HTC Magic vs Samsung i7500 Galaxy – Vad vi vet än så länge

Postat:
15:10 - 2009-05-20
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
7

htc-magic-vs-samsung-i75001

Nu har det dykt upp bilder där man jämför Samsung i7500, numera också känd som Galaxy, med HTC Magic. Telefonerna tycks vara mer eller mindre identiska vad berör storlek, däremot skiljer de sig åt på en rad andra punkter.

Skärmen

I7500 har en så kallad AMOLED-skärm, active-matrix organic light-emitting diode, som är en variant på OLED-tekniken. OLED är en teknik som bygger på dioder vilka själva genererar ljus när man tillför ström, man behöver alltså ingen bakgrundbelysning som för TFT-skärmar.

I fallet AMOLED har man en aktiv matris som bakplan för de organiska dioderna, detta innebär att man precis som för moderna TFT-skärmar har en transistor som slår av och på varje enskild diod (läs pixel) för sig. Bland äldre OLED-skärmar, så kallade PMOLED-skärmar (passive matrix OLED), använde man sig av en passiv matris. I en passiv matris är varje segment i skärmen koppplat med en ledning för sig som i sin tur sköts av en styrkrets, detta får till följd att bland annat svarstiderna blir långsamma. Digitala armbandsur och miniräknare är ett bra på exempel på teknik där man fortfarande använder en passiv matris.

Vilka är då fördelarna med denna teknik kontra den som HTC Magic bygger på, dvs en TFT-skärm med LED-bakgrundsbelysning?

*Ljusstyrkan blir bättre och ojämn bakgrundsbelysning elimineras.
*Bättre kontrast med bättre färgdjup
*Drar mindre ström
*Skärmen går att göra nästan lika tunn som ett OH-papper
*Markant mer stöttålig
*Betydligt bättre upplösningar

Än så  länge finns bara följande specifikationer att tillgå:

Samsung i7500:

Kapacitiv 3.2″ AMOLED touchscreen-skärm med upplösningen 320x480px och 65k färger

HTC Magic

Kapacitiv 3.2″ TFT LED-bakgrundsbelyst touchscreen-skärm med upplösningen 320x480px och 16M färger

Den enda skillnaden som presenterats på pappret är alltså ett betydligt högre färgdjup för Samsungs telefon, 16 miljoner färger mot 65 000 för HTC Magic. Varken ljusstyrka eller strömförbrukning har blivit tillkännagivna. Om någon läsare känner till dessa data, hör av er.

Styrdonet

I7500 har ingen trackball som HTC Magic, utan en mer traditionell keypad. Trackballen gör det enklare att navigera webbsidor, vi som surfat med bara en keypad tillhanda vet att det är en mindre angenäm upplevelse. Keypaden ger dig ingen större precision när du styr musen och att navigera hemsidor genom att försöka hoppa mellan alla länkar är inte heller en vidare bra lösning. Tråkigt att Samsung slopat denna funktion.

Kameran

Samsungs I7500  har en sensor på 5 MP, 2592 x 1944, px med autofocus och LED-blixt.

HTC magic har en sensor på 3.15 MP, 2048×1536 px, med autofokus utan någon blixt/belysning.

Hörlursjacket

HTC envisas med att inte ge oss ett 3.5mm hörlursjack, något Samsung bjuder på i sin telefon.

Vi hoppas återkomma med en egen jämförelse vad berör Magics LED-bakgrundbeslysta TFT-skärm kontra Samsungs i7500 AMOLED-skärm, AMOLED är en mycket intressant och spännande teknik som ni kan räkna med kommer ersätta TFT inom en snar framtid.

Bilder via Cnet Asia