Intervju med Carl Pei från OnePlus om nya CyanogenMod-mobilen

Postat:
12:11 - 2014-02-28
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
16

I höstas lämnade Pete Lau sin position som VD för Oppo för att dra igång nya tillverkaren OnePlus, med ambitionen att inte längre nöja sig utan bygga den bästa möjliga mobilen. Sedan dess har OnePlus tillkännagivit ett samarbete med amerikanska Cyanogen Inc, som ligger bakom populära ROM:en CyanogenMod, samt att företagets första smartphone heter One.

Vad vi vet om One i nuläget är att telefonen kommer köra en egen, KitKat-baserad version av CyanogenMod samt ha stöd för 9-bands-LTE. Mobilen blir tillgänglig under årets andra kvartal för under 400 dollar.

I en frågestund med Carl Pei, chef för OnePlus globala satsning, har vi bland annat diskuterat företagets första smartphone, deras syn på ROM:ar och hur lanseringen i Norden och Europa kommer gå till.

Vi har haft en del kontakt sedan 2012 och vet att du bemästrar svenska. Är du född och uppvuxen i Sverige?
Jag är född i Kina men uppvuxen i USA och Sverige. I Sverige har jag levt i över 16 år, och det är landet jag tillbringat mest tid i.

Vad fick dig att lämna Oppo och istället bli del av nystartade OnePlus?
På OnePlus har vi möjligheten att slänga den traditionella affärsmodellen i väggen och testa något helt nytt. Detta innebär enorma möjligheter men också stora risker. Den viktigaste skillnaden nu är att vår framgång ligger i våra egna händer. Allt kan hända. Det är enormt spännande, och magkänslan lät mig inte tacka nej.

oneplus-bild-5

Vad är filosofin bakom OnePlus och hur hoppas ni att er första smartphone kommer sticka ut från mängden?
Vårt mantra är ”Never Settle”, och det genomsyrar allt vi gör – inte minst när det kommer till själva produkten. Användare kräver idag mer och mer av sina telefoner. De vill ha bra batteritid samtidigt som de vill ha en lätt och smidig telefon. De vill ha en stor skärm, men vill samtidigt att den ska gå att använda med en hand. Det krävs disciplin och stenhård fokus på produkten för att göra de bästa valen för användaren, och inte låta andra faktorer komma i vägen.

Förutom att skapa den bästa produkten vi kan, kommer vi även satsa på byggkvalitet och design, något vi ser saknas i Androidvärlden.

Hur kommer europeiska lanseringen av OnePlus One fungera? Ska telefonen säljas via fysiska återförsäljare eller online?
Själva tänket kring en europeisk lansering hoppas vi kunna ändra på. Det känns förlegat. Med ett team från hela världen ser vi även världen som vår spelplan, och genom e-handel kan vi nå en global marknad redan från start. Till skillnad från vad européer är vana vid kommer vi inte lansera i USA först och Europa sen.

oneplus-bild-3

Satsar ni på prisvärdhet även i Europa? Är planen att tillhandahålla bra hårdvara till ett mer förmånligt pris än konkurrenterna?
Vi kommer aldrig att satsa på prisvärdhet. Vi kommer alltid att försöka skapa den bästa produkten som vi kan. Då vi endast säljer online kan vi spara in enorma kostnader på distribution, butik och personal. Då all vår marknadsföring sker online kan vi spara in även här. Detta låter oss tillhandahålla en grymt bra produkt till ett rimligt pris. Vi kommer aldrig att spara in på själva produkterna, utan vårt mål är att så många som möjligt ska få chansen att komma i kontakt med bättre produkter. OnePlus förväntas inte tjäna pengar under de första åren.

När tror du OnePlus One kommer bli möjlig att beställa från Norden och har du ett ungefärligt pris?
Senare i andra kvartalet kommer OnePlus One vara tillgänglig i stora delar av världen, Norden inkluderat. Vi har inte satt ett slutgiltigt pris än, men har tittat mycket på Nexus-serien när vi diskuterat vår prissättningsstrategi.

Vilken tillverkare ser ni som er största konkurrent?
Då vi är ett nystartat företag hänger vår framgång helt på oss själva. Det är mer relevant att prata om konkurrenter ett par år in i framtiden. Vi kommer att satsa hårt på att förverkliga våra drömmar.

oneplus-bild-4Vi har hört att OnePlus One kommer köra en särskild variant av CyanogenMod. Kommer systemet vara KitKat-baserat och ha funktioner som inte finns i vanliga CM?
Det stämmer, vi lanserar One med KitKat och ett CyanogenMod som aldrig varit tillgängligt förr.

OnePlus första smartphone heter One – samma som HTCs flaggskepp och Microsofts senaste Xbox. Tror du det finns risk för förvirring?
Det handlar om olika produkter riktade mot olika målgrupper, och jag tror inte att det finns risk för förvirring. Det kändes naturligt för oss att namnge första produkten One.

Hur ser ni på det community som gillar rootaccess, ROM:ar och anpassning? Omfamnar ni dessa användare precis som Oppo?
Alla vill omfamna dessa användare, men det är svårt när man har många intressenter som vill bestämma. Vi kommer inte sälja One via operatörer, vilket ger oss mycket mer frihet i vad vi kan göra.

Vad som anses bra kan skiljas åt från användare till användare. Målet är att ge användare möjligheten att göra sina egna val, så att de kan skapa sin ultimata upplevelse.

Kommer bootloadern i OnePlus One vara enkel att låsa upp?
OnePlus One levereras med olåst bootloader.

oneplus-bild-8

Har OnePlus något avtal med tillverkare av tillbehör? Kommer det släppas skal för telefonen, till exempel?
Ja, det kommer finnas tillbehör tillgängliga, men vi har tänkt om lite här. Jag kan inte berätta vad som kommer, men spännande blir det.

Var ser du OnePlus om tre år?
Teknologi förändras fort, och smartphones är endast en början för oss. Allt kan hända.