HTC – vad händer? [Krönika]

Postat:
12:24 - 2010-11-11
Skribent:
| upnorth
Kommentarer:
86

Desire HD har nyligen recenserats av alla större tidningar och nyhetssidor på internet, inklusive av Swedroid själva. Det är alltid dumt att dra en kam över saker och ting men ska man hårddra det så är konsensus att telefonen är bra, men inte häftig. En bara-för-att-telefon med stor skärm och turbodiesel.

HTC gjorde trots allt lite av ett Hat-trick med Hero, Legend respektive Desire. Alla tre blev hyllade både för sina in- och utsidor vilket skal erkännas inte är det vanligaste i prylvärlden. Med Desire HD känns det dock som att man har konstaterat följande: ”Jaha, recensenterna gillar tydligen smartphones med riktigt stora skärmar och det största på marknaden är 4,3 tum så då ska vi väl ha en med Android vi också.”. På samma sätt verkar Desire Z vara en uppföljare fast med fysiskt tangentbord, mest för att täcka upp marknaden bättre och erbjuda ett mer modernt alternativ till gamla G1 och Motorolas Milestone.

För man har trots allt lett ett korståg av Androider de senaste 2-3 åren där varje nyhet har överträffat eller åtminstone tillfredsställt marknadens förväntningar. Dessutom har man fått Jackpot med Desire som nästan konstant sedan lanseringen har haft leveransproblem någonstans i världen och det rapporteras faktiskt fortfarande om det då och då – ett halvår efter lansering!?

Så nu frågar jag mig: har HTC helt enkelt slängt ut två nya varianter av sin toppmodell för att rida ut hypen för respektive nisch och planerar mer innovation i kommande telefoner, eller har man bara haft tur och blivit helt tagna på sängen med de senaste modellernas framgångar? Under sommaren har vi visserligen fått möjligheten att läsa på lite mer om företagets bakgrund och ändå väldigt genuina nyskapandekultur. Man har helt enkelt en tradition av att bryta mark även om logon inte alltid har hängt med på den färdiga produkten.

Nej, jag tror inte att HTC har haft tur, men att de är lite orutinerade i sin nya roll och image. Förhoppningsvis är DHD och Z bara en bensträckare inför ännu en vända på arenan. För i skuggan av företagets framgångar är det nästan bara Sony Ericsson med sin X10 Mini och Samsungs Galaxy S som har uppnått samma kultstatus och att HTC plötsligt slutar spela i den ligan verkar inte särskilt troligt. Men faktum kvarstår att DHD inte är en speciellt spännande pryl.

Nästa generation smartphones kommer förmodligen ha mer strömsnåla plattformar för att skona batteritiderna, prestandan finjusteras då till strömsparnings- och spellägen men jag tror inte att vi får se mer än en kärna på grund av batteritekniken och anpassningarna mot tablets som kommer mer och mer. Skärmstorleken kommer nog att vara väldigt populär kring 3,7-4″ ett bra tag framöver men pixeltätheten måste självklart öka inom Androidlägret för att matcha lyxkänslan i Apples Retina Display. Att kameran spelar in i mer än 720p är nog ingen poäng, men då ska den göra det bra också!

Är det en generation som kommer att vara roligare och nyttigare för oss? Troligvis inte, men trenden går ju mot att utveckla innehållet istället för hårdvaran så det kan visserligen vara smart av HTC att nedprioritera den industriella designen och istället vidareutveckla Sense. Man har ju redan tagit fram en molntjänst för sina mobiler och det är nog mer att vänta på den fronten under de kommande åren. Högt på min önskelista står också en lyxigare programbutik för Android med bättre kontroll och högre kvalitet.

Pekplattorna innebär ju en ny plattform som också ställer krav på innehåll så är man (som jag) intresserad av ny hårdvarudesign måste man nog upp i minst 7″ för att få njuta av godsakerna den närmaste tiden. Desire HD och Z kan alltså vara precis vad HTC behöver – två syskon till sitt underbarn innan man ger sig in i paddkriget.

Så ska jag våga mig på ännu en gissning kommer då i stort sett alla hårdvarutillverkare att nästan överge kriget om våra fickor från nästa år och det är mycket möjligt att HTC redan sett det – Touche!

Mest kommenterat

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 3. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 4. OpenSignal publicerar ny rapport – Telia anses erbjuda bäst täckning
 5. Google gör stora AI-framsteg genom Gemini
 6. Google meddelar att Podcasts läggs ner i april nästa år

Mest läst

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 3. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 4. Läcka kring Galaxy S24-serien: bilder och specifikationer
 5. Så här bra är ”magiska editorn” i Google Pixel 8
 6. BankID-appen får stöd för widget på låsskärmen

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Var handlar du helst din teknik?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Sweclockers RSS