HTC lyssnar på kunder, kommer inte längre låsa bootloaders

Postat:
10:16 - 2011-05-27
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
52

HTC lyssnar på kunder, kommer inte längre låsa bootloaders

Tidigt under morgonen svensk tid dök det upp glädjande nyheter på HTCs Facebook-sida, som innebär att ännu en Android-tillverkare kommer gå mot öppnare system. Självaste Peter Chou, en av HTCs två grundare som stod på scenen när världens första Android-telefon presenterades 2008, har nämligen låtit meddela att hans företag inte längre kommer använda sig utav låsta bootloaders.

”There has been overwhelmingly customer feedback that people want access to open bootloaders on HTC phones. I want you to know that we’ve listened. Today, I’m confirming we will no longer be locking the bootloaders on our devices. Thanks for your passion, support and patience,” Peter Chou, CEO of HTC

När det blev känt att HTC Sensation skulle ha signerad bootloader var det många som blev upprörda, och den taiwanesiska tillverkaren har som nämns i Chous meddelande mycket riktigt fått en överväldigande feedback från kunder som vill ha öppna bootloaders.

Så sent som i onsdags kungjorde HTC att de skulle se över sin bootloader-policy, och nu har företaget visat att de faktiskt lyssnar på de som vill kunna göra vad de vill med sina Android-enheter. HTC börjar därmed vandra längs samma öppna väg som Sony Ericsson – en tillverkare som låter kunder låsa upp bootloadern på nya och kommande Android-modeller via en särskild hemsida.

En bootloader är mjukvaran som laddar operativsystemet från lagringsminnet till primärminnet, och när den är låst på en Android-enhet kan man inte lägga in skräddarsydda versioner av Android – vilket många inbitna entusiaster tycker om att göra.

Om HTC inte kommer att använda sig utav någon låsning överhuvudtaget framöver, eller om en nyckel kommer att tillhandahållas för att häva låsningen, och exakt vilka och hur många enheter som kommer beröras av nya policyn är ännu okänt. I vilket fall som helst är det goda nyheter att Android-pionjären HTC tar ett kliv mot öppnare mjukvara.

Tack till alla som tipsat!

Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Incredible S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Flyer på Prisjakt just nu: