Har HTC utrustat EVO 4G och Incredible med en ny touchscreentyp?

Postat:
09:32 - 2010-04-20
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
396

httpvh://www.youtube.com/watch?v=HWPsM2EdXPw

Få har väl missat den senaste tidens fokus på androidmobilernas touchscreens, och dess brister/fördelar. Sedan Sony Ericssons Xperia X10 testades här på sajten och vi mätte upp ett relativt lågt Hz-tal så har det spekulerats vilt kring vad detta kan betyda och vad det kan få för konsekvenser.

Ryktet säger att X10 har utrustats med en ClearPad 1000-digitizer från Synaptics, och att den i egenskap av Synaptics absolute billigaste segment helt enkelt inte mäktar med mer än vad vårt test visade på. Därtill skall ClearPad 1000-serien vara begränsad till single touch, vilket betyder att den bara kan registrera en tryckpunkt åt gången – även om osannolika rykten från en namnlös källa talar om att X10 kan få multitouch med en uppdatering.

Även Nexus One har fått en hel del kritik för sin touchscreen då den har haft problem med att registrera dual touch, det vill säga två tryckpunkter åt gången, i vissa situationer. Nexus One har liksom X10 (såvida X10-ryktet stämmer) utrustats med en digitizer från Synaptics, men till skillnad från X10 så har HTC/Google valt ClearPad 2000, vilket är snäppet vassare än den ClearPad 1000 som Sony Ericsson verkar ha valt för X10. Prestandan är på ClearPad 2000 mätbart bättre och den har officiellt stöd för dual touch, men trots dessa förbättringar kontra 1000-serien så har skärmen fått en hel del kritik för sina brister.

HTC verkar emellertid ha förutsett detta, dessa problem och begränsningar, för nu ser det ut som att de för sina nya telefoner för den amerikanska marknaden, HTC EVO 4G och HTC Incredible, har valt en annan digitizerleverantör; Atmel. Närmare bestämt Atmel maXTouch (varning för ett videoklipp som startar automatiskt), vilken – åtminstone på pappret – ser ut att fullkomligt mosa ClearPad-serien från Synaptics.

Specifikationerna för Atmel maXTouch:

* Unlimited touches
* Low power consumption
* Fast response — completely redraws screen every 4/1000 of a second (4ms) to eliminate recalibration issues
* Excellent signal-to-noise ratio for superior precision — 3x better than competitive products
* Superior performance for first-touch response — 3x better than competitive products
* Unambiguous, unlimited touch support
* Responsive user interface: > 250 Hz report rate for a single touch
* Extremely low current consumption: < 1.8 mW in “touch-ready” state * Two touch adjacency of less than 10 mm on a 4.3″ touchscreen * Small footprint with few external components * Supports stylus, fingernails, and gloves * Grip and face suppression functionality: avoids false touches * Size and angle of touch supported * Screen sizes up to 10.2″ are supported by a single chip * Proximity channel support

Bland annat kan vi i listan här ovan läsa att digitizern klarar ett obegränsat antal simultana tryckpunkter, och att den läser av skärmen i hela 250 Hz, att jämföra med X10:s 27 Hz och Nexus Ones 38 Hz. Vidare skriver de att tekniken har stöd för såväl stylus, handskar och fingertryck – vilket skulle kunna innebära att man får det bästa från två världar (resistiva och kapacitiva skärmar) – men det kan för all del även betyda att de erbjuder både resistiva som kapacitiva digitizers, inte att alla deras skärmar har stöd för alla dessa tryckmetoder.

I videoklippet, via Android Central, längst upp i artikeln så demonstreras multitouch på en Incredible (vilken i praktiken är en HTC Desire, fast med ett litet antal betydande skillnader), och vi måste säga att det ser extremt mjukt och följsamt ut. Vi kan inte se minsta tilltrymmelse till lagg eller andra fördröjningar, till skillnad från vad vi har sett på exempelvis Nexus One, och vi vill mena att det är precis så en touchscreen skall svara då det förhöjer användarupplevelsen markant.

Nu väntar vi bara på att HTC:s nya skärmteknik dyker upp på lurar här i Europa också. Privatimporter av EVO och Incredible är dessvärre inte aktuella heller, då de använder en helt annan radiotyp än vår UMTS/HSxPA (”3G/3.5G”).
 

Via Android and Me. Tipstack till gazab.