HTC Sensation anländer till Swedroid – bilder, video, första intryck

Postat:
05:31 - 2011-05-27
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
133

httpvh://www.youtube.com/watch?v=itkJlygUc0s

Under gårdagen bjöd HTC på en presentation av företagets nya flaggskeppstelefon; Sensation. Swedroid fanns förstås på plats dels för att ta del av såväl presentationen och dels för att kunna lägga vantarna på vårt testexemplar av telefonen i fråga.

HTC Sensation är HTC:s minst sagt efterlängtade första steg in i det nya getingboet androidtelefoner med dubbelkärniga processorer, där konkurrenter som LG, Motorola och Samsung redan har debuterat – och gjort det med besked.

Med Qualcomms nya dubbelkärniga snapdragonplattform MSM8260 under skalet, den senaste versionen av HTC Sense (v3.0) och en qHD-upplöst skärm (540×960 pixlar) så hoppas HTC inte bara kunna matcha ovan nämnda konkurrenter utan även lämna dessa bakom sig. Huruvida de lyckas med detta eller inte hoppas vi kunna svara på i vår kommande recension – men vi kan redan nu säga att det första intrycket av den så kallade ”rappheten” är mycket gott.

I förpackningen
På traditionellt HTC-vis så levereras recensionsexemplaren i anonyma vita kartonger, varför vi i vanlig ordning inte kan garantera att innehållet i vår kartong och i kartongerna som går ut till återförsäljarna är identiskt. Av samma skäl, att kartongen inte är en retailkartong, så ser vi heller ingen större poäng att fotografera kartongen i sig.

Innehållet i vår kartong är emellertid som följer:

* HTC Sensation
* Batteri, 1520 mAh
* microSD-kort på 8 GB
* Laddadapter m. USB-port, 5V 1A
* USB -> microUSB-kabel

Specifikationer

Av ovanstående kan vi förstås genast utläsa att Sensation har 558 MB RAM att leka med efter att systemkomponenter som grafikkrets och radio har tagit sitt samt att vi direkt ur kartong har cirka 1.1 GB lagringsutrymme tillgängligt för appinstallationer. Vidare har vi lite drygt 7.5 GB tillgängligt lagringsutrymme på det medföljande SD-kortet.

Vi ser här även att den nya snapgragonplattformen, MSM8260, har fått en ny grafikkrets kallad Adreno 220. Vi vet sedan tidigare att första generationens Snapdragon (Nexus One, SE X10 etc) hade en Adreno 200 och att den andra generationen (Desire HD, SE arc etc) hade en Adreno 205.

Adreno 200 var allt annat än kraftfull och var egentligen inte ens snabb med dåtidens (första halvan av 2010) mått mätt. Efterföljaren Adreno 205 var ett stort steg framåt och kunde skyffla pixlar hyggligt snabbt. Med Adreno 220 hoppas vi dock att Qualcomm på allvar kan ta upp kampen med Nvidias GeForce ULP och Mali 400-kretsen i Samsungs Exynos.

Skärmen

LCD-skärmen (S-LCD) är av qHD-typ, vilket står för quarter HD, det vill säga kvarts-HD. Med HD åsyftas upplösningen 1920×1080 pixlar, även känt som 1080p och det går alltså fyra skärmar med qHD-upplösning på en 1080p-skärm.

På såväl Swedroid som på andra sajter har vi inte kunnat undgå att se att många har undrat om/oroat sig för att HTC Sensation precis som Motorola Atrix har utrustats med en qHD-skärm med ett pixelmönster som kallas PenTile matrix. PenTile matrix har främst nyttjats i AMOLED-skärmar fram till dags dato och leder till att den verkiga upplösningen reduceras en hel del. I Motorolas Atrix sitter det alltså en LCD-skärm med PenTile-mönster, och många – antingen med skarp blick eller med kraftig placeboeffekt – har klagat över att skärpan blir lidande.

Om skärpan med PenTile verkligen blir lidande eller inte eller inte tänker vi inte ge oss in på här, men vi kan i alla fall konstatera att de som ogillar PenTile inte behöver oroa sig vad gäller HTC Sensation – här är det ett traditionellt RGB-mönster och 960×540 äkta pixlar som gäller.

Vi upplever skärmen som mycket skarp och den har med 240 PPI en klart högre pixeldensitet än exempelvis Samsungs Galaxy S II och dess 216 PPI. Inte minst märker man av detta på webben, där texten på webbsidorna blir betydligt skarpare och därmed mer läsbar – även i utzoomat läge med små typsnitt.

Klicka för större bild. Notera att dessa bilder inte är i skala 1:1 i förhållande till varandra – i verkligheten har Sensation klart mindre pixlar än Galaxy S II. Bilden ovan visar endast pixelmönstret – vilket alltså i Sensations fall är RGB och i Galaxy S II:s fall är BGR (spegelvänd RGB).

Några smakprov av gränssnittet i  Sense 3.0

Vårt första intryck
HTC Sensation ligger bra i handen i och med den något välvda baksidan, de rundade hörnen samt bakstycket; vilket är utrustat med en gummi-liknande yta för bättre grepp/högre friktion. Vad berör själva chassikontruktionen kan vi konstatera att det inte riktigt är en unibody-konstruktion det handlar om. Telefonen är designad för att ge intrycket av att det rör sig om en unibody-konstruktion, men till skillnad från exempelvis HTC Desire HD eller Legend, så är hela bakstycket avtagbart.

Det finns med andra ord inte en stomme som omfattar hela chassit och som är utskuret ur ett enda stycke metall. Med det sagt är HTC:s lösning vad berör batteriluckan bra och känns rejäl.

En annorlunda detalj är det aningens nedsänkta skärmglaset (Gorilla Glass) med fasade kanter. Tanken bakom detta är att glaset inte skall komma i kontakt med plana ytor om enheten ligger med displayen nedåt, och på så vis minimera risken för repor. . Vi noterar dock i vår video att displayen i högre grad än exempelvis Samsung Galaxy SII plockar upp reflektioner.

På mjukvarufronten blir vi inte besvikna och Sense 3.0 flyter på riktigt fint, vilket videon ovan också visar. Vi har förvisso bara använt telefonen under en kort tid och utan att egentligen installera några program, widgets eller dylikt – varför det inte nödvändigtivs är särskilt representativt för hur det kommer att fungera för gemene användare. Den nya låsskärmen fungerar utmärkt och vi gillar den trots att vi endast kan utnyttja HTC:s widgets.

Vi tog i all hast också en titt på mediastödet, då vi vet att det är extremt viktigt för många av er läsare. Av de klipp vi provat har vi inte fått igång ett endaste av de som är kodade med x264, divx- och xvid-klipp har däremot fungerat upp till 720p, det vill säga så länge filändelsen är *.avi. Mjukvaruavkodning av x264-kodade filmklipp i ex. Rock- eller Vplayer fungerar inte särskilt bra, precis som på alla andra telefoner där hårdvaruavkodning saknas, och är i det närmaste oanvändbart.

Sensation har stöd för MHL (HDMI genom microUSB-utgången). Däremot verkar det sämre med USB OTG-stödet (On-the-GO) och vi kan varken ansluta möss eller USB-minnen

Diverse bilder på HTC Sensation

 

Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på LG Optimus 2X på Prisjakt just nu:

Mest kommenterat

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 3. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 4. Läcka kring Galaxy S24-serien: bilder och specifikationer
 5. OpenSignal publicerar ny rapport – Telia anses erbjuda bäst täckning
 6. Spotify säger upp 17 procent av personalen

Mest läst

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 3. Google Messages når en miljard RCS-användare, får sju nya funktioner
 4. Så här bra är ”magiska editorn” i Google Pixel 8
 5. Läcka kring Galaxy S24-serien: bilder och specifikationer
 6. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Var handlar du helst din teknik?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Sweclockers RSS