Inför sverigelanseringen av Magic – Svenska apps?

Postat:
00:36 - 2009-05-20
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
34

androidmarket Nu när lanseringen av den första svenska Androidtelefonen HTC Magic kommer allt närmare kan det vara av intresse att kika lite på hur det ser ut med svenska applikationer. Finns det någon karttjänst med svensk betoning? Kanske en restaurangguide? Väder? Swedroid har tagit sig en blågul titt på Android Market, och svaret är nedslående, dessvärre.

I skrivande stund har vi endast lyckats hitta nio (9) applikationer som är specifikt framtagna för den svenska marknaden och ett mindre antal med svenskt språkstöd/svensk ordlista. Men låt dig nu inte nedslås av detta, det är trots allt ganska naturligt då det sannolikt inte finns mer än några hundratal Androidtelefoner i landet.

Låt oss lista det som faktiskt finns, från början till slut.

Lookup Incoming Call
Temp in Luleå
TV-Guide Sweden
SL-info
SMS-Biljett SL
SMS-Biljett Göteborg
SMS-Biljetter
SMS-Biljett UL
Zap’s Hitta

That’s it. Som ni ser så finns här ingen större variation. Fem stycken lokaltrafikapplikationer för diverse olika orter, två stycken applikationer för uppslagning av inkommande samtal, en för vädret i Luleå och en TV-guide.  Alla nio är gratisapplikationer, av naturliga skäl, eftersom Google inte har aktiverat Android Market för betalda applikationer för oss svenskar (något som man förvisso kan komma runt om man har en rootad telefon, men det är ett annat kapitel).

Jag har personligen testat ”Lookup Incoming Call”, ”SMS-Biljetter” och ”Zap’s Hitta” och jag måste säga att de fungerar skapligt väl. I synnerhet ”Zap’s Hitta” vilken gör en slagning på inkommande okända telenummer på hitta.se, och om info finnes lägger den till infon i din kontaktlista, komplett med namn, alternativa nummer och adress. Även ”SMS-Biljetter” fungerar precis som utannonserat, dvs låter mig köpa biljetter på stadsbussarna här i stan via några enkla skärmtryck. Helt problemfritt.

Har ni själva testat några svenska applikationer? Har vi glömt någon applikation i vår lista? Skriv i kommentarer!