Huawei släpper U8150 IDEOS – Android 2.2 och utvecklad i samarbete med Google

Postat:
12:31 - 2010-09-05
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
378

Vi skrev för några dagar sedan om den kinesiska tillverkaren Huawei och dess planer på att på IFA-mässan i Berlin presentera sin senaste androidtelefon. Uppgifterna, som kom från Wall Street Journal, gjorde gällande att telefonen i fråga har utvecklats i nära samarbete med Google, vilket tände ett litet hopp om att vi skulle få se ytterligare en ”googletelefon” med kraftfull hårdvara och den allra senaste androidversionen, utan ett egenutvecklat gränssnitt ovanpå.

Telefonen som presenterades i fredags har fått namnet IDEOS, eller U8150, och hör inte till kategorin ”super phones” (även om Aftonbladet påstår det) som Google introducerade då de släppte Nexus One i början av året. Tvärtom så har Huawei med IDEOS rent hårdvarumässigt återigen satsat på instegsmarknaden, och vi gissar att IDEOS U8150 är uppföljaren/ersättaren till den populära androidminstingen U8100/Pulse Mini – vilken för övrigt fortfarande går att lägga vantarna på för låga 999 kronor (med Telia kontantkort).

Även om vi blev lite besvikna på att Huawei satsar på ännu en budgetmodell så har de i alla fall valt att utrusta telefonen med den allra senaste androidversionen, 2.2/FroYo, vilken levereras helt ”vanlilla”, det vill säga helt utan egna gränssnittsmodifikationer. Detta, i kombination med att Huawei har samarbetat med Google i utvecklingen av telefonen, gör att vi gissar att mjukvaruuppdateringar kan komma att anlända illa kvickt till telefonen i fråga. Detta är i sig är ett stort plus i kanten – om enheten nu är kraftfull nog att få 3.0-uppdateringen, vilken ryktas ställa ganska höga krav på hårdvaran.

Någon detaljerad specifikationslista står i dagsläget inte att finna, men vi vet att enheten har fått en kapacitiv LCD-skärm på 2.8″ med QVGA-upplösning (240×320 pixlar). På baksidan sitter en 3.2-megapixelkamera med autofokus men utan blixt, och telefonen är som väntat HSDPA-kompatibel (7.2 Mbit/s). Under skalet rullar en Qualcomm-processor med beteckningen MSM7225 i 528 MHz, och telefonen har utrustats med 256 MB RAM.

Tack vare att IDEOS har fått Android 2.2 så har den fått en hel del matnyttiga funktioner som hör 2.2 till, som exempelvis den trådlösa routern/wifi hotspoten för upp till 8 anslutningar, ”Android Cloud to Device Messaging” – push-tekniken som låter användaren trådlöst skicka data mellan datorn och telefonen utan krångel, samt en förbättrad Market-klient och stöd för appinstallationer på SD-kortet.

Priset med kontantkort förväntas landa på mellan 99 och 129 brittiska pund, vilket motsvarar cirka 1150-1500 kronor, alltså i nivå med U8100 och därtill billigare än någon konkurrent.
 

Via Pocket-lint.