Hårdare krav för Android – Google vårstädar för framtiden? [Rykten]

Postat:
23:13 - 2011-03-31
Skribent:
| upnorth
Kommentarer:
40

De senaste dagarna har det kommit spridda nyheter om att Google ska ha valt att inte släppa källkoden för Android 3.0 Honeycomb (som man tagit fram speciellt för surfplattor). Det gäller dock endast den publika publiceringen och är också tidsbegränsad. Men om vi har förstått situationen rätt handlar det fortfarande om att officiella partners är de enda som kommer att få full tillgång till källkoden direkt när den är färdig. Dessutom går det rykten om att man vill reservera sig rätten att godkänna eventuell kosmetika i form av modifierade gränssnitt och ny funktionalitet från tillverkarna innan implementering.

Det här är självklart kontroversiellt på flera sätt bland annat då Android per definition SKA vara öppet och man hittills släppt källkoden direkt efter att en ny version är färdig. Att man nu sätter en tidsfördröjning på det kan komma att reta upp många men förmodligen så tjänar också alla på det i slutändan. Det kan nämligen innebära att många julklappar anno 2011 fungerar betydligt bättre över tid jämfört med sina äldre syskon i Android-familjen och att fler appar fungerar till fler enheter och mycket annat.

Just säkerheten är också en väldigt viktig aspekt nu när plånbok via mobilen närmar sig med stormsteg tack vare NFC och systemen kring det. Är inte din Androidversion uppdaterad på grund av att tillverkaren måste anpassa sitt egna gränssnitt och därmed som bekant försenar nästa version av grundsystemet är det en klar risk för att populära appar kan få elaka kopior som utnyttjar buggar och liknande brister för att avlyssna dina inloggningar mm. Det är förmodligen en stor anledning om inte den största med tanke på att Google ämnar bli en av de första att erbjuda sina kunder den här servicen i utbyte mot våra kvitton för mer riktade annonser.

Google har uppenbarligen hamnat i ett vägskäl där man måste offra frihet för säkerhet, sandlåda för en stabil utvecklingstakt och så vidare. Jag tror visserligen inte att det kommer att orsaka något särskilt ramaskri då de flesta borde kunna se de ändå väldigt klara fördelarna, men det är trist att man inte har kunnat bygga in möjligheter för tillverkarna att särskilja sig med gränssnitt eller kanske till och med en snygg integration mot egna molnlösningar (bakup och liknande) vid det här laget. Det känns som att man borde kunna diffrentiera plattformen utan att behöva offra säkerhet och utveckling.

Tyvärr är det också ett bra exempel på deras generella inställning till Linuxkulturen. Användarna är nästan alltid mycket datorkunniga som gärna jobbar med IT i någon form då Linux ger en bättre och mer tillgänglig kontroll över datorn eller i det här fallet mobilen. Det diskuteras friskt i vårt forum om diverse specialgjorda ”ROMar” som ger telefonen fler funktioner och större möjligheter att anpassa den exakt som man vill ha den. Så långt är det guld och gröna skogar. Men det här innebär ytterligare en avtagsväg från ”Highway Android” när det gäller att leverera ett uppdaterat system som kan konkurrera med Apple eller Blackberry då hackarna måste bryta sig in för att få full kontroll.

Men hur som helst verkar alltså Google känna ett stort behov för lite ordning och reda i Androids ekosystem. Google har dock i skrivande stund inte redogjort i närmare detalj för varför man dröjer med källkoden till Honeycomb eller när den kommer att släppas. Enligt källor till Bloomberg är ett trendbrott på väg och jag har listat några möjliga anledningar ovan – vad tror ni läsare om saken?

Lägsta pris på LG Optimus 2X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu: