Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Huawei offentliggör toppmodellerna P9 och P9 Plus under evenemang i London

Har kameror från Leica

Postat:
15:58 - 2016-04-06
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Huawei har nyss presenterat sina senaste toppmodeller P9 och P9 Plus under ett evenemang i London. Båda telefonerna har unibodykonstruktioner i metall, med fingeravtrycksläsare på bakstycket.
Vi börjar med ordinarie P9 som erbjuder en 5,2 tum stor IPS LCD-skärm med 1080p-upplösning och 423PPI. Konstruktionen är ovanligt slimmad, med höger- och vänsterkanter som blott är 1,7mm. Enheten drivs av Huaweis egna åttakärniga 64-bitarschipp HiSilicon Kirin 955. Det är en smärre vidareutveckling av chippet som sitter Mate 8 (Kirin 950).

huawei-p9-bild-12

Kirin 955 har två kluster: fyra Cortex-A72 kärnor med 2,5GHz klockfrekvens och ett annat fyrkärnigt Cortex-A53-kluster som arbetar i 1,8GHz. P9 säljs med antingen 3GB RAM och 32GB lagring eller med mer påkostade 4GB RAM och 64GB lagringsutrymme. Enheten har stöd för minneskort och vi finner även ett 3000mAh-batteri, IR-sändare, stereohögtalare och USB Type-C på specifikationsbladet.

Konstruktionen mäter 145 x 70,9 x 6,9 millimeter med en vikt på 144 gram. Det innebär att P9 är cirka sex millimeter högre och fyra millimeter bredare än Iphone 6S – trots att telefonen har betydligt större skärm än Apples motsvarighet (5,2” kontra 4,7”).

huawei-p9-bild-15

Specialiteten är dock de dubbla 12MP-kamerorna på bakstycket, som tagits fram i samarbete med tyska kameratillverkaren Leica. Kameraduon består enligt Huaweis svenska pressrelease av en RGB-sensor och en monokrom kamera. Sistnämnda sensorn fokuserar på att plocka upp detaljer.

Kamerorna samverkar och sägs prestera särskilt bra i dunkel, med stort ljusinsläpp. De har laserautofokus och en dedikerad bildsignalsprocessor för att beräkna djup, men saknar optisk bildstabilisering (OIS).

Från Huawei:

 • Välj mellan tre olika filmlägen som alla kännetecknar Leicas eftertraktade look på olika sätt: Standard, Vivid Colors och Smooth Colors.
 • Använd din P9:a som en svartvit kamera enligt konstens alla regler, för att skapa uttrycksfulla och kraftfulla bilder.
 • Huawei Hybrid Focus-teknologin innebär att P9 tar bilder med överlägsen snabbhet, träffsäkerhet och stabilitet. Kameran fokuserar med hjälp av tre olika metoder – laser, beräkning av djup samt kontrast – och väljer automatiskt den som ger bäst resultat i den givna miljön.
 • Den breda bländaröppningen tillåter P9-användare att experimentera och skapa unika visuella effekter i sina bilder. Bländaren är enkel att justera för att skapa bokeh och andra djupeffekter, samtidigt som huvudobjektet är i skarpt fokus.

Huawei P9 Plus

Huawei har som sagt även introducerat en Plus-modell av P9. Skärmstorleken har utökats till 5,5” och panelen har Super AMOLED-teknik den här gången, men 1080p-upplösningen är intakt. Precis som en specialupplaga av Mate S i höstas har enheten en tryckkänslig skärm, i stil med 3D Touch från Apple. Huawei kallar tekniken Press Touch. Exakt hur gränssnittet drar fördel av att kunna registrera hur hårt användaren trycker återstår att se.

I övrigt verkar de två telefonerna ha samma hårdvara, bortsett från ett större 3400mAh-batteri i P9 Plus.

Pris och tillgänglighet

32GB-modellen av P9 har ett rekommenderat cirkapris på 5490 kronor i Sverige. Plus-modellen är mer kostsam och priset kommer kretsa kring 6990 kronor. P9 släpps i Sverige sjätte maj medan P9 Plus landar i juni. Telefonerna kör gränssnittet EMUI 4.1 som baseras på Android 6.0 Marshmallow.

Bildgalleri

Mest kommenterat

 1. Vilken strömningstjänst är viktigast för dig?
 2. Galaxy S8 och framåt får februaris säkerhetsuppdatering
 3. Har Androiduppdateringar blivit tråkiga?
 4. Rykte: Galaxy S20 kommer stödja 120Hz i kombination med högsta upplösningen
 5. Rykte: Google förlorar sitt viktigaste operatörssamarbete i USA, bakslag för Pixel
 6. Telia börjar sälja Xiaomi Mi Note 10 [Notis]

Mest läst

 1. Kommer du skaffa någon av Samsungs nya toppmodeller?
 2. Xiaomi presenterar flaggskeppen Mi 10 och Mi 10 Pro med 108MP-kameror
 3. Rykte: LG och Samsung kommer släppa portabla monitorer för smartphones
 4. Har Androiduppdateringar blivit tråkiga?
 5. Rykte: Google förlorar sitt viktigaste operatörssamarbete i USA, bakslag för Pixel
 6. Långsmala Essential Gem visas upp i videor – telefonen som övergavs

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Kommer du skaffa någon av Samsungs nya toppmodeller?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey