagring kostar 13 195kr. Iphone X går att förbeställa från och med 27 oktober.