Recension:iKörkort – körkortsteori i telefonen

Postat:
22:30 - 2011-06-27
Skribent:
| Henrik
Kommentarer:
23

Det är sommar och detta innebär mer eller mindre fullbelagda körskolor runt om i landet och gott om övningskörnings-skyltar på de svenska vägarna. Vi har därför tagit tillfälle i akt och valt att testa en applikation vid namn iKörkort som är tänkt att fungera som ett stöd för körkortsaspiranten. Applikationen kommer från en och samma utvecklare som tagit fram iHögskoleprov som, precis som namnet antyder, inriktar sig på högskoleprovet tusentals studenter gör varje år.

Utbildningsapplikationer är alltid uppskattade av rätt målgrupp förutsatt att innehållet och upplägget håller rätt nivå. Boboshi vet detta, och nu finns ytterligare två av deras applikationer ute på Market. Dessa är iKörkort samt iKörkort MC (som givetvis står för “motorcykel”), och båda applikationerna erbjuder körkortsteori för respektive fordon som går att läsa lite var som helst. Namnet är, som jag påpekade i recensionen av iHögskoleprov, ursprungligen menat för iOS-plattformen och får i sin tur lite sneda blickar på Android-plattformen. Trots ursprunget är båda applikationerna bra konverterade till Android, men det är att förvänta.

Utseendet är likt det i iHögskoleprov, men det känns samtidigt betydligt trevligare att använda. Inte minst är färgvalet trevligare, utan bilder är dessutom inkluderade. Det är något man förvisso förväntar sig när man läser körkortsteori, men från att ha använt iHögskoleprov är det minst sagt en trevlig nyhet. Det blåa temat bidrar till en lite trevligare känsla än det gråa som iHögskoleprov erbjöd, och trots den väldigt enkla designen känns det inte som något tråkigt. 

Bilder är som nämnt en nyhet, och hanteringen av dessa är något jag fann lite störande. Av och till roterades bilderna när dessa förstorades, och trots att det är en mindre sak sänker det helhetsintrycket – speciellt när många bilder var närpå kvadratiskt formade ändå. Värt att nämna är dock att förstoringen i sig är en väldigt uppskattad funktion, hur liten den än verkar vara. Övrigt innehåll inkluderar kunskaps- och vägmärkesprov, ett register med vägmärken, statistik och teori-/trafikregler. Den sistnämnda biten är proppfylld med information som utan tvekan tar ett bra tag att läsa igenom, och innehåller allt från bötesbelopp till uppkörningen. Priset är skäligt på 49 kronor för bil-versionen, men MC-versionen kostar hela 75 kronor av någon anledning. Det är fortfarande inte mycket för så pass mycket studiematerial, men för en enkel app tänker man ändå till lite.

En lite-version finns tillgänglig som bara innehåller ett uns av allt fullversionen har att erbjuda, men den har trots det ett helt test på 70 frågor och lite utbildningsmaterial att visa upp. Fullversionen innehåller i sin tur över 1000 teorifrågor och hela 400 vägmärkesfrågor.

För en dryg femtiolapp får man ändå tillgång till körkortsteori i telefonen med allt från en vägmärkesbok till snabbtester (eller längre för den som föredrar det), vilket kan vara otroligt bra för många studenter och arbetare som till exempel åker kommunalt varje morgon och kväll. Den är inte menad för alla, men en mindre grupp konsumenter har en otrolig nytta av extra studietillfällen. Är du en av dessa får du gärna berätta vad du tror och tycker i kommentarerna!

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia neo på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu: