HTC Hero eller iPhone 3GS [Krönika]

Postat:
17:39 - 2009-08-27
Skribent:
| arwengrim
Kommentarer:
407

Hero vs iPhone 3GS

För några veckor sedan började jag på allvar kolla upp telefoner. Tidigt bestämde jag mig för att det bara fanns två möjliga kandidater: iPhone 3GS 16GB och HTC Hero. Jag vet att flera har samma beslutsvånda. Det här inlägget hoppas jag kan hjälpa dig som har samma funderingar.

Mina krav på telefonen

Först försökte jag ställa krav på de egenskaper min blivande iPhone eller Hero skulle ha. Jag var fullständigt objektiv i min bedömning och båda telefonerna är grymt bra. För mig var följande funktioner viktiga:

 • Snyggt UI.
 • Bra integration med sociala nätverk.
 • Bra hantering av mail, främst Gmail.
 • Ett batteri som vid flitigt användande räcker en dag.
 • Snabb start av applikationer.
 • Stort utbud av applikationer

Utifrån min uppfattning klarar båda telefonerna alla mina krav. Medvetet har jag så långt det gått undvikit de tekniska specarna. Anledningen är enkel: Det är två helt olika operativsystem och att jämföra hastighet på processor etc skulle kunna bli missvisande, tror jag.

Ole, dole, doff

Sällan har jag lagt ner såpass mycket tid på att tröska runt nätet för att hitta information. Från början var jag säker på att det skulle bli en iPhone, sedan en Hero, sedan en iPhone igen. En stund var jag inne på en Samsung Galaxy, sedan på att vänta några månader och så här höll det på.

Jag sökte mig till forumtrådar samt videos på youtube. Det man märker ganska snart på forum är hur tråkigt subjektiva vissa människor är. Någon har en iPhone och då är automatiskt Hero skit och vice versa. Vad det gäller valet iPhone 3gs eller HTC Hero så blir du inte en förlorare oavsett vilken du köper, båda är riktigt, riktigt bra telefoner.

Mitt val och varför

Valet föll till sist på en HTC Hero och jag ångrar mig verkligen inte. Jag hade inte ångrat mig om jag köpt en iPhone heller. Frågan är varför valet föll på Hero. Egentligen har jag inget rakt och konkret svar men några punkter kan nog sammanfatta mina våndor:

 • Android har ett mycket mer öppet förhållande mot sina utvecklare. Apple har en tendens att inte godkänna vissa applikationer som rimligen borde bli godkända.
 • HTC Hero har ett, i mina ögon, snyggare och coolare UI som enkelt kan anpassas. iPhone har visserligen ett robust, snyggt och lättanvänt UI men i ärlighetens namn tycker jag det är ganska tråkigt.
 • Apple och Google är inte superkompisar längre. Jag är stor anhängare av Google och vad den här ”ovänskapen” leder till på sikt gör mig lite orolig inför framtida google-applikationer för iPhone. Av uppenbara skäl har Google och Android ett väldigt bra förhållande.
 • Antalet apps som utvecklas och görs tillgängliga för Android idag är större än antalet för iPhone. Här finns det flera naturliga förklaringar som att det redan finns det mesta till iPhone, det finns nog 10 gånger fler apps än till Android.
 • iPhone OS 3 har nått en ganska stabil grund. Android är fortfarande på barnstadiet. Jag tycker det är roligt att få vara med ”från början” med Android. Det är helt enkelt kul att leka early adopter.
 • HTC Hero har en skön integration med en del sociala nätverk ”out of the box” exempelvis kan du plocka profilbilder från Facebook till dina kontakter, se statusuppdateringar och köra Twitter. Faktum är att det finns små spår här och där i Hero som knyter an till socialt nätverkande.
 • Android Vanilla är ganska tråkigt. Jag har för länge sedan slutat vara typen som orkar sitta och mixtra med tusen teman och inställningar. Hade Hero haft vanilla Android hade den inte varit intressant för mig (det var därför Samsung Galaxy snabbt föll ur bilden).
 • Vissa har rapporterat viss lagg för Hero. Andra har inte märkt det här alls. En starkt bidragande orsak till mitt val var när jag läste här på Swedroid att det ska komma en uppdatering för Hero som kommer göra den ännu snabbare.
 • iPhone är lite snabbare vad gäller att ladda sidor vid vanlig surfning. Hero har stöd för flash. Jag är säker på att Hero kommer bli snabbare på det här med nästa uppdatering.

Intryck efter runt 10 timmars innehav

För det första vill jag passa på att ge Telia en skopa ovett: Telefonen var redan konfad av någon annan när jag slog på den första gången. Först trodde jag det var någon dåre på HTC som glömt radera sina grejjer men det visade sig ganska snart att det var en person från Karlstad som hade konfat upp den. Köper man en ny telefon kan man väl åtminstone få tro att den är ny. En fabriksreset löste det här problemet snabbt, i övrigt fanns inget att anmärka på vad gäller telefonen.

Den ligger väldigt bra i handen. Böjen som finns på den har jag inte direkt några åsikter om, den finns där helt enkelt. Luren ligger hur skönt som helst i fickan och man känner knappt att den finns där. Skärmen ger en riktigt bra bild. Helt jämförbar med iPhone 3gs (jag och en kollega på jobbet jämförde). Jag upplever ingen lagg alls.

Det var väldigt enkelt att komma igång med telefonen. Se till att ha ett google-konto innan du startar telefonen första gången, det finns rapporter om att flera fått problem att nå android markets om de skippat google-kontot första gången för att skriva in det vid ett senare tillfälle. Lösningen på det problemet är just nu att fabriksresetta telefonen och börja om från början.

Det är riktigt roligt att använda telefonen. Genom åren har jag blivit ganska van med teknikprylar och har svårt att bli imponerad. Med min HTC Hero har jag blivit impad flera gånger redan. Vi får se om det fortsätter dagarna framöver.

Uppdatering: en veckas användning

Nu har jag haft min Hero i en vecka. Under den här perioden har telefonen använts väldigt flitigt. En sak är säker: Det är plötsligt otroligt roligt att ha en mobiltelefon. Jag har nått en riktig milestone med mitt köp, pre-hero och post-hero. Tidigare släpade jag med min laptop till uterummet, vardagsrummet och tom. sängen. Numera kunde laptopen lika gärna ha varit stationär eftersom jag inte alls behöver den lika ofta. Jag är fortfarande otroligt nöjd med telefonen.

Tidigare skrev jag att lagg var något som saknades på min Hero. Vid några tillfällen har jag faktiskt haft lagg när jag svept fram på telefonen. Jag tror att det är precis det här som den kommande uppdateringen skall åtgärda. Det här är dock inget jag ser som ett problem eller något som förekommer ofta. Det har hänt kanske 3-4 gånger att det hackar lite.

Apps har jag tankat som en galning. Det märks ibland att utbudet inte är lika stort som för iPhone. Speciellt märkbart är avsaknaden av betalapps som ännu inte är klart här i Sverige. Betalapps ger en lite bättre upplevelse och funktionalitet och det här är något jag tror är viktigt att Google får igång här i Sverige för att göra Android ännu större. Det går att få betalapps redan idag, Swedroids forum har flera trådar om hur man går tillväga.

Värd att nämna är den underbara appen ’Prisjakt’. Låt oss anta att du är i en butik som säljer dvd-filmer. Fram med telefonen och scanna streck-koden. Sekunder senare vet jag att butiken ligger en hundring över bästa pris på nätet.

Via mail och på min blogg har jag fått frågor om hur jag upplever back-knappen. Vissa testare har nämligen gnällt på att den sitter fel för högerhänta. Jag har inte haft något problem med dess placering och jag använder den flitigt. Är du orolig att den ska kännas fel för dig rekommenderar jag att du går till närmaste butik och ber att få fingra på en Hero.

Batteritiden är förvånansvärt bra. Jag pluggar telefonen ur laddaren på morgonen vid 7-tiden. Under hela dagen har jag 3g och gps igång (gpsen verkar bara aktiveras när jag aktiverar apps som använder den, smart). Hemma kör jag mot wifi. Jag har två olika twitterklienter igång eftersom jag använder två olika konton, båda uppdateras kontinuerligt. Gmail, kontakter och annat synkas med imap. Inte helt sällan kollar jag länkar som kommer in via Twitter. Då och då under dagen sitter jag med google mobile reader och kollar av allt nyinkommet. Jag pratar nog i genomsnitt 30 minuter om dagen i telefonen och skickar runt 10 sms. Nästan varje dag när jag kommer hem ska min lilla son spela några barnspel och rita en del. När jag hoppar i säng kring 01 är batteristapeln fortfarande på grönt även om det nog är på gränsen. Jag vet att en iPhone 3gs inte håller i närheten av såhär lång tid. Min kollega måste ladda luren under dagen för att den ska funka under kvällen.

Den berömda böjen gillar jag totalt. Den gör telefonen skön att hålla i, man kan snabbt identifiera vad som är upp och ner och på något sätt gör den att nallen ligger kvar mer stadigt i stående läge i fickan.

För mig är en taskmanager ett måste. Jag startar alldeles för många olika apps och med för många igång märks det att Heron går på sina knän. Det finns flera gratis alternativ. Om du inte tänker ha flera olika twitterklienter och andra apps igång samtidigt tror jag inte ens att du behöver en taskmanager.

Om jag efter en veckas användning ångrar mitt köp och kanske skulle ha köpt en iPhone istället? Nej absolut inte. Jag är ännu mer övertygad nu att jag gjorde rätt än vad jag var förra veckan.

HTC Hero är bra för iPhone-ägare

HTC Hero är framtiden. Säkerligen kommer många vilja ha kraftigare processor, fetare kamera med blixt och gratis internetabonnemang. Alla borde jubla över HTC Hero, även iPhone-ägare. Anledningen är enkel: Här kommer en stark konkurrent till iPhone med buller och bång. Apple sitter inte längre som ensamma herrar på täppan, det finns andra som vill och kan ge sig in i leken. Det här är något vi alla tjänar på för det kommer leda till att iPhone blir ännu coolare än vad den är idag. Tillverkare av Androidlurar vet också om det här, de gör allt de kan för att ge Apple en match. HTC Hero var först ut. Vem som står på tur härnäst får vi se, kanske blir det Sony Ericsson, kanske HTC igen. Ingen vet men vi ska alla njuta.

Vem ska ha en smartphone?

Det här är min högst personliga åsikt: Har du behov och intresse av att få åtkomst till nätet antingen genom olika applikationer eller genom att surfa, då är det här något för dig. Skickar du sms, något mms och ringer men har litet behov av internet tycker jag du ska köpa en annan, billigare telefon. En iPhone eller en HTC Hero utan att använda internet är lite som att köpa en fet sportbil och bara använda första två växlarna.

Jag återkommer om några dagar med en rapport om hur jag upplevt min HTC Hero, garanterat kommer jag även tipsa om olika applikationer för Android och Hero också.

Har du svårt att bestämma dig?

Att bestämma sig för iPhone eller HTC Hero är svårt. Jag tittade på varenda minut av Phonedogs jämförelsevideos. Tänk på följande när du kollar dem: I filmerna ser Hero mattare ut än iPhone. Jag vet inte varför det är så, jag och en kollega placerade våra telefoner bredvid varandra (hans iPhone, min Hero) och vi kunde inte se någon skillnad.

Tänk även på att en rejäl uppdatering kommer till Hero. Phonedog beskriver nämligen att iPhone är lite bättre på det mesta, med uppdateringen tror jag det blir jämnt skägg och därför kan det vara bra att grunda beslutet mer på UI samt applikationer och vad du tror om framtiden för iPhone och Android.

Del 1 | Del 2 | Del 3

Om författaren

Inlägget publicerades ursprungligen av mig, Patrik Arwengrim, på arwengrim.se som är en blogg om sociala nätverk, coola saker på nätet och IT i allmänhet.