Huawei får inte bygga svenska 5G-nät, anses utgöra säkerhetshot

Postat:
12:53 - 2020-10-20
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
89

Post-och telestyrelsen har meddelat att varken Huawei eller ZTE får vara med och bygga ut Sveriges 5G-nät, och bedriva nyinstallation av ”centrala funktioner för radioanvändning” i de berörda frekvensbanden.

Operatörer som redan använder infrastruktur från de två kinesiska telekomjättarna för 5G-frekvenserna behöver avlägsna den senast första januari 2025. PTS har fattat beslutet baserat på bedömningar från Säpo och Försvarsmakten.

Säpochefen Klas Friberg menar i en kommentar att ”Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige”, genom cyberspionage och ”stöld av teknologi, forskning och utveckling”. I sin rapport till PTS skriver Säpo att den kinesiska staten kan utöva påtryckningar på Huawei. Säkerhetspolisen tar upp att kinesiska företag och medborgare måste stödja landets underrättelsearbete enligt lag.

De kinesiska telekombolagen har stängts ute genom en ny lagstiftning som blev aktiv vid årsskiftet. Beslutet innebär ytterligare ett bakslag för Huawei som redan har drabbats hårt av USA:s svartlistning.