HTC introducerar flaggskeppet U11 med tryckkänslig ram

Postat:
09:19 - 2017-05-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
74

HTC har nu under morgonen offentliggjort sitt nya flaggskepp U11, vars specialitet är kameran och en tryckkänslig ram som kan användas till att utföra kommandon och starta appar.

En smartphone är ofta mycket mer än sina specifikationer, men vi börjar med vad HTC U11 erbjuder på pappret. Tillverkaren har först och främst utrustat telefonen med en 5,5-tumsskärm med LCD-teknik och 2560 x 1440 pixlar, vilken skyddas av Corning Gorilla Glass 5.

Processorn består som väntat av Qualcomms allra snabbaste chipp Snapdragon 835, med 10nm tillverkningsteknik. Därefter följer 4GB RAM, 64GB lagring, minneskortsplats, ett 3000mAh-batteri, Bluetooth 4.2, samt LTE kategori 16.

Huvudkameran erbjuder 12MP, 1,4μm pixelstorlek, bländartalet f/1,7 och optisk bildstabilisering. Enligt HTC har kameran fått rekordhöga 90 poäng av DxoMark. Häromdagen nämnde HTC ”360” i en aptitretare.

Det syftade på enhetens ”ljudupptagning i 3D”, vilken möjliggörs av fyra rundstrålande mikrofoner som låter användare fokusera på utvald ljudkälla vid videoinspelning. På framsidan sitter en 16MP-kamera med BSI-sensor och bländartalet f/2,0.

Andra finesser är HTC BoomSound-högtalare (framåtriktade i stereo, hör och häpna), 24 bitars högupplöst ljud, samt en IP67-klassad konstruktion. Sista punkten innebär samma nivå av vattentålighet som Iphone 7.

Allt väger 169 gram och mäter 154 x 76 x 7,9 millimeter. Mjukvaran består av Android 7.1.1 kombinerat med HTC:s egna Sense-gränssnitt.

U11 saknar 3,5mm-jack. HTC skickar dock med en adapter med integrerad DAC, så att kunder fortfarande kan lyssna i sina favorithörlurar. Företaget menar även att Type-C-hörlurarna som följer med är ett av ”de mest avancerade headset” som skapats.

Enligt HTC analyseras lyssnarens inneröra för att anpassa ljudprofilen och hörlurarna har aktiv brusreducering.

Edge Sense

Hur fungerar då HTC:s egensinniga (uppfinningsrika?) satsning kallad Edge Sense? HTC går inte in på detaljer i sitt pressmeddelande men bara genom att klämma på ramen ska användare exempelvis kunna skicka en bild i Snapchat, tända ficklampan, starta röstassistent eller öppna ett boardingkort.

Edge Sense fungerar naturligtvis både under vattnet och med handskar, då ramen helt enkelt känner av när båda sidorna trycks inåt samtidigt. Se det som en programmerbar bonusknapp, men utan att du behöver pricka rätt – det räcker med att klämma på enheten.

Pris och tillgänglighet

HTC U11 blir tillgänglig i Sverige första juni och har då ett rekommenderat cirkapris på 7490 kronor.