Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

HTC Hero i Sverige – Första intrycket

Postat:
21:55 - 2009-08-01
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

htcheroscreensHTC hero har nu börjat dyka upp i svenska hem och en av våra forummedlemmar, Raketrobert, har haft tillfälle att sammanfatta sina första intryck av telefonen.

Bland godbitarna märks:

-”Knapparna känns bra, riktigt bra för att vara i plast faktiskt.”

-”Skärmen reagerar precis som en skärm ska göra, hög känslighet utan att vara för känslig”

-”Den externa högtalaren är riktigt bra, bättre än den i Magic.”

Introduktion

Har haft min vita Hero i drygt 2 dagar nu, har varit ägare av ett antal så kallade smartphones tidigare som Sony Ericsson M600i och P1i. Tills nyligen hade jag en iPhone 2G, sökte dock efter en ersättare som hade 3G, GPS och ett mer avancerat OS. Naturligtvis började jag snegla på HTC magic först, men kom fram till att jag ville vänta in HTC Hero.

iPhone är en bra telefon på många sätt, musikspelaren är ju riktigt bra förutom att en riktig EQ saknas. Det är dock ett stort problem att telefonen inte har stöd för multitasking, varför det för min del var uteslutet att byta till en nyare version av iPhone då jag vill ha denna funktionalitet.

Jag ogillar jämförelsen – ”iPhone vs alla nya smartphones”, men många verkar ju inte hålla med mig om det, så jag får väl fortsätta på det spåret trots att jag inte är på deras sida. Jämförelsen lär fortsätta speciellt nu när Hero och 3G s släpptes med 2 dagars mellanrum. Är det verkligen något att jämföra mot bara för att det var en milstolpe för 3 år sedan? Det är inte mycket som skett sedan dess enligt mig.

Då det finns ett antal videorecensioner av Hero ute redan, så tänkte jag främst punktera de myter som har uppstått samt lyfta fram det jag tycker är bra med telefonen gentemot andra lurar.

HTC Hero unboxing, tack till Dee_Jay på Swedroids forum

Utseende och kvalitet

Hakan som står ut längst ned, som många oroar sig för, märks inte alls av, den är snarare skön både i handen och i fickan. Det stora problemet med den är väl utseendet, antingen gillar man den eller inte, personligen tycker jag den är riktigt snygg.

Kvaliteten på telefonen är riktigt fin, springan mellan telefon och bakstycke existerar inte ens utan den skulle lika gärna kunna suttit helt fast.

Knapparna känns bra, riktigt bra för att vara i plast faktiskt. Likaså styrkulan, dock är det svårt att beskriva känslan i den. Den känns rätt ”slapp” för att vara ny. Om jag jämför med joysticken på gamla SE-telefoner, joysticken funkar kanon i 6 månader och är distinkt och återgår till utgångsposition direkt. Efter att dessa månader har gått förvandlas den till en slapp spak som man nästan kan få att röra på sig genom svinga telefonen i luften. Detta är precis motsatsen till vad kulan ger för känsla, det känns som de på HTC gett kulan lite mer utrymme för rörelse redan från början för att motverka att kulan kommer snurra febrilt efter ett halvår.

Sense

Var orolig för om telefonen skulle orka med gränssnittet fullt ut. Sega telefoner är hemskt, hade  som nännt ovan både en  SE m600 och p1i, så jag har fått uppleva helvetet kan man säga. Gillar inte att ha massor med grejer på ”skrivbordet” så jag har endast sms, klocka, väder och kontakt-widgetsen kvar. Med detta flyter det otroligt smidigt, hackar aldrig om jag ska vara ärlig. Lägger man på några widgets flyter det fortfarande lika bra. Har man väldigt lång up-time, massor med program i bakgrunden så flyter det givetvis inte lika bra, men det är ju lätt att lösa. Att iPhone är så himla ”snabb” håller jag inte med om heller, den segar ner sig den med och detta trots att den inte stödjer multitasking. Hur det är med den nya vet jag inte men den har säkert lite lagg den med.

Kamera

Ja vad förväntar man sig? Lika dålig som iPhone är väl min kommentar. Varken iPhone eller Hero är något för kamera-nördar, så jag lämnar den diskussionen, för vill man ha kamera har man redan lämnat dessa alterantiv. Vill man se hur kameran är så finns bilder ute som man får tolka själv. Kameran är inte dålig, det är bara det att den inte går att jämföra med bättre mobilkameror. I dagsljus funkar kameran till att dokumentera, men i skymning kan man nog lika gärna ta fram pastellfärgerna och rita av motivet.

Skärmen

Skärmen reagerar precis som en skärm ska göra, hög känslighet utan att vara för känslig, så man klickar inte överallt utan vilje. Skärmen är riktigt ljusstark, kanske inte riktigt som min gamla iPhone, men jag hade aldrig mer än på 90%, de sista 10% kunde väl bara användas som ficklampa och medförde att batteriet gick åt skogen väldigt snabbt.

Jag upplever att ljussensorn arbetar som ingen annan telefon, i de ljusförhållandena jag varit i har den ställt sig på ett perfekt läge hela tiden. Skärmen är relativt bra i solljus får jag lov att säga. En negativ sak är att man råkar sätta handen för ljussensorn ganska lätt om man kör i det horisontella läget, men det får man väl ta eller så får man stänga av sensorn helt.

Ljud

Tycker telefonens ljud är riktigt bra, är kanske van vid min gamla iPhone 2g där folk undrade om man var i en grotta när de ringde till en. Den externa högtalaren är riktigt bra, bättre än den i Magic.

Laddaren

Måste även berömma mini-USB kontakten. Vilken pjäs, äntligen en kontakt med lite motstånd i! Tiden med de gamla kombinerade headset/laddar-kontakterna på Nokia/SE, som glappade innan man ens stoppat i sladden, är förbi! Här får man banne mig ta i lite för att trycka in sladden och dessutom sitter skiten kvar i telefonen även om man leker cowboy.

Skalet får mig hoppas på att man slipper trycka in massa dasspapper mellan telefon och bakstycke efter ett tag á la alla SE-mobiler som existerat.

Totalt tycker jag kvaliteten är riktigt bra, när man plockar upp den första gången får man intrycket att denna telefon faktiskt kan hålla i mer än 12 månader, vilket känns bra efter att ha lagt ut 5000 skattade kronor.

Batteri

Jag har nu kunnat använda telefonen länge nog för att kunna göra en rättvis bedömning av batteritiden. Har sedan laddningen igår:
*Skickat 50 sms
*Ringt ett antal samtal mellan någon minut och 20 minuter styck
* Surfat en hel del, letar bostad i kalmar så jag har kollat blocket 20 gånger kanske.
*Lekt lite med google maps

Tycker telefonen förtjänar ett stort godkänt efter detta, vet en telefon från apple som inte skulle klarat detta efter 1 år på nacken.. Kan ju tillägga att allt surfande skett med 3g där bluetooth och wifi har varit avstängd och brightness på 75-80%.

Överraskningar

Man har ju sett en del bilder på Sense, men aldrig riktigt vetat hur det funkar. På en 5 minuters videoreview hinner man inte få med allt, utan de jag har sett visar främst hur Sense ser ut på ett mindre grundläggande vis.

Användandet av menyknapparna visar det iPhone aldrig riktigt hade pga av avsaknaden av knappar, som i sin tur ger möjlighet att pressa ner en jäkla massa funktioner som finns men inte syns. Just detta anser jag vara rätt viktigt, alltså att funktionerna ska finnas men inte synas hela tiden. Nu i OS 3.0 släppte ju apple kopiera/klistra som trollas fram genom att trycka på det du vill kopiera ett antal sekunder, visst det är rätt smart men vidare praktiskt är det inte. Det är här jag tycker Heros 6 knappar kommer in, man slipper helt enkelt trycka de där sekunderna som på iPhone.

Positiva nyheter

Musikspelaren, hade inte så höga förväntningar egentligen då jag jämförde med min gamla iphone – det är ju faktiskt där den regerar. Musikspelaren på Hero anser jag fungera minst lika bra för mina behov och är smidig på alla sätt.

Att sitta och rabbla positiva saker om apps känns inte meningsfullt då det bara är att installera en annan om man inte trivs med den ursprungliga. Det lär ju rasa in olika apps nu när android har slagit sina klor i oss!

Negativa nyheter

Inget speciellt hittills. Är det något så skulle väl jag vilja få den svenska ordlistan att fungera ordentligt.

Nåt du har att tillägga:
Android är ett stort steg framåt, windows möjligheter (utan allt krångel givetvis), med iphones hastighet (dock utan alla begränsningar) och med ett väldigt snyggt gränssnitt. Trots detta är det faktiskt fortfarande i utvecklingsstadiet och jag förväntar mig att det kommer finslipas ytterligare både genom uppdateringar från HTC och gänget på xda.

Telefon(en)er är ju inte mycket utan applikationer idag, utbudet är rätt litet än så länge på Android Market,  så det är svårt att utnyttja telefonen fullt ut. Många bra program finns dock redan tex prisjakt, quick office osv, dock saknar jag en del innan jag känner att Heron kan användas till 100%. Navigon kommer ju med programvara nu i augusti för Android, så jag antar att proppen släppt och att fler och fler hoppar på tåget så vi får massor av nördiga apps!

Vill du också publicera en artikel på Swedroid? Klicka här

Mest kommenterat

 1. De som köper Cyberpunk 2077 på Stadia får en Chromecast Ultra och spelkontroll på köpet
 2. Black week har startat – tipsa om de bästa fynden
 3. Google RCS är på väg att få krypterade meddelanden (E2EE)
 4. Kommer Sony återuppliva Compact-serien?
 5. Googles hälsoapp Fit får nytt gränssnitt med bättre översikt
 6. Rykte: Galaxy Z Fold 3 släpps i juni, har kamera under skärmen och S Pen

Mest läst

 1. Kommer du byta från Google Photos?
 2. De som köper Cyberpunk 2077 på Stadia får en Chromecast Ultra och spelkontroll på köpet
 3. Black week har startat – tipsa om de bästa fynden
 4. Test: Google Pixel 5
 5. Senaste Chrome för med sig största prestandaökningen på flera år
 6. Sju nya funktioner som kommer till OnePlus Oxygen OS

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Kommer du byta från Google Photos när gratislagringen upphör?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om