Hur Angry Birds blev världens största mobilspel – en framgångssaga [Krönika]

Postat:
22:51 - 2012-11-14
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
17

År 2003 deltog tre finska teknikstudenter i en tävling som gick ut på att utveckla ett mobilspel under evenemanget Assembly demo party i Finland. De vann tävlingen genom ett multiplayerspel och triumfen inspirerade de tre unga utvecklarna att bilda egna företaget Relude.

Vinstspelet lanserades som Mole War och köptes efterhand upp av Sumea Studios (numera Digital Chocolate) och det blev världens första multiplayerspel i realtid för mobiler. Två år senare bytte de finska programmerarna namn på sitt företag till Rovio Mobile och i samma veva lyckades de attrahera sin första stora investerare.

Rovios verksamhet var inte särskilt anmärkningsvärd och de gav ut en rad J2ME-spel som inte nådde några större framgångar. Allt förändrades december 2009 då Rovio släppte ett spel för Apples iOS som gick ut på att med hjälp av en stor slangbella skjuta vinglösa fjäderfän på byggnader för att krossa grisar. Spelet heter som bekant Angry Birds och blev en hejdundrande succé. Folk världen över verkade inte kunna få nog av de arga fåglarna.

Sedan debuten för snart tre år sedan har originalspelet Angry Birds sålts i 12 miljoner exemplar för iOS. Hösten 2010 kom den första androidversionen och spelet har hittills lyckats generera över en miljard nedladdningar sammanlagt om man räknar in alla plattformar. Rovio har släppt fem olika uppföljare varav det senaste är Angry Birds Star Wars som kom för någon vecka sedan. Utvecklaren har även släppt spelet för både datorer och TV-spelskonsoler.

Spelen har blivit så pass populära att det öppnat upp för försäljning av en rad varor som bygger på varumärket Angry Birds. I våras började det exempelvis dyka upp Angry Birds-godis i svenska matvarubutiker och det finns gosedjur, t-shirts och läskeblask som bär spelets namn.

I spelets hemland Finland finns ett Angry Birds-land i en nöjespark och våra grannar har även en hel butik som bara innehåller en massa Angry Birds-prylar. Den finska utvecklaren nöjer sig inte utan har även en Angry Birds-serie på gång som produceras av amerikanska barnkanalen Nickelodeon. En långfilm sägs även vara under utveckling.

Angry Birds är världens mest framgångsrika mobilspel. Hur gick det till? Är Angry Birds helt enkelt så pass mycket bättre än andra spel för mobiler? Det finns många anledningar till succén. För det första lyckades Rovio få till en intressant och lätt beroendeframkallande spelmekanik som bygger på en fysikmotor, vilket gör att spelet får ett slumpmoment. Spelet bjuder på en lyckad kombination av pusselspel och action och är dessutom till skillnad från många andra pekskärmsspel väldigt lätt att spela på just en pekskärm.

Grafiken är särpräglad och originell – man ser direkt att ett spel är ett Angry Birds-spel. Rovio har därtill lyckats få till en humoristisk ton och både ljudeffekterna och soundtracket är lika karakteristiska som grafiken. Genom att med jämna mellanrum uppdatera spelen och släppa nya banor har Rovio dessutom lyckats hålla intresset uppe för fansen.

Frågan är dock hur länge det intresset kommer finnas kvar? Risken är att varumärket till sist blir devalverat och utslitet i och med att det används så flitigt och i så pass många olika sammanhang. Just nu finns det emellertid inget bakslag i sikte: gratisversionen av Angry Birds Star Wars för Android har laddats hem mellan 5 – 10 miljoner gånger på en vecka och Angry Birds-spelen och dess spinoffs lär sannolikt fortsätta att komma ett bra tag till.