Har IOS bättre appar än Android?

Postat:
17:48 - 2022-01-22
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
53

Erbjuder IOS bättre appar än Android? Frågan är svår att ge ett rakt svar på och den kan tolkas på flera olika vis.

Har App Store bättre appar överlag än Google Play är en tolkning, medan en annan är huruvida de appar som finns för båda plattformarna i regel är bättre för IOS eller Android. Kanske särskilt förr om åren var en vanlig uppfattning att appar för IOS är mer polerade.

Utvecklare har ofta prioriterat IOS och släppt nya funktioner för Iphones först, trots att Android har en mycket större marknadsandel globalt (periodvis uppemot 80 %). Detta gäller lustigt nog även Google som flera gånger släppt nya funktioner och nya appar för Apples plattformar före sina egna. Vissa Google-appar för IOS har dessutom specialfunktioner Androidapparna saknar, likt möjligheten att låsa Drive med biometrisk verifiering.

Android utgörs av tusentals olika telefonmodeller och en mängd olika systemversioner och gränssnitt, medan IOS-appar bara behöver riktas mot något dussintal Iphones vilka kör samma mjukvara.

En anledning till att IOS-appar ibland uppdateras först är att det kan vara enklare. Android utgörs av tusentals olika telefonmodeller och en mängd olika systemversioner och gränssnitt, medan IOS-appar bara behöver riktas mot något dussintal Iphones vilka kör samma mjukvara. IOS kan därtill vara en mer lönsam plattform. Iphone-användare anses mer köpstarka och villiga att betala för appar.

Eftersom det finns miljontals titlar i båda butikerna är det nästintill omöjligt att avgöra vilket system som har bäst appar på det stora hela. Vissa appar är rent objektivt bättre för IOS, som exempelvis IMDb-appen som är snabbare, mer funktionsrik och bättre utformad. Andra gånger är Androidklienten den starkaste, ofta för att Android är ett mer öppet och flexibelt system med färre begränsningar (ifall IOS kan liknas vid en konsol är Android en PC).

Många av de största apparna och tjänsterna kan lyckligtvis anses likvärdiga mellan systemen, utan förlorad funktionalitet vare sig användaren kör IOS eller Android.

Vi bollar över frågan. Ni som har erfarenhet av båda operativsystemen: vilken plattform tycker ni erbjuder de bästa apparna överlag? Föredrar ni apparna för Android eller IOS, eller tycker ni det inte finns någon kvalitetsmässig skillnad att tala om idag?