Ifixit ger Fairphone 5 högsta betyg för god reparerbarhet

Postat:
12:29 - 2023-12-08
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
8
Fairphone 5

Ifixit som gjort sig populära för reperationsguider och så kallade teardowns av bland annat telefoner har tagit en närmare titt på Fairphone 5 för att avgöra hur enkel den är att reparera.

Sajten konstaterar inte helt överraskande att Fairphone 5, som har en modulär design, är jämförelsevis mycket enkel att reparera eller uppgradera. Telefonens bakstycke går exempelvis att avlägsna utan hjälp av några verktyg, vilket innebär att det är enkelt och går fort att byta ut batteriet.

Tydliga märkningar på moderkortet underlättar vid reperation.

Moderkortet har märkningar för var alla anslutningar skall sitta och det finns ytterligare hjälp som exempelvis varningstrianglar där flexkabelanslutningar sitter, för att minska risken att komponenter eller anslutningar skadas i samband med att moduler byts ut.

Komponenter som tex bildskärm, moderkort, kameramodul och högtalarmodul är likaså enkla att avlägsna och byta ut eller uppgradera. En skillnad från Fairphone 4 är dock att moderkortet nu är tudelat, vilket går tvärtemot trenden med att endast använda ett kort, som i exempelvis Googles senare Pixel-telefoner eller Apples senaste iPhones. Anledningen till detta beror enligt Fairphone på att det inte gick att få plats med batteriet, som har högre kapacitet än tidigare, utan att använda ett dotterkort.

Overall, the Fairphone 5 keeps the aspects that were great about previous models and adds some well thought out improvements to the repair experience, like individually replaceable cameras. It features a modular design with easy access to critical parts and easily accessible, reasonably priced replacement parts. Furthermore, Fairphone provides the necessary repair information. —iFixit

Det framkommer också varför Fairphone valt att använda ett lite svagare Qualcomm-chipp när det finns kraftfullare diton att välja på i ungefär samma prisklass. QCM6490-chippet som används är egentligen främst avsett för IoT-enheter vilket innebär att Qualcomm åtagit sig att erbjuda uppdateringar över betydligt längre tid än för chippen som främst är avsedda för telefoner och surfplattor, vilket i sin tur förklarar hur Fairphone kan lova uppdateringar i 8 år med en ambition om att fortsätta i upp till tio år om det är möjligt.

Utöver att telefonen bedöms som föredömligt enkel att reparera erbjuder även Fairphone pedagogiska guider för den som på egen hand vill reparera telefonen. Ifixit avslutar sin genomgång av Fairphone 5 med att utdela dels goda vitsord och dels högsta betyg – 10/10 – för utmärkt reparerbarhet.