HTC Magic och Android – tre veckor senare

Postat:
10:03 - 2009-07-25
Skribent:
| Joakim
Kommentarer:
21
HTC Magic

Eller som man också kan säga, när smekmånaden är över!

Men först ska vi börja med att presentera mig själv, heter Joakim och har anmält intresse av att hjälpa till här på Swedroid, utav den enkla anledningen av att jag gillar Android som plattform och att jag är väldigt nyfiken på vart detta kan ta vägen i slutändan. Är nybliven ägare av en HTC Magic tack vare en portering till en ny operatör, fast med tanke på att jag älskar att byta telefon, ofta och gärna, så lär det inte vara omöjligt att läsa om fler äventyr med Android-baserade telefoner. Jag jobbar till vardags som lokförare på ett visst, stort järnvägsföretag här i landet, och släpar mina telefoner land och rike runt, i ur och skur, bra testmiljö med andra ord!

Men nu var det ju trots allt en telefon det skulle handla om, HTC Magic och det för mig nya systemet Android. Hur känns dessa nya förutsättningar såhär snart en månad efter inköpet? Vad har jag för tankar om fortsatt användning, och framförallt, kommer jag att fortsätta köpa telefoner med Android som system?

Att komma igång och använda Android är i varje fall inga som helst problem, åtminstone inte för mig som älskar det här med tekniska prylar, och man kommer snabbt igång med inställningar och allt, även om vissa sökningar på Google är nödvändiga för att inse vissa möjligheter.

För mig som är invand med iPhone och dess väldigt inlåsta system så är det en hel fröjd att kunna göra sådana simpla, basinställnignar som att kunna använda egna signaler till SMS, e-post och alarm, detta är ju något man inte direkt har varit bortskämd med under tiden med äppeltelefon. Och egentligen är det först nu jag inser att jag saknat det, konstigt nog…

I det dagliga användandet av min HTC Magic känner jag mig också nöjd, det är enkelt att ringa och ta emot samtal, att skicka SMS går relativt fort även med det ibland smått pilliga tangentbord, den stora, hemska brasklappen med denna telefon är såklart batteritiden, aldrig förr har jag burit med mig laddaren snabbt tillgänglig i jackfickan, något som självklart är något av en besvikelse. Nu klarar ju telefonen en dag på vårt svenska järnvägsnät relativt bra, men skall man ligga borta så är nattladdningen klart nödvändig.

En av de största fördelen med Android som system är ju självklart möjligheterna att modifiera till tusen, då jag även är intresserad utav programmering så har jag ju redan börjat snickra ihop små egna nyttoprogram, hittils bara sådant jag har nytta utav i jobbet, men annat smått och gott kommer säkerligen med tiden. Här är det en klar fördel att utvecklandet går snabbt att komma igång med, inga avgifter, gratis och bra utvecklingsmiljöer och ett bra system för att snabbt installera sitt program på telefonen.

Även möjligheterna att kunna byta ut ROM är något mycket uppskattat, själv har jag bytt från det original, medföljande Android-systemet till den mer nyligen släppta variaten anpassad för HTC Hero, ett klart mer flashigt och snyggt system som gör det lite enklare att imponera på sin omgivning, alltid uppskattat.

De medföljande tillbehören såhär efter en tids användande då, ja, själva headsetet har jag inte haft några större användningar för, ett klassiskt headset som förvisso ger bra ljud, men för min del sitter kontakten på telefonen på fel plats för att smidigt kunna ha det inkopplat hela tiden. Dessutom är jag personligen mer förjust i s.k. in-ear lurar, som sitter bättre i mina öron. Uppskattat är dock den lilla fickan som medföljer telefonen, även om den faktiskt redan nu börjar se duktigt sliten ut, men hellre det än att telefonen ser sliten ut, även om det också faktiskt börjat hända, tyvärr.

Själva materialet känns inte som någon höjdare, iPhone t.ex. känns mycket mer gedigen och välbyggd jämte Magic och dess väldigt plastiga karaktär. Något jag dock vant mig vid väldigt fort är de hårdvaruknappar som finns, provade ett tag att återgå till min iPhone och genast märktes det att man sökte knapparna, som faktiskt finns i alldeles lagom mängd för min smak, en touchscreen kan inte helt uppfylla mina behov!

Nåväl, den som lever får se hur länge HTC Magic fortsätter att bo i min ficka, jag är ju inte direkt känd för att ha mina telefoner kvar särskillt länge, ett år i sträck är väl nästan rekord faktiskt. Något som dock känns allt mer troligt är att även nästa telefon kommer att få bara baserad på Android, ett system som jag hyser stor tilltro till, och som jag trivs väldigt väl med, mycket tack vare den hårda knuten till Gmail och Gcal, det är en fröjd att höra mailen plinga till i telefonen i princip i samma sekund den landar i Gmails inbox.

Jag hoppas nu att ni haft något nöje av att läsa denna utvärdering efter drygt en månads användande, och om ni har frågor, är det bara att köra hårt på kommentatorsboxen här, eller via e-post!

För övrigt är vadslagningen nu öppen angående hur länge HTC Magic överlever i mina händer, och vad som kommer döda den, en misslyckad uppdatering, en fumlig Joakim som tappar telefonen, eller kanske ett axeltryck på 20 ton från tåget när jag tycker att det krävs en bra anledning till att få köpa en ny leksak, take your pick!