Imponerande demo av fyrkärniga chipet NVIDIA Kal-El

Postat:
14:21 - 2011-05-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
57

httpvh://www.youtube.com/watch?v=eBvaDtshLY8

NVIDIA har släppt en fyraminuters demovideo av vad kommande generationens fyrkärniga Tegra-chip kan prestera grafikmässigt på en Honeycomb-tablet med upplösningen 1280×800. Chipet ifråga heter Kal-El, och är som serietidningsfans säkert noterar döpt efter det namn Stålmannen gavs på sin hemplanet Krypton. Kal-El kommer bli världens första fyrkärniga mobilprocessor, och sägs lyckas med konststycket att kombinera batterivänlighet med råstyrkan i processorn och den 12-kärniga grafikkretsen.

Istället för att verbalt försöka förklara fördelarna med den nya fyrkärniga CPUn, har NVIDIA skapat demovideon i början av artikeln, som är tänkt att visa upp de grafikfördelar Kal-El för med sig. I videon får vi se specialdesignade spelet Glowball, som bland annat bjuder på sann dynamisk belysning (”dynamic lighting”) och diverse imponerande fysikberäkningar. Tillverkaren påpekar att spelet använder sig utav ett prototypchip, och att den slutgiltiga produkten kommer vara 25% snabbare.

Bollen i spelet utgör ljuskällan, och dess effekter speglas i omgivningen. Enligt NVIDIA skapar den dynamiska ljussättningen mer liv och interaktivitet i 3D-miljöer, och det hela ser onekligen väldigt läckert ut. I ett avsnitt i videon stängs två av de fyra kärnorna av, och man märker då att samtliga fyra kärnor behövs för att skapa flyt i animationerna.

Med tanke på hur snabba de allra flesta appar är, och hur fint Androids vanliga gränssnitt oftast flyter på enheter med ett år gamla, enkelkärniga 1GHz-processorer, är det väl egentligen främst för grafikkrävande spel man för närvarande behöver den här typen av hårdvaruprestanda i en mobil enhet. De första Kal-El-utrustade surfplattorna beräknas komma i augusti, medan fyrkärniga Tegra-mobiler förväntas dyka upp kring årsskiftet.

Tack till alla som tipsat! Genom NVIDIA

Lägsta pris på LG Optimus 2X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på LG Optimus 3D på Prisjakt just nu: